Pasifik'te sular ısınıyor, Çin kıyılarında büyük savaş

ABD Çin Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Üçüncü Dünya Savaşı Ekonomi haberleri Askeri teknoloji
Pasifik'te sular ısınıyor, Çin kıyılarında büyük savaş

Dünya kamuoyu gözünü İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısına odaklarken, uluslararası saygın uluslararası düşünce kuruluşu Lowy Enstitüsü'nün Asya raporu yayınlandı. Rapora göre ABD, Çin'in yükselen varlığı dolayısıyla artık Asya-Pasifik'teki yegane güç konumunda değil. Olası ABD-Çin çatışmasının çok uzak olmadığına dikkat çekilen rapora göre büyük savaşın fitili Çin kıyılarında ateşlendikten sonra tüm bölgeye yayılacak.

Dünya kamuoyu soykırım devleti İsrail'in saldırılarına odaklanmışken, saygın düşünce kuruluşlarından Lowy Enstitüsü, '2024 Asya Güç Endeksi'ni yayınladı. Rapora göre Çin, son yıllardaki yatırım ve silahlanma projeleri ile ABD'nin; Asya-Pasifik'teki askeri gücünü yakalamış durumda. Olası çatışma riskinin her an kapıyı çalabileceği belirtilen raporda, Rusya bölgede en büyük güç kaybına uğrayan ülke konumunda bulunurken, Japonya ise en hızlı yükselen askeri ve diplomatik devlet olarak gösteriliyor.

RUSYA GÜÇ KAYBETTİ

Raporda ayrıca olası bir ABD-Çin savaşının “Çin kıyılarında çıkacağı" da belirtiliyor. Rapordaki bilgilere göre ABD ve Çin arasında olası bir çatışma yaşanması yüksek bölgeler ise Güney Çin Denizi, Doğu Çin Denizi, Güney Doğu Asya ve Tayvan Boğazı olarak sıralanıyorÇarpıcı analizlerin yer aldığı analizlerde ayrıca Rusya'nın bölgede hemen hemen her alanda gücünün zayıfladığı, ülkenin mali ve askeri kaynaklarını Ukrayna'daki savaşa ayırmasının bu duruma sebebiyet verdiğine de dikkat çekiliyor. 

Pasifik'te sular ısınıyor, Çin kıyılarında büyük savaş - Resim : 1
Lowy'nin raporuna göre ABD ile Çin arasındaki olası bir savaş Çin'in doğusu ya da güneyindeki kıyı hattında gerçekleşeceği belirtilirken, Çin'in askeri yatırımlarına dikkat çekiliyor. 

ARABULUCU ÜLKE JAPONYA

Rapordaki bilgilere göre bölgede ağır ancak emin adımlarla yükselen ülkelerden biri  Avustralya. Ülkenin yeni savunma anlaşmaları imzalaması, askeri gücünü arttırması ve diplomasiyi kullanması dolayısıyla Asya-Pasifik'teki “en istikrarlı ülke” olduğunun altı çiziliyor. Avustralya gibi askeri ve diplomatik alanda yükselen bir başka güç ise Japonya. Japonya'nın artık bölgenin “ekonomik gücü” olarak değil “diplomatik ve askeri güçlerinden birisi” olarak algılandığına değinilen raporda; “Tokyo, Asya-Pasifik'in barış arabulucusu haline gelmiş durumda” ifadesi kullanılıyor. 

Pasifik'te sular ısınıyor, Çin kıyılarında büyük savaş - Resim : 2
Rapora göre Çin ise Hindistan arasında ciddi bir güç çekişmesi söz konusu. 

BAĞIMSIZ GÜÇ HİNDİSTAN

Rapordaki yoruma göre Çin'in Asya-Pasifik genelinde riskli askeri manevralar ve tehditkar ekonomik kararlar alması karşısında okyanus ülkeleri de Pekin'e karşı birleşmeye başlamış durumdalar. Bunun en büyük istisnası ise Hindistan. Dünyanın en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin askeri yayılması ve yurtdışında açtığı askeri üslerle birlikte “bağımsız bir güç olarak davrandığı” ancak kaynaklarını henüz bu amaca kanalize edemediği iddiası da analizlerde yer almakta. Raporda diğer ülkelerle kıyaslandığında bölgede en hızlı büyüyen ülkenin ise Endonezya olduğunun altı çizilmekte.

ABD NÜKLEER GÜÇ 

Öte yandan ABD ve Çin güç karşılaştırmasından yansıyan rakamlar ise şöyle:

"Savunma harcaması: ABD 877 milyar dolar, Çin 700 milyar dolar"
Asker Sayısı: Çin 2 milyon, ABD 1.4 milyon
Donanma: ABD 11 uçak gemisi, Çin 3 uçak gemisi
Nükleer Güç: ABD 5 bin 428 başlık, Çin 350 başlık

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel