Müfredat uyarısına dikkat, milyonlarca aday tek heyecan

Gündem haberleri Eğitim ÖSYM Yaşam Haberleri YKS Türkiye Bilim Haberleri İstanbul
Müfredat uyarısına dikkat, milyonlarca aday tek heyecan

Milyonlarca öğrencinin hayatını etkileyecek YKS maratonu başlıyor. Uzmanlar, sınav gününde motivasyonu yüksek tutmanın ve stresi yönetmenin çok önemli olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz yıl deprem nedeniyle soru kitapçığından çıkartılan ders konuları ise bu yıl yeniden kitapçıkta yer alacak.

Eğitim hayatının en önemli dönemeçlerinden biri olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) cumartesi ve pazar günleri iki oturum olarak yapılacak. 3 milyonun üzerinde adayın ter dökeceği sınavlarda, 8 Haziran Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran Pazar sabah oturumunda ise Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonraki oturumda da Yabancı Dil Testi (YDT) gerçekleştirilecek. Sınav maratonuna sayılı saatler kalırken, aileleri uyaran uzmanlar ise maratona katılan öğrencilere kaygı ve strese neden olacak, 'kazanma' odaklı konuşmalar yapılmaması gerektiğini vurgularken, eğitimciler de geçtiğimiz yıl deprem nedeniyle müfredattan çıkartılan konuların bu yıl yeniden müfredata alındığı hatırlatmasında bulundu.  

Müfredat uyarısına dikkat, milyonlarca aday tek heyecan - Resim : 1
Uzmanlar sınav gününde kafeinden uzak durulması tavsiyesinde bulunuyor.

EGZERSİZ KAYGIYI AZALTIR

Melek Gözde Luş (Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı)

"Ergenlere sınav kaygısının normal olduğu ve herkesin bu duyguları yaşadığı anlatılmalı. Ayrıca kaygının fizyolojik ve duygusal belirtileri hakkında da bilgi verilmeli. Derin nefes alma, kas gevşetme egzersizleri, pozitif düşünme teknikleri gibi yöntemler kaygıyı azaltmada yardımcı olacağından maratona katılacakların son saatlerde bile öğrenmeleri yararlı olur. Aile, öğretmenler ve arkadaşlar bu süreçte önemli destek kaynaklarıdır."

EMPATİ KURUN

Aybeniz Yıldırım (Uzman Klinik Psikolog)

"Sınav dönemlerinde ergenler bağımsızlık kazanmaya çalışırken aileleriyle olan ilişkileri karmaşık hale gelebilir. Ebeveynler, ergenlerin bağımsızlık isteklerini desteklemeli ancak aynı zamanda sınırlar koymalı ve rehberlik etmelidir. Sınav öncesi açık ve dürüst bir iletişim kanalı oluşturulması gerekiyor.  Anne babaların hiç olmazsa iki günlük süreçte, problem çözme becerileri, çatışma yönetimi ve empati gibi iletişim becerilerini sergilemeleri gerekir. Ebeveynlerin ergen psikolojisini anlamaları ve ergenlerle sağlıklı iletişim kurmaları hem ergenlerin hem de ailelerin sınav dönemini daha olumlu ve sağlıklı bir şekilde geçirmelerine yardımcı olur.

SIRALAMA SINAVI

Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Ertuğrul Tut ise sınava saatler olmasına karşın, bazı önemli ayrıntılar, adayların bu yarışta öne geçmesini sağlayacağını belirtirken, "Bilindiği üzere belli bölümler sıralama barajı koymuş olsa da YKS bir sıralama sınavıdır. Dönem boyu çok iyi hazırlanan adaylar sınav esnasında ufak hatalarla hüsrana uğrayabiliyor. En çok dikkat edilmesi gereken adayların kendilerine en uygun taktiği geliştirmeleridir. Sınavın süreli olduğu unutulmamalı. Bununla beraber sınav esnasında zaman planlaması da oldukça önemli" dedi.  

Müfredat uyarısına dikkat, milyonlarca aday tek heyecan - Resim : 2
Maratona katılan öğrenci ve adaylar, hafta sonu iki oturumda soruları yanıtlamaya çalışacaklar. Uzmanlar ise sınav başlama saatinden 30 dakika önce, sınava girilecek okulda olunması uyarısında bulunuyor. 

BELİRLEYİCİ SORULAR

Kaygı düzeyinin aşırı yükselmesinin fiziksel bazı problemleri de beraberinde getirdiğini dile getiren Tutu, "En belirgin özellikler sınav esnasında motivasyon kaybı, konsantrasyon eksikliği, ellerde ve vücudun farklı bölgelerinde aşırı terleme baş ve karın ağrısı, mide bulantısı gibi problemler sınav başarısını da etkiliyor. Son yıllardaki soruların en dikkat çeken özelliği adaylara zaman kaybettirici olması. Zaman kontrolünü sağlayan adayların daha başarılı olma ihtimali de bu sebeple artıyor" diye konuştu. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel