NATO Zirvesi'nde de görev yaptı: Haber Global o uçağa konuk oldu

Haber Merkezi
NATO Türkiye Türk Savunma Sanayii

Türkiye'nin gökyüzündeki gözleri olarak tanımlanan havadan ihbar kontrol uçakları, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği harekatlarında önemli rol oynuyor. Dünyada çok az sayıda ülkenin sahip olduğu uçağa, Haber Global ekibi de konuk oldu.

Havadan ihbar ve kontrol, kısa adıyla HİK; gelişmiş radar, elektronik destek, telsiz ve link sistemleri ile uçan bir karargah. Türkiye'nin başta terörle mücadele olmak üzere askeri harekatlardaki en önemli aktörlerinden biri. Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı, Pençe Kılıç gibi harekatlarda onların imzası var. Her görev brifingle başlıyor. Haber Global, havadan ihbar ve kontrol uçağının görev uçuşuna konuk oldu.

HİK uçakları silah taşımıyor. Çünkü onun görevi havadaki uçakların koordinasyonunu sağlamak. Havada yakıt ikmali yapacak avcı uçaklarının trafiğini bile o yönetiyor. Alçak irtifada uçan jetlerin çoğrafi şartlar nedeniyle telsiz zafiyeti olabiliyor. HİK bu zafiyeti de ortadan kaldırıyor, uçaklar için röle görevi görüyor.

2014 İTİBARIYLA HİZMETE GİRDİ

HİK, çok az sayıda ülkenin sahip olduğu bir uçak. Türk Silahlı Kuvvetleri açısından da önemli bir güç çarpanı. NATO kapsamında da görev yapan uçaklar, Polonya'daki NATO Zirvesi sırasında da gökyüzündeydi. Uçaklar 2014 yılı itibariyle hizmete girdi. Gelişen teknolojiye paralel olarak uçağın yazılımı ve elektronik destek sistemi yerli ve milli olarak sürekli güncelleniyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde kuzey, doğu, güney ve batı olmak üzere 4 HİK uçağı var.

HİK, sadece askeri operasyonlarda değil doğal afetlerde de görev yapıyor. 6 Şubat depremlerinin ardından yardım faaliyetlerine katılan onlarca uçak ve helikopterin hava trafiğini HİK uçakları koordine etti.