Parayı veren vizeyi kapıyor, Schengen için Karayipler'e akın
Yatırım ya da konut alımı ile vatandaşlık uygulaması dünyada yayılırken Türk yatırımcılar Schengen bölgesi ile yaşanan vize sorunu nedeniyle bu uygulamaya daha fazla ilgi gösteriyor. AB ülkelerinin vize istemediği bazı küçük Karayip devletleri bugünlerde Türklerin gözdesi oldu.
Küreselleşen dünyanın son dönemde öne çıkan kavramlarından biri de yatırım göçü oldu. Altyapı yatırımı, finans sistemine kaynak aktarma ve konut alımı yoluyla oturum izni veya vatandaşlık veren pek çok ülke, bu yolla yabancı yatırımcıları kendisine çekmeye çalışıyor. Bazı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri belirli bir bedelin üzerinde konut satın alanlara "Golden Vize" ile oturum izni verirken, yatırım karşılığı vatandaşlık veren AB adayı ülkeler de bu konumlarını yabancı yatırımcılara yönelik cazip bir imkan olarak pazarlıyor. Dünya çapında 15'ten fazla ülkeye bu alanda danışmanlık yapan Henley&Partners'in Türkiye yetkilisi Burak Demirel ise 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, vatandaşlık yatırımı için popüler lokasyon ve koşullarla ile ilgili çarpıcı bilgiler verirken, "Son dönemde AB ile yaşanan vize krizi nedeniyle Türk yatırımcılar, Schengen bölgesine vizesiz giriş imkanı sağlayan Karayipler'deki küçük ada devletlerinin pasaportuna sahip olma peşinde" dedi.
ESKİ MANDA YÖNETİMLERİ
Demirel'in sözünü ettiği Karayip ada devletlerinin tamamı; yakın zamana kadar manda yönetimleri altında olan eski sömürge ülkeleri. Bu ülkelerden biri olan St. Kitts ve Nevis’in 'Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı'nın geçmişi 2006 yılına kadar uzanıyor. Demirel'in verdiği bilgilere göre zamanla dünyadaki en başarılı yatırım yoluyla vatandaşlık programı haline gelen St. Kitts ve Nevis ile Avrupa Birliği arasında vize muafiyet müzakereleri olumlu sonuçlanınca bu küçük ülkeye ilgi daha da arttı.
KONUT ALIMI
Saint Christopher ve Nevis Federasyonu olarak da bilinen St. Kitts ve Nevis, Karayipler'in yerel halkı Kalinagolar tarafından kuruldu. 1983 yılında Birleşik Krallık'tan ayrılarak bağımsız olan ada devletinin bu yıl itibarıyla nüfusu 47 bin 755 olarak kayıtlara geçti. 10 yılda 10 bin 777 kişinin yatırım yoluyla vatandaşlık hakkı elde ettiği St. Kitts ve Nevis, 1 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı yatırım çekti. Bu ülkenin vatandaşı olmak için başvuru sahibinin, ülkedeki fonlara 125 bin ABD doları bağış yapması ya da 220 bin ABD dolarından başlayan fiyatlarla gayrimenkul alması gerekiyor. Ülkenin vatandaşları, Schengen bölgesi de dahil 150 ülkeye vizesiz girebiliyor.
GRENADA ADA DEVLETİ
Karayipler'de vatandaşlık için popüler olan lokasyonlardan bir diğeri ise Grenada Adası. 2016 yılından bu yana yatırım yoluyla vatandaşlık veren Karayipler'deki küçük ada devleti, 300 milyon ABD doları gelir elde etti. Grenada vatandaşlığı için dil şartı aramıyor. 140 ülkeye vizesiz girme imkanı sağlayan Grenada pasaportu Schengen bölgesinde de geçerli kabul edilirken, bunun için yatırımcıların 220 bin dolar karşılığında hisse satın alması gerekiyor. 1833'te köleliğin kaldırılmasının ardından, 1835 tarihinde Batı Hint Adaları Federasyonu'nun kurulmasıyla ortaya çıkan Grenada, 1967 yılında Birleşik Krallığa bağlandı, daha sonra bağımsızlığını ilan etti.
AİLE DE DAHİL
Karayipler'deki Antigua&Barbuda da, yatırım yoluyla vatandaşlık programı uyguluyor. Başvuru yapacak olanlar, 4 kişilik bir aile için 100 bin 'ABD Doları'ndan başlayan bağış veya 200 bin 'ABD Doları'ndan başlayan gayrimenkul seçeneğine yönelebiliyor. Bu programda eş ve çocuklar da vatandaşlık alabiliyor. Yabancı dil şartı aramayan ülke, AB ülkelerinin de yer aldığı 140 ülkeye vizesiz erişebiliyor.
[email protected]
Kaynak: Web Özel