Ne düştü, ne de yükseldi... | İYİ Parti'nin oylarını ne etkiledi?

14 Mayıs Seçimleri 2023 Seçimleri İYİ Parti Meral Akşener Millet İttifakı
Ne düştü, ne de yükseldi... | İYİ Parti'nin oylarını ne etkiledi?
Uzmanlar, İYİ Parti’nin yükselen kent milliyetçi oylarının ikinci adresi olduğunu belirtmekte. Fotoğraf: AA

İYİ Parti, Millet İttifakı'nın en güçlü ikinci partisi olarak seçimlere girdi. 2018'de yüzde 9.96 olan oy oranı 14 Mayıs'ta yüzde 9.84 olarak kayda geçti. Vekil sayısını arttırarak Meclis'e 44 milletvekili gönderen İYİ Parti'nin oylarının artmamasına yaşanan 3 gelişme neden oldu.

Millet İttifakı'nın en güçlü ikinci ortağı İYİ Parti, seçimlerde oy oranında artış yakalayamadı. Meral Akşener'in liderliğindeki İYİ Parti'nin oy oranı 2018'e kıyasla binde bir seviyesinde gerilerken, Meclis'e gönderdiği vekil sayısı bir kişi artarak 44 oldu. "Türkiye Tarih Yazacak" sloganıyla seçimlere katılan Akşener ve partisi, Isparta, Antalya, Muğla'da ise 2018'e kıyasla oy oranında birkaç puanlık düşüş yaşadı.

Siyaset bilimciler, İYİ Parti'nin oylarını arttıramamasındaki en önemli kırılmanın 3 Mart'ta yaşandığını belirtmekte. 6'lı masanın 12. toplantısında yaşanan gelişme, kamuoyuna yansıyınca anketlerden gelen sonuçlar da İYİ Parti oylarının düşüşe geçtiğini gösterdi.

Akşener, 3 Mart'ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı cumhurbaşkanı adayı olarak Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isimlerini önerdiğini açıklamış ancak bu teklifi kabul görmemişti. Akşener, gelişmeler üzerine yaptığı basın açıklamasında, "Görüş ve önerilerimiz kesin bir biçimde reddedildi. Bu aşamada 6'lı masa bir ortak akıl platformu olmaktan çıktı" ifadelerini kullanırken, partisinin bir dayatmaya mecbur bırakıldığını söyledi. Ancak İYİ Parti lideri, sert tonda yaptığı açıklamasının ardından yürütülen görüşmeler neticesinde 6'lı masaya döndü.

Ne düştü, ne de yükseldi... | İYİ Parti'nin oylarını ne etkiledi? - Resim : 1
Akşener, 3 Mart'ta 6'lı masayı terk etmişti. Fotoğraf: AA

Tam sular duruldu derken, seçimlere sayılı günler kala TBMM'de basın toplantısı düzenleyen eski Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ise “PKK'ya ‘katil’ diyemeyenlerin, PKK’yı övenlerin oyuyla pazarlık ettiği masada, memleket meselelerini şantaja dönüştürmenize asla razı olmayacağız” açıklamasında bulundu. Ağıralioğlu'ndan bir sonraki kırılmanın adresi ise Aytun Çıray oldu. Çıray 9 Nisan günü İzmir'de yapılan temayül yoklaması için 'uyduruk' diyerek Genel Başkan Meral Akşener'i eleştirdi ve "Bu usulsüzlüğü görmezden gelseydin, diyorsanız.. Bugün buna göz yumanın yarın yönetimde AKP'den farklı olmaz" dedi.

CHP İLE FERMUAR YÖNTEMİ UYGULANDI

İYİ parti, CHP ile liste stratejisi geliştirdi. Fermuar yöntemi denilen strateji kapsamında CHP Aksaray, Gümüşhane, Çorum, Aksaray, Bayburt, Bitlis, Çankırı, Gümüşhane, Muş, Yozgat'ta milletvekili adayı çıkartmazken, CHP seçmenleri bu kentlerde İYİ Parti adaylarını destekledi. İYİ Parti'den 17 isim, 11 ilde CHP listesinden seçime girdi. Ancak bu isimlerden sadece İstanbul 1. Bölge 6. sıra adayı Ahmet Ersagun Yücel milletvekili seçilebildi.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

Öte yandan, İYİ Parti İstanbul 1. Bölge'de sadece yüzde 7.89, 2. Bölge'de ise yüzde 8.74 oy oranına ulaşırken, 3. Bölge'de ise seçmenlerin yüzde 8.17'si İYİ Parti'ye oy atmayı tercih etti. Ankara'daki oy ortalaması İstanbul'a kıyasla ortalamanın 5 puan üzerine çıktı. Ankara 1. Bölge'de yüzde 13.26 oy oranını yakalan İYİ Parti, 2. Bölge'de yüzde 11.77 alırken, bu bölgede MHP'nin oyu yüzde 12.02 olarak saptandı. Başkentte 3. Bölge'de ise İYİ Parti, oyların yüzde 14.13'ünü aldı.

İYİ Parti en yüksek oyu ise CHP'nin aday göstermediği Aksaray'da yakaladı. Bu kentte yüzde 25 oy oranına ulaşan İYİ Parti, Yozgat'ta yüzde 23, Edirne'de yüzde 21, Çankırı ve Gümüşhane'de yüzde 18, Muğla'da yüzde 17, Bayburt'ta yüzde 16 oy onanını yakalarken, İzmir'de ise ortalamanın yüzde 11'lik oya ulaştı.

Ne düştü, ne de yükseldi... | İYİ Parti'nin oylarını ne etkiledi? - Resim : 2
İYİ Parti, Meclis'e 44 vekil gönderdi. Fotoğraf: AA

6'LI MASA, AĞIRALİOĞLU VE ÇIRAY

Sabancı Üniversitesi Kurumsallaşma ve Toplumsal Katkı Süreçlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Prof. Dr. Fuat Keyman, İYİ Parti’nin oylarının bir önceki seçime göre yerinde saydığını belirterek, “Akşener’in masadan kalkıp dönmesi ve Ağıralioğlu ile Aytun Çıray’ın çıkışları seçim sürecinde İYİ Parti aleyhine gelişmeler oldu. Kısa zaman diliminde yaşanan 3 olay oyların artmasını engelledi. İYİ Parti oyunu korumuş olsa da beklenen ivmeyi yakalayamadı ancak Meral Hanım’ın İmamoğlu’nun aday yapılması gerektiği öngörüsü doğru çıktı” dedi.

Merkez sağ iddiası taşıyan İYİ Parti’nin yükselen kent milliyetçi oylarının ikinci adresi olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Keyman, “Ancak dip dalga diye tanımlanan milliyetçi, muhafazakar oy akışı beklentinin altında kaldı. Bu durum Millet İttifakı’nın vekil sayısına da olumsuz yansıdı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: YSK, Haber Global

Kaynak: Web Özel

Meral Akşener iyi parti 2023 seçimleri Millet İttifakı 14 Mayıs seçimleri