Murat Kurum: Olası İstanbul depremi milli güvenlik sorunu olur

HaberGlobal.com.tr
Murat Kurum İBB

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Murat Kurum, 'Risksiz İstanbul' tanıtım toplantısında konuştu. Kurum, "Olası İstanbul depremi milli güvenlik sorunu olur" dedi.

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum, 'Risksiz İstanbul' tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu. 

"Olası İstanbul depremi milli güvenlik sorunu olur" diyen Kurum, İstanbul'da tek riskli yapı kalmayana kadar çalışacağız. 5 yılda 39 ilçeye 650 bin konut yapacağız" ifadelerini kullandı.  

Kurum'un açıklamaları şöyle:

"Her işimizin merkezinde sadece İstanbul var. İstanbullular var. Değerli İstanbullular, bugün İstanbulumuzu yöneten CHP'li mevcut yönetim, geçtiğimiz 5 yılın sonunda her alanda başarısız olmuştur. İstanbullular bu yılların ardından çaresiz değildir. Çare insanı merkeze alan hizmet anlayışıdır. Sistem İstanbul'dur. Sahada kiminle konuşursak, İstanbul'da en derin sorununun yönetimdeki rasyonel sistem eksikliğini söylüyor. İstanbul'un sorunlarını merkeze insana alan yepyeni bir yönetim anlayışı sunuyoruz. Bu anlayış gücünü insandan ve planlamadan alır. Yalnızca çözüme odaklanan sistemi bir kent yönetimi sunar. Zaten İstanbul, gündelik ve keyfi kararlarla yönetilemez.

"OLASI İSTANBUL DEPREMİ MİLLİ GÜVENLİK SORUNU OLUR"

Tek dileğimiz İstanbullu hemşehrilerimizin mutluluğudur. Nüfusunun yüzde 71'i riskli alanlarda yaşayan başka bir coğrafya yoktur. 130 binin üzerinde kardeşimizi, annemizi, yavrumuzu bu depremler sebebiyle toprağa verdik. Son 100 yılda depremlerden çok çektik. 17 Ağustos'ta büyük Marmara depreminde 18 bin canımızı kaybettik. 2011'de Van'da tekrar sarsıldık. İşte asrın felaketi. Tam 53 bin canımızı gözyaşları ile toprağa verdik. Bu afetlerin ardından herkesin gündeminde İstanbul'un deprem gerçeği var. Olası bir İstanbul depremi, bir milli güvenlik sorunu olacaktır. Bu güzel şehrin 39 ilçesi var. Bu şehirde 7.5 milyon evimiz, iş yerimiz var. Yeterli mühendislik ve mimari hizmeti almamış 1.5 milyon yuvamız sağlıksız durumda. 600 bin yuvamızın acilen dönüşmesi gerekiyor. Peki, bugün burada bu kadar acil olan konuda CHP'li mevcut yönetim ne yapıyor? Ne acıdır ki, tek bir olumlu adım dahi atılmadı. Ciddiyetin farkında olduklarını bile, odaklarına İstanbulluları koyduklarına bile hemşehrilerimiz inanmıyor. Dönüşüm vaadiyle kandırdılar. Aynı deprem seferberlik planını 3 kere yayınladılar.

Bizler Cumhur İttifakımızla birlikte annelerimizin, yavrularımızın umutlarını asla boşa çıkartmayacağız. İstanbul'u ele ele dönüştüreceğiz. Projelerimizi 6 başlıkta gerçekleştireceğiz. Burada 1.5 milyon ticari ve sınai üretimin olduğu, sanayi alanlarımızı dönüştürecek ve iklim değişikliği ile en etkin mücadeleyi hep birlikte yapacağız. Yeni yaptığımız her işte İstanbul medeniyet ve tasarım rehberini odağına alacağız. Yaşanmışlıkların ruhunu koruyacağız. İstanbul kimliğini her yatırımımıza yansıtacağız.

İBB yönetimindekiler çalışmadılar, üretmediler. Deprem seferberliği ilan ediyoruz dediler, ortada eserleri yok. 5 yılda depreme hazırlarız dediler, tek bir hazırlıkları yok. 5 yılda 100 bin konut dediler, sözlerini tutmadılar. 15 bin konutu süratle bitireceğiz dediler, sözlerini tutmadılar. Bütün Türkiye'nin videolarını izlediği vaatleri de inkar etmeye başladılar. Kusuru söylenmeyen adam, ayıbı hüner zannedermiş. Bu çabalar bu algı çalışmaları nafiledir. Bu millet, bu ihmalkarlığı asla unutmayacaktır. İnşallah 31 Mart akşamı sandıkta hesabını soracaktır. 

Afetzede kardeşlerimiz güvenli yuvalarına kavuşuyor. O duyguyu görmek her şeye bedel. Milletimiz sıcak güvenli yuvalarına kavuşuyor. Gaziantep’te söz verdik bitirilmiş konutları teslim ettik. Bunları nasıl yapacaksınız demişlerdi. Sen dertli olursa her işi yaparsın. Hatay’da yaşadığımız felaketten en çok etkilenen illerimizden biriydi. Hatay ve Adıyaman’da da konutlarımızı teslim etmenin gururunu yaşıyoruz. Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay’da biz milletimize bir söz verdik. Bu afeti birlikte yaşadık. Birlikte üzülüp ağladık. Ama 11 ilimiz, orada yaşayan 14 milyon kardeşimiz rahat uyuyana kadar, mutlulukları yüzüne yansıyana kadar elimizi gönlümüzü deprem bölgesinden çekmeyeceğiz dedik. Bu anlayışla ilk günden itibaren çalışıyoruz. Çalışmaya devam edeceğiz.

Söz veriyorum. 1 Nisan sabahı görevi devraldığımızda annelerimizin umutlarını yeniden harekete geçireceğiz. İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayıncaya kadar durmayacağız, dinlenmeyeceğiz, hep birlikte çalışacağız.

Marmaray bölgesini bütün olarak düşüneceğiz. Mevcut yeşil alanlarımızı arttıracağız. Sürdürülebilirlik, planlama ilkeleri ile dönüşümü hayata geçireceğiz. Yenilikçi kent yönetimini, modern şehircilik trendlerini ve kentsel tasarım yaklaşımını projelerinin odağına koyacağız. 5 yılda 39 ilçemizde tam 650 bin yeni yuva inşa edeceğiz. Yeni yuvalarımızın 300 binini her yıl 60 bin konut yapmak suretiyle KİPTAŞ vasıtasıyla yapacağız. Yarısı büyükşehirden diyerek 700 bin hibe desteği, 700 bin düşük faizli kredi vereceğiz. Vatandaşların ödemelerini konut tesliminde başlayacak. Tam 100 bin lira vatandaşımıza taşınma kira yardımı vereceğiz. Kampanyanın onay süreçlerini başlatarak başvurularımızı alacağız. Sahaya göndereceğimiz arkadaşlarımızla birlikte İstanbul(un her yerine tespit değerlendirmeleri yapacağız. Onaylanan projelerin ruhsat işlemlerini hızla tamamlanacağız. İstanbul yeni yuvalarını 18 ayda teslim etmek istiyoruz. Konutların 250 binini vatandaşlarımızın anlaştığı özel sektör eliyle yerinde dönüştüreceğiz. Geriye kalan 100 binini ise belediyemizin imkanları ile KİPTAŞ’ımızın sosyal konut konseptine göre inşa edeceğiz. Sosyal konutlarımızı uygun kiralarda konut sağlamak amacıyla yapacağız. Farklı gelir gruplarından insanlarımızın birlikteliğini güçlendirmiş olacağız. İnsanımızın sağlık eğitim gibi hizmetlere erişimini güçlendireceğiz. Bu 100 bin yuvayı evi dönüşüme girecek yuva sahiplerine satmayacağız. Düşük fiyatlarla kiralayacağız. 100 bin sosyal konuttan 39 ilçemiz faydalanacak. İstanbulumuzun kimliğine zarar vermeyecek yatay mimari ile yapılacak sosyal konutlarımız 18 ayda tamamlanacak. KİPTAŞ’I öyle bir kapasiteye ulaştıracağız ki yerinde dönüşümde 100 bin konutu inşa edebilecek.