Ordu gözünü Mossad’a dikti, kuralsızlığı Meclisi çileden çıkardı

İran İsrail haberleri İsrail Mossad Lübnan İstihbarat Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Üçüncü Dünya Savaşı
Ordu gözünü Mossad’a dikti, kuralsızlığı Meclisi çileden çıkardı

Mossad'ın Lübnan, Gazze ve İran'daki operasyonlarında sivillerin hayatını kaybetmesi ülke meclisinde eleştirileri de beraberinde getirdi. İç istihbarat kurumu Şabat, askeri kadro ve parlamenterler örgütün kuralsızlığı, bütçeyi aşması ve hesap vermemesi karşısında eleştiri oklarını Direktör David Barnea'ya çevirmiş durumdalar.

Soykırım devleti İsrail bürokrasisinde derin kriz yaşanıyor. ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin yazılı basındaki en önemli kalesi kabul edilen National Interest'de (NI) yayınlanan analiz yazısında Mossad Direktörü David Barnea hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. İsrail'deki kaynaklara dayandırılan analiz yazısında, Barnea'nın çok sayıda sivilin ölümüne yol açan ve askerin varlık göstermesi gereken alanda ordudan bağımsız olarak sergilenen operasyonları dolayısıyla hükümet içinde ciddi bir huzursuzluk olduğu belirtildi. Saygın İstihbarat yayın organı Intelligence Online (IO) ise David Barnea'nın örgütü hata yapmaya ve ajanları ifşa etmeye yol açacak şekilde kapasitesinin üzerinde zorladığı ve bu durumun devlet kademesinde ciddi bir endişe yarattığını ortaya koydu.

Ordu gözünü Mossad’a dikti, kuralsızlığı Meclisi çileden çıkardı - Resim : 1
Mossad Direktörü David Barnea'nın (fotoğrafta) imza attığı operasyonlarda çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi ve İsrail Meclisi'ne hesap vermemesi dolayısıyla eleştirilmeye başlandığı iddia edilmekte.

SÜLEYMANİ'NİN YERİNİ BİLDİRDİ

NI'da yayınlanan analiz yazısında 59 yaşındaki ismin 1996 yılından bu yana Mossad'ın çeşitli kademelerinde görev yaptığı ve en kritik görevi ise örgütün takip, gözlem, sabotaj ve suikast birimi olan 'Keshet'in tepe yöneticisi olarak gerçekleştirdiği bilgisine yer verildi. Yazıda Mossad içinde “korku veren gizli operasyonlar efsanesi” olarak anılan Barnea'nın 2020 yılında öldürülen İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün komutanı General Kasım Süleymani'nin yeri hakkında ABD'ye bilgi sağladığı ve Kudüs gücünün Orta Doğu genelindeki tüm milis güçlerinin yerlerini belirlediği bilgisi paylaşıldı.

İÇ GÜVENLİK RİSKİ 

Analiz yazısında Barnea'nın operasyonlarda sınır tanımaması, İsrail güvenlik hukukunun tanıdığı alanların dışına çıkması, sürekli sivillerin öldüğü operasyonlar gerçekleştirmesinin İsrail Meclisi'ndeki (Knesset) askeri ve liberal kanat içinde şiddetli eleştiriye uğradığı iddiasına da yer verildi. 

ORDU MOSSAD'I ELEŞTİRİYOR

Mossad'ın David Barnea yönetimi altında ülke sınırları dışında operasyonlar gerçekleştirmesinden daha çok İran rejimini devirme düşüncesiyle hareket etmesi de İsrail ordusunda gerginliğe sebebiyet veriyor. Ordunun kurmay kadrosu “Askerin olması gereken alanlarda ve ordunun yapması gereken operasyonlarda bulunduğu için” Mossad'a yönelik eleştirilerini Savunma Bakanlığı'na kadar taşımış durumdalar.

Ordu gözünü Mossad’a dikti, kuralsızlığı Meclisi çileden çıkardı - Resim : 2
Mossad'ın operasyonlara ilişkin yalnızca Başbakanlık ve Savunma Bakanlığı'na bilgi vermesi de İsrail Meclisi'ndeki koalisyon partilerini öfkelendiriyor.

KONTROLDEN Mİ ÇIKIYOR?

Barnea'nın Mossad'ı İsrail'deki diğer güvenlik-istihbarat kurumlarının ve ordunun önüne çıkarması koalisyon kabinesinin tek endişesi de değil. Saygın küresel istihbarat sitesi Intelligence Online'da yayınlanan bilgilere göre Barnea “Mossad'ı finansal, kapasite ve insan kaynakları çerçevesinde” çok zorluyor. Elde edilen bilgilere göre 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas'ın İsrail'e saldırısıyla başlayan ve İsrail'in insanlık kıyımına dönüştürdüğü Gazze işgali ve Lübnan Savaşı'ndan İran, Suriye, Yemen ve Irak'a kadar her cephede aktif olan Mossad kapasitesini zorladığı için “kontrolü yitirme noktasına gelebilir.”

MOSSAD RAYDAN ÇIKTI 

İstihbarat kaynakları İsrail İç İstihbarat Örgütü Şabak'ın hazırladığı raporda Mossad'ın operasyonları çerçevesinde kurumsal bütçesini fazlasıyla aştığı, alandaki ajanların ve hücrelerin aylarca hazırlık gereken operasyonlarda ardı ardına etkinlik gösterdikleri için açığa çıkma, güvenlik ve hata risklerinin arttığı uyarısında bulunduğunun altını çiziyorlar.  “Mossad kontrolü yitirecek derecede geniş bir alana yayılmış durumda” ifadesinin yer aldığı söz konusu rapora David Barnea'nın ise yalnızca “çatışmalar sona erince teşkilat içinde revizyon ve yapı değişikliğine gidilecek” yönünde cevap vererek geçiştirdiği ifade edilmekte.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel