Onaylatmayı sakın unutmayın, LGS'de son viraja girildi

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı LGS Bilim Haberleri Türkiye
Onaylatmayı sakın unutmayın, LGS'de son viraja girildi

LGS sonuçları açıklandı, tercih dönemi başladı. 17 Temmuz'a kadar adaylar tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Adayların tercihlerini yaptıktan sonra mutlaka okula onaylatmaları gerekiyor. Uzmanlar, puanların değil sıralamanın önemli olduğunun altını çiziyor. Adayların, ek yerleştirme şansı da var.

Liselere Geçiş Sistemi(LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi de başladı. Öğrencilerin hayatlarının önemli bir dönüm noktası olan bu sınav, iyi bir lisenin ardından iyi bir üniversite eğitimi ve dolayısıyla da kariyer seçimi anlamına geliyor. Uzmanlar, tercih yaparken puanlar her sene değiştiği için sıralamaya bakılması tavsiyesinde bulunuyor. Lisenin sosyal imkanları, eve uzaklığı, mezunlarının durumu gibi faktörler de tercihi etkiliyor.  Eğitim Sosyoloğu Prof. Dr. Selman Tunay Kamer, doğru tercih yapmanın öğrencinin geleceği için büyük önem taşıdığını belirterek, "Tercih sıralaması, öğrencinin hangi okullara öncelik verdiğini ve hangi okulları daha çok istediğini belirlemek için mutlaka ebeveynler ile birlikte öğrencinin aldığı puana ve kişisel tercihlerine göre yapılmalı" dedi.

Onaylatmayı sakın unutmayın, LGS'de son viraja girildi - Resim : 1
Doğru bir tercih sıralaması, öğrencinin kendisine en uygun okula yerleşme şansını artırıyor.

ÖĞRENCİYE UYGUN MU?

Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Meslek Liseleri gibi farklı okul türlerinin avantaj ve dezavantajlarının göz önünde bulundurularak tercihler yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Kamer, şunları söyledi: "Okulun eve olan uzaklığı ve ulaşım kolaylığı önemli bir faktördür. Uzun yolculuklar öğrencinin zaman kaybetmesine hatta yorulmasına neden olabilir. Diğer taraftan başka şehirde veya yatılı okulda eğitim alma durumunun psikolojik ve ekonomik koşullarının aileye ve öğrenciye uygun olup olmadığı iyi düşünülmelidir" ifadelerini kullandı.

"Okulun öğretim kadrosu, mezunların üniversite kazanma başarıları, sosyal ve sportif faaliyetleri gibi eğitim kalitesini belirleyen kriterler de göz önünde bulundurulmalı. Okulda verilen yabancı dil eğitimi önemli. Okulun kütüphane, laboratuvar ve spor salonu gibi fiziksel imkânları da eğitim sürecini etkileyen ayrıntılardan. Mezunlardan ve mevcut öğrencilerden alınan geri bildirimler okul hakkında daha gerçekçi bir fikir edinmenize yardımcı olabilir."

İLGİ VE YETENEK ÖNEMLİ

Psikolog Özge Öztaşçı ise ailelerin çocuklarının kişisel ilgi ve yeteneklerine tercih sürecinde çok dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizerken, "Bu, hem okul seçimi hem de ileride seçeceği meslek açısından önemli. Çocuğun yetenekli olduğu ve yapmaktan zevk aldığı uğraşların desteklenmesi gerek. Bir diğer önemli konu da okulun başarısı, üniversiteye öğrenci yerleştirme oranı, fiziksel ve sosyal imkanlar ile eve olan uzaklığı. Unutmayın ki bu sizin değil çocuğunuzun geleceğiyle ilgili bir karar. Çocuğunuzu bir yetişkin gibi dinlemeli, fikrini almalı ve atacağınız tüm adımları birlikte atmalısınız" bilgisini verdi. 

Onaylatmayı sakın unutmayın, LGS'de son viraja girildi - Resim : 2
Tercihlerin sistem üzerinden yapıldıktan sonra onay işlemini de okuldan yaptırmak gerekiyor.

10 TERCİH YAPILABİLECEK

Eğitim Danışmanı İlhan Sevin ise tercih sıralamasının önemine dikkat çekerken, "Tercih listesinde yüksek puandan düşük puana doğru değil de istek ve yüzdelik dilimler göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, yüzde 3’lük dilimde olan bir öğrenci, bir, iki tercihini yüzde iki, iki buçukluk dilimlerde olan okullardan diğer tercihlerini de yüzdelik dilimin altındaki okullardan yapması öğrencinin sağlıklı bir liste yapmasını sağlayacaktır" diye konuştu. 

Piyasada okul kirliliği yaşandığını belirten Sevin, "Kamuoyunda bilinirliği yüksek ancak isim hakkı olan birçok özel okulda eğitimden daha çok ticari amaçlar ön planda" ifadelerini kullanırken, "Unutulmamalı ki, doğru bir kariyer planı, doğru lise tercihi ile başlar. Örneğin, mühendislik, mimarlık, tıp gibi alanlarda kariyer yapmak isteyenlerin fen ve teknoloji liselerini; hukuk, iktisat, psikoloji gibi mesleklerde kariyer yapmayı düşünenlerin iyi bir Anadolu lisesini; yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyenlerin yabancı dille öğretim yapan liseleri tercih etmeleri gerekir. Hem kısa yoldan mesleki hayata ve yüksek öğretime hazırlanmak isteyenler için de meslek liselerini öneririm" şeklinde konuştu.

[email protected]

Kaynak: Web Özel