MHP yüzde 10'u geçti | Bu seçimlerde nasıl bir strateji izledi?

14 Mayıs Seçimleri MHP Devlet Bahçeli
MHP yüzde 10'u geçti | Bu seçimlerde nasıl bir strateji izledi?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, önceki gün Antalya'da halka seslendi. Fotoğraf: AA

Seçimlerde en dikkat çeken sonuçlardan birini MHP aldı. Neredeyse tüm anketlerde yüzde 10'un altında oy oranına sahip olduğu ifade edilen MHP, ülke genelinde yüzde 10.06 oy alarak, 3. parti oldu.

Türkiye'nin nefeslerini tuttuğu seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre en dikkat çeken oy oranını yakalayan parti MHP oldu. Seçimlerden önce kamuoyu araştırma şirketleri tarafından yüzde 10'un altında oy oranına sahip olduğu kaydedilen MHP, 14 Mayıs'taki seçimlerde ülke genelinde yüzde 10.06'lık oy oranına ulaştı.

Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 16.29 oy alarak 80 milletvekili çıkartan MHP, akabinde Kasım 2015'de yapılan seçimlerde yüzde 11.90'a gerileyerek ancak 40 milletvekilini Meclis'e taşımıştı. 2018 seçimlerinde oy oranı yüzde 11.10 olan MHP 49 vekil çıkartmış ve HDP'nin gerisinde kalmıştı.

14 Mayıs seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre Meclis'e 50 milletvekili gönderen MHP, aldığı bu sonuçla anketçileri yanılttı. 2018'de yüzde 11.10 oy alarak 49 milletvekili çıkaran MHP, son seçimlerde yüzde 1'lik oy kaybı yaşamasına rağmen Meclis'e 2018'e kıyasla bir tane fazla vekil gönderdi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli ve kurmayları ise, seçim sürecinde hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı açılışlarda ve deprem bölgesine yaptığı ziyaretlerde boy gösterirken, yoğun bir miting programına da imza attı. MHP tüm miting ve toplantılarda, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Yeşil Sol Parti (HDP) ve PKK ile yan yana geldiği söylemini gündeme taşıdı.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

14 Mayıs seçimlerine yönelik mitinglerine geçen Eylül ayında Sivas’tan başlayan MHP Lideri Bahçeli, deprem felaketi nedeniyle ara verdiği mitinglerine 24 Nisan’da Kastamonu ve Çankırı ile kaldığı yerden devam etti. Bahçeli kampanya boyunca toplam 34 ilde miting yaparak, halka seslendi.

Sandıkların açılmasından sonra 'kale' olarak sayılan illerde de ikinci parti olmayı başaran MHP, en yüksek oy oranını ise Çankırı'da yakaladı. Sandıkların açılmasıyla MHP'nin oy oranı bu kentte yüzde 31.27 oldu. Devlet Bahçeli, memleketi Osmaniye'de ise oyların yüzde 28.61'ini alırken, MHP kentte ikinci sırada yer aldı.

MHP'nin en yüksek oy oranına ulaştığı diğer kentler ise, yüzde 23.27 ile Yozgat, yüzde 21.32 ile Kırıkkale, yüzde 26.54 ile Gümüşhane, yüzde 20.35 ile Nevşehir, yüzde 22.49 ile Niğde ve yüzde 21.05 ile Aksaray ve Sivas olarak sıralandı. Üç büyükşehirde ise Ankara dışında ülke genelindeki oy oranının altına düşen MHP, İstanbul'da toplam yüzde 6.19, Ankara'da yüzde 10.23, İzmir'de yüzde 5.30 oyda kaldı. MHP'nin en düşük oy aldığı kentler ise Şırnak ve Hakkari oldu.

MHP yüzde 10'u geçti | Bu seçimlerde nasıl bir strateji izledi? - Resim : 1
Devlet Bahçeli'nin Giresun Atatürk Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılan vatandaşlar. Fotoğraf: AA

Kesin olmayan sonuçlara göre 24 Haziran 2018 seçimlerinde Antalya’da, Kahramanmaraş’ta bir olan milletvekili sayısını son seçimlerde ikiye çıkartan MHP, milletvekili çıkaramadığı Balıkesir, Bolu, Çankırı, Çorum, Elazığ, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Nevşehir, Niğde ve Kilis’ten de adaylarını Meclis'e göndermeyi başardı. Partinin İstanbul’da 8 olan milletvekili sayısı 5'e, Ankara’da 5 olan vekil sayısı ise 3 indi.

SONAR Araştırma Başkanı ve siyaset uzmanı Hakan Bayrakçı, ortaya çıkan tabloya ilişkin değerlendirmesinde, MHP'nin oylarını görece yükselttiğini belirterek, "MHP anketlerde yüzde 5-6 gösteriliyordu. Bizim anketimizden yüzde 8'lik oran çıkmıştı ancak MHP üçüncü parti olarak seçimin galipleri arasına adını yazdırdı. AK Parti'ye deprem ve ekonomik sebeplerden küsen yüzde 3'lük seçmen ise Yeşil Sol Parti ve PKK'ya karşı güvence olarak MHP'yi gördü" dedi.

Siyaset Bilimci Hasan Basri Pehlivan ise "Yıllardır seçim anketlerinde MHP'nin oyları düşük çıkar" diyerek, AK Parti'den MHP'ye oy geçişkenliği olduğuna değindi. Pehlivan, "AK Parti'den MHP'ye geçişkenlik olduğu gibi tersi de söz konusu. İYİ Parti'nin MHP'nin yerine geçeceği söyleniyordu ancak millet 3 Hilal'e döndü" diye konuştu.

Ek kaynaklar: Ntv, AA

Kaynak: Web Özel