Klima mı? Korona mı?
Pek çok vatandaş 'beni klima çarptı' diyerek hastaneye başvuruyor. Gerçek, yapılan PCR testi sonrası ortaya çıkıyor...
Covid-19 vakaları her geçen gün artmaya devam ediyor. Türkiye endişe ile orman yangınlarını takip ederken vaka sayılarında her gün yeni bir eşik geçiliyor.
1 Temmuz’dan itibaren normalleşme adımları ile birlikte maske takmayı iyice azalttık. Üstüne bunaltıcı bir hava dalgasının tüm yurtta egemen olması da maskeye daha az dikkat etmemizde etkili oldu.
Bunaltıcı havalardan dolayı klima gördüğümüz yerde klimaları açıp adeta hayata yeniden dönüyoruz. Pek çok insan klimanın üflediği soğuk havadan etkilendiği için yaz aylarında nezle olduğunu düşünüyor. Klima bazılarının başını da ağrıtıyor.
'VAKALARDAKİ ARTIŞ DEVAM EDİYOR'
Çoğu insan kendisini klimanın çarptığını düşünerek koronavirüse yakalanma ihtimalini es geçiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Ergör, "Ribo virüs denen üst solunum yolu enfeksiyonu yapan virüslerler de var. Ama yine de ilk aklımıza gelenin klima değil, korona olması gerekiyor. Çünkü vakalardaki artış devam ediyor" diye konuştu.
Ergör, klimanın kimseyi nezle veya hasta etmeyeceğini söylerken “Klimadan kas tutulması olabilir, ama boğaz ağrısı, nezle, ateş gibi bir şey olmaz” ifadelerini kullanıyor.
Ergör klimaların mikrop saçmadığını ‘klimanın kendisini rahatsız ettiğini’ düşünen insanların farklı bir hastalıkla mücadele edebiliyor olduğunu aktarıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Ergör, “Bu kış maske taktığımız için virüslere çok temas etmedik. Maskeyi çıkardığımız anda bağışıklık sistemimiz eskiden temas ettiği virüsler ile temas etmeye başladı” değerlendirmesinde bulunuyor.
"BANA KLİMA ÇARPTI COVİD DEĞİLİM"
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl de pek çok hastanın ‘klima çarptı’ şikayeti ile geldiğini ve aralarında Covid-19 çıkanlar olduğun söyledi.
Kurugöl de uzun süre sonra maskeler çıktığı için üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarının sayısında yükseliş olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Zafer Kurugöl, “Havalar çok sıcak. İnsanlar dışarıda çok terliyorlar evde de klima kullanıyorlar. Oda havayı kurutuyor" diyen Kurugöl, kuru ve soğuk havada rinovirüs (nezle) enfeksiyonunun daha kolay geliştiğini söylüyor.
Geçen hafta Haberglobal.com.tr’ye konuşan Acıbadem Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıklarından Korunma ve Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal maske hassasiyetinin azalmasıyla birlikte henüz adı konamayan viral solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını kaydetmişti.
"MASKESİZLER ARTTI"
Son zamanlarda maske takmanın azaldığına dikkat çeken Kurugöl, bunun sonucunda da hem çocuklarda hem de yetişkinlerde enfeksiyon hastalıklarında artışın olduğunu belirtiyor.
Kurugöl, hastalığın belirtilerini ise şöyle sıralıyor: "Bu enfeksiyonda ateş olmuyor. Burun akıntısı ön planda. Halsizlik, öksürük, eklem ağrısı ve ses kısıklığı olabiliyor" ifadelerini kullanıyor.
KLİMALAR ENERJİ HATLARINDA YOĞUNLUK OLUŞTURUYOR
Hafta başında İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep, Konya, Bursa, Adana, Mersin, Kırklareli, Hatay, Uşak, Manisa illerinde uzun süren elektrik kesintileri yaşandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı elektrik kesintilerini aşırı talebe bağladı. Yaz aylarında klimalara yüklenilmesinden dolayı zaman zaman vatandaşlar yüksek elektrik faturaları ile karşılaşabiliyor.
KLİMA NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?
Klimalar enerji verimliliği bakımından A++, A+, A, B, C, D, E, F ve G sınıflarına ayrılırlar. A sınıfı bir klima saatte 0,5 TL ila 1 TL arasında elektrik harcar. Salon tipi büyük alanları soğutmak için satın alınan klimalar ise saatte 1,35 TL ila 1,50 TL arasında enerji sarfiyatı gerçekleştiriyor.
Kaynak: Web Özel