NATO Genel Sekreteri: İsveç ve Finlandiya Türkiye ile terör suçlularının iadesi konusunda birlikte çalışmaya hazır

İspanya NATO İsveç Finlandiya Gündem haberleri Dünya haberleri
NATO Genel Sekreteri: İsveç ve Finlandiya Türkiye ile terör suçlularının iadesi konusunda birlikte çalışmaya hazır

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 4'lü zirve sonrası kritik açıklamalarda bulundu. İsveç, Finlandiya ve Türkiye'nin mutabakata varmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Stoltenberg, "İsveç ve Finlandiya Türkiye ile terör suçlularının iadesi konusunda birlikte çalışmaya hazır" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 4'lü zirvenin ardından birbirinden kritik açıklamalarda bulundu. 

ÜÇ ÜLKE ARASINDA MUTABAKAT

- Biz her zaman farklılıklarımız ne olursa olsun ortak bir çözüm getirebileceğimizi gösterdik. İsveç ve Finlandiya'yı ittifaka dahil ederek NATO'yu daha güçlü hale getireceğiz.

- Yarın müttefikler bir karar varacaklar, NATO üyeleri olmaları yönünde bir karar varılmasını bekliyoruz. Daha sonra bir onay süreci olacak. Başkan Erdoğan ve diğer iki başkan bir mutabakata vardı. Sözleşmeyi imzaladık. Kapı açık. Finlandiya ve İsveç'in birliğimize katılması hızla gerçekleşecek. 

- Bugün bir araya gelip görüştük ve iyi bir çözüme ulaştık. Bizim uzlaşıya varmamız gerekiyor ve iyi bir süreç geçirdik. Başkan Erdoğan ile de telefonda görüşmeler gerçekleştirdim, onunla ve üç başkanla son haftalarda görüşmelerimiz vardı. Türkiye'nin endişelerini gidermeye çalıştık. Türkiye açıkça Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerini kabul ettiğini belirtti. 

TERÖR SUÇLULARININ İADESİ

 - Ortak mutabakat yakın dönemde yayınlanacak ve ana sayfamızda görebileceksiniz. Suçluların iadesi dahil olmak üzere her şey yayınlanacak. İsveç ve Finlandiya Türkiye ile terör suçlularının iadesi konusunda birlikte çalışmaya hazır. Bu iadeler Avrupa yasalarına göre gerçekleşecek. Detaylar açıklanacak. Suçluların iadesi normal bir şey. Kanıtlanmış konular olduğunda ya da cezai faaliyetler söz konusu olduğunda... Yasal çerçeveler ve hukukun üstünlüğüne saygı duyarak Finlandiya ve İsveç gerekeni yapacak. Farklılıklarımıza rağmen 30 üye olarak bir araya gelebiliyoruz ve birbirimizi savunabiliyoruz. Bu tarihi bir karar. Başka tarihi kararlar da alacağız. Soğuk savaştan bu yana aldığımız en önemli kararlar olacak. Ukrayna'ya desteğimiz sürecek. Müttefiklerin başarısı da tam da burada yatıyor, farklıklarımıza rağmen önemli kararlar alabiliyoruz. 

 - Bence ortak bir çıkarımız olduğunda mutabakata varabiliriz. Türkiye kadar terör konusunda sıkıntı yaşayan başka bir üyemiz yok. NATO üyeleri PKK'yı terör örgütü olarak görüyor. Terör bizim tüm tezahürleriyle mücadele etmemiz gereken bir olgu. Bu mutabakat da bu gerçeği yansıtıyor. Liderler nihai bir mutabakat anlaşmasına vardı. Ben kesinlikle bu üç ülkeni bu anlaşmaya uyacağına ve kararlılığı sergileyeceklerine inanıyorum. 

 - Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması önem taşıyor, haritaya bakarsanız Baltık ülkelerinde tüm güvenlik durumunun değişeceğini göreceksiniz. Bu NATO'yu daha güçlü hale getirecek ve bu iki ülke için de yararlı olacak. Tüm ittifak için önemli. Yarın zaten bu konuda mutabakata varılacak.

- Bugün üyelik konusunda şimdiye kadarki en hızlı süreci gördük. Aynı zamanda Başkan Putin'e net bir mesaj gönderiyor bu durum. Daha küçük bir NATO istiyorum demişti, şimdi daha büyük ve güçlü bir NATO görüyor. Burada en önemli mesaj her ulusun kendi yolunu seçme özgürlüğü olduğudur. İsveç ve Finlandiya geçmişte nötr olmayı tercih etmişti. NATO'ya katılmak istediler ve biz de destekledik, Türkiye ile aralarında anlaşma sağlandı. Bu Putin'in ulaşmak istediklerinin tam tersine bir durum. Ukrayna'yı işgal etmeden önce "NATO'nun genişlemesini istemiyorum" demişti.

- Biz bugün Türkiye ve iki üye ülke arasında mutabakat anlaşması yaptık. İfadeler son derece net. Herhangi bir silah türüne de gönderme yok. Ancak iki ülke Türkiye'ye karşı silah ambargosu getirmeyecek bu son derece net. 

 - Son derece olumlu bir ortam söz konusuydu. Biz yetkililerle bir araya geldik. Haftalardır bu konu üzerinde çalışılıyordu. Ardından bir mutabakata vardık. Tabii ki Türkiye kararını yansıtacaktır, üyelikleri memnuniyetle karşıladığını ortaya koyacaktır. 2 ülke teröre yönelik mücadeleyi artırma taahhüdü verdi.

- Bu üçlü mutabakat metninde tüm detaylar var. 2 ülke terörle mücadele konusunda Türkiye ile birlikte çalışacak. İki ülke Türkiye'yi uluslararası güvenliğe yönelik tehdit konusunda, FETÖ ve PKK terörüne yönelik destekleyecek. 

- Finlandiya ve İsveç ortaklarla yapılan toplantılara katılıyorlar. Siyasi kararlar alındı ve bu liderlerin yarın alacağı kararlara yansıtılacak. Üç ülke arasında anlaşmaya vardığımız için mutluyum. Bizim hala belli farklılıklarımız ve anlaşmaya varmadığımız konular var ama biz bugün ne kadar güçlü olduğumuzu ortaya koyduk. 

 

Kaynak: Haber Global TV

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İsveç Finlandiya türkiye