Bir ayda Covid'den ölen insan sayısı, son 6 günde hayatını kaybetti

Haber Global
Bir ayda Covid'den ölen insan sayısı, son 6 günde hayatını kaybetti

Salgında ölüm rakamları, sonbaharla birlikte tekrar yükselişe geçti... Temmuz ayında virüs nedeniyle bin 600 kişi hayatını kaybederken, sadece Eylül ayının ilk 6 gününde bu rakam bin 700'e yaklaştı. Uzmanlar, yaz aylarındaki rehavetin faturasını görmeye başladığımızı söylüyor.

Yaz ayları bitti, koronavirüs vakaları ile ölümler tekrar yükselişe geçti... Öyle ki tam açılmanın ilan edildiği Temmuz ayında, bir ayda bin 600 kişinin hayatını kaybederken, sadece Eylül ayının ilk 6 gününde bin 667 vatandaşımızı koronavirüse kurban verdik. Sadece iki ay önce 1 Temmuz'da 5 bin 288 olan günlük vaka sayısı, dün itibarıyla 4 kat artarak 20 bin 962'ye çıktı.

Peki vaka sayıları ve ölümler yine neden bu kadar arttı? Ölüm artış sebeplerinin altında ne yatıyor?, Yeni varyantların, tam açılmanın ve yaz aylarının sonbahardaki ölümlere etkisi ne? Ağır bir vakanın ölümle sonuçlanma süresi kaç gün? Bu gibi merak edilen soruları enfeksiyon hastalıkları uzmanları, Haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi. 

YOĞUN BAKIMLARDAKİ AŞISIZLAR 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, tam açılmadan sonra vaka sayılarının giderek arttığına dikkat çekti. Prof. Balık, ölü sayılarının da vaka sayılarına artışla paralellik gösterdiğini belirterek, "Bu ölümlerin artışından yoğun bakımlardaki aşılı-aşısız durumuna bakıldığında, aşısız veya tam doz aşılı olmayanların ölüm oranlarını belirgin şekilde etkilediğini gördük" dedi. 

Şu an hakim olan delta varyantının aşıların etkisini kısmen de olsa azalttığı için tam doz aşıların daha önemli hale geldiğini vurgulayan Prof. Balık, "Ülkemizde ileri yaş grubu kişilerin, sene başında Sinovac aşısı yaptırmaları, geçen zamanda etkinliğini azalttı. 3'üncü doz aşıların olunmaması, yoğun bakıma ihtiyaç duyulmasına ve ölümlere neden oldu" diyor. 

DELTA TATİLİ FIRSAT BİLDİ

Şu anki ölümlerin 15-20 gün, hatta bir ay önceki vakaların yansıması olarak değerlendiren Prof. Balık, o tarihlerde çift doz aşılama oranlarının düşük olduğunu söyledi. Yaz aylarında açılmanın etkisi ile beraber insanların tedbirleri umursamadığını ifade eden Prof. Balık, "Dolayısıyla delta varyantı daha kolay bulaştığı için vaka sayıları yükseldi" dedi. Ağır bir koronavirüs vakasının ölümle sonuçlanmasının genellikle hastalık bulguları başladıktan iki hafta sonra görülmeye başlandığını belirten Prof. Balık, şu an hayatını kaybedenler arasında 1-2 aydır yoğun bakımda kalanların da var olduğunu ifade etti.

Vefat sayıları arasındaki farklar infografiği

40 BİN VAKALAR YAKINDA

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy ise şu an 20 binlerde seyreden vaka sayılarının, vefat sayılarıyla birlikte tırmanarak devam edeceğini vurguladı. Vaka sayılarındaki artışın içindeki ölüm oranını da yükselttiğini söyleyen Prof. Eraksoy, "Özellikle tam açılmanın etkisiyle tatil bölgeleri doldu, önlemlere uyulmamaya başlandı. Dolayısıyla bulaşma kolaylaştı, delta varyantının aşırı bulaşıcılığı da eklenince şu an 20 binlerde. Yakında günlük 40 bini bulur" şeklinde konuştu. 

YOĞUN BAKIM, YÜZDE 50 YAŞAM 

Koronavirüslü ağır vakaların bir hafta içerisinde değil, ikinci-üçüncü itibaren sonra ölecek duruma geldiklerini bildiren Prof. Eraksoy, "Yoğun bakım ünitelerinin gelişmesi ve daha deneyim kazanmış olmaları, hastaları daha uzun dönem hayatta tutmaya çalışıyor. Bir insanın yoğun bakım ünitesine muhtaç hale gelmesi demek, yüzde 50 ölüm beklentisi anlamına gelir" ifadelerini kullandı.  

"YAZ TATİLİ'NDEN SEKEN VAKALAR"

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftahar Köksal, tatilcilerin aşılı da olsa tedbiri elden bırakmasıyla hastalığın yayılmasına ön ayak olduklarını söyledi. Prof. Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü; "Temmuz ayındaki vakalar tablosu, kapanma döneminin hemen sonrasıydı, henüz tam açılma olmamıştı. O zaman delta, delta plus da bu kadar yaygın değildi. Şu anki son ölüm rakamları ise Ağustos ayının yansımaları. Yani yaz tatilinden seken vakalar. Muhtemeldir ki bu sonuçlar delta varyantının nasıl ağır olduğunu, yeni varyantların da daha ölümcül olabileceğini destekliyor." 

Kaynak: Web Özel