Kanser işte bu yüzden patlıyor

Sağlık Haberleri Kanser Yaşam Haberleri Bilim Haberleri Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Meme kanseri İstanbul Sağlık Sağlık Bakanlığı abd doları dolar Sosyal Medya X Sosyal medya platformu
Kanser işte bu yüzden patlıyor

Solunum Derneği TÜSAD, Türkiye’de her yıl yaklaşık 41 bin akciğer kanseri teşhisi konduğuna dikkat çekti. Yılda 30 paket ya da daha fazla sigara içenlerin mutlaka tarama yaptırılması önerilirken; sigarayı bırakanlar ise 15 yıl sonra hiç içmemiş birinin seviyesine ancak gelebiliyor.

Akciğer kanseri, tüm dünyada halen yaygın ve sık görülen kanser türlerinin başında geliyor. 2020 yılında dünyada 2,2 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 41 bin yeni akciğer kanseri hastası tespit edilirken, yasak olmasına karşın elektronik sigara satışı internet üzerinden devam ediyor. Simsarların hedefinde ise gençler yer alıyor. Özellikle 'aromalı' denilerek pazarlanan ürünlerde binlerce zararlı kimyasalın yanı sıra bağımlılık yapan THC maddesi de bulunuyor. Sokakta yasak olmasına karşın internet 1000 TL ile bin 500 TL arasında satışı yapılan e-sigara ürünleri yurtdışından da kaçak yollarla ülkeye sokuluyor.  

YILDA 30 PAKET DETAYI

Ortaya çıkan olumsuz tabloyu değerlendiren TÜSAD Akciğer Kanseri Çalışma Grubu Üyesi Op. Dr. İlteriş Türk, “Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımındaki artışa bağlı olarak akciğer kanseri görülme sıklığı erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da artıyor” derken, erken tanı ve tedavi alternatiflerinin geliştirilmesinin önemini vurguluyor.

Türk, tarama ve tedavi yöntemleri konusunda şu bilgileri veriyor: “Düşük doz bilgisayarlı tomografi taramalarının akciğer kanserini erken evrede tespit ederek ilişkili ölümleri yüzde 22’ye yakın oranlarda azalttığına dair çalışmalar bulunuyor. Özellikle 50-80 yaş arasında bulunan ve yılda 30 paket ya da daha uzun süre sigara içme öyküsü olan insanlara bu taramayı mutlaka öneriyoruz.”

Kanser işte bu yüzden patlıyor - Resim : 1
Uzmanlar, akciğer kanserinin belirtilerini sıraladı.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Tütün ürünlerini kullanan bireylerin akciğer kanseri açısından risk taşıdığını aktaran Türk, hastalığın ayırt edici belirtilerini şöyle özetledi:

Uzun süren öksürük, kanlı balgam çıkarma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kilo kaybı gibi belirtileri olan ya da mesleki ve çevresel kanserojenler, ailede akciğer kanseri öyküsü, radon gazı, pasif sigara içiciliği, göğüs bölgesine radyoterapi gibi diğer risk faktörlerine maruz kalan insanlar mutlaka göğüs hastalıkları hekimlerine başvurmalı.”

EN FAZLA ÖLÜM

Akciğer kanserinin dünyada en fazla ölüme yol açan kanser türü olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ergün Tozkoparan ise, “Akciğer kanseri erkeklerde kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanserinden, kadınlarda ise meme kanserinden daha fazla ölüme neden olur. Yaklaşık her 30 saniyede 1 kişi akciğer kanserinden hayatını kaybediyor” dedi.

SORUMLUSU SİGARA

Sigaranın tüm akciğer kanserlerinin yüzde 90’nından sorumlu olduğunu kaydeden Tozkoparan, “Diğer risk faktörleri pasif içicilik, çevresel toksik maddeye maruz kalmak (asbest, radon gazı vb.), hava kirliliği, ailesel kanser sendromları ve daha önceki kronik akciğer hastalıkları olarak sıralanabilir” diye konuştu. 

Kanser işte bu yüzden patlıyor - Resim : 2
Tozkoparan, “Sigara bırakıldıktan 15 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmemişlerle aynı düzeye iner” dedi. 

RİSK HESAPLAMA

Sigara içim yoğunluğunu belirlemek için paket-yıl kavramının geliştirildiğini dile getiren Tozkoparan şunları söyledi:

“Günde ortalama içilen sigara paketi sayısı ile toplam içilen yıl sayısı çarpılır. Örneğin, bir kişi 20 yıldır günde 2 paket sigara içiyorsa, sigara içim yoğunluğu 40 paket-yıldır. Otuz yıldır günde yarım paket içen birinin ise 15 paket-yıldır. 20 paket-yıl sigara içiminden sonra akciğer kanserine yakalanma riski belirgin düzeyde artar.”

[email protected]

Kaynak: Web Özel