Mossad tehdidinde 'Abraham' detayı

Türkiye Filistin Gazze MİT Gündem haberleri TSK Türk Silahlı Kuvvetleri
Mossad tehdidinde 'Abraham' detayı

Mossad, Türkiye, Katar ve Lübnan'da Hamas bağlantılı olduğunu iddia ettiği isimlere suikast tehdidinde bulunurken, İsrail'in 'Abraham Anlaşmaları' yaptığı Arap ülkelerini hedef almaması dikkat çekti. İstihbarat ve güvenlik uzmanları İsrail'in tehdidini değerlendirdi.

İsrail'in istihbarat örgütü Mossad’ın Türkiye, Katar ve Lübnan'da Hamas'la bağlantılı olduğunu iddia ettiği isimlere suikast hazırlığı yaptığı haberlerine Ankara’dan sert tepki geldi. İstihbarat kaynakları bu tür operasyonlara izin verilmeyeceğini açıklarken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da konuyla ilgili “güvenlik birimlerimiz koordinasyon halinde” dedi. Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan istihbarat ve güvenlik uzmanları İsrail'in hedef aldığı ülkeler arasında daha önce 'Abraham Anlaşmaları' yapılan bazı Arap ülkeleriyle İran ve Mısır'ın yer almamasını dikkat çekici bulduklarını söyledi. 

SUİKAST İLAN EDİLMEZ

İsrail, geçtiğimiz yıllarda 'Abraham Anlaşmaları' adı altında Körfez'deki Arap ülkeleriyle karşılıklı ticareti canlandıracak anlaşmalara imza atmış, Mısır ve Ürdün, Suudi Arabistan gibi ülkelerle donan ilişkilerini yeniden başlatacak düzenlemelere girişmişti. Anlaşmaların yapıldığı ülkelerde Hamas'ın bağlantıları olduğunu ifade eden emekli Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin ise, "Genelde istihbarat örgütlerinin yaptıkları işler gizlidir. Bir istihbarat örgütünün yapacağı operasyonları duyurması beklenmez. Her ülke zaten kendi tedbirlerini alır" dedi.

TÜRKİYE ÖZELLİKLE YER ALDI

İsrail'in örtülü operasyon tehditinde bulunduğu ülkeler arasında 'Abraham' anlaşması yapılan  hiçbir ülke olmadığına dikkat çeken Pekin, "Lübnan'ın hedef alınmasını anlıyorum, orada Hamas'a destek veren askeri oluşumlar bulunuyor. Ama dikkat ederseniz BAE yok, Suudiler yok, Mısır yok, İran ve Yemen de yok. Amaç bu ülkelere korku salmak. Türkiye'nin Hamas'ın yanında olması, dünya kamuoyunu etkilemesi işlerine gelmiyor, bu yüzden de tehdit ediyorlar" diye konuştu.

SONUÇLARINA KATLANIRLAR

Yabancı istihbarat örgütlerinin daha önce de Türkiye'de bazı operasyonlar yaptığını hatırlatan Pekin, “Bunlar illegal operasyonlardır. Bu tür operasyonlara kalkıştıkları zaman sonuçlarına da razı olurlar” derken, şunları söyledi: “Türkiye bu suikastlara kalkışanları tespit eder bunları av haline getirir. Türkiye'nin ciddi bir istihbarat örgütü var buna göre tedbirler alır. Şu da olabilir; Türkiye, İsrail istihbaratı için vekalet olarak iş yapanlar üzerinden bir takım faaliyetlere girişir. Bu, belki Türkiye'nin ABD ile karşı karşıya gelmesine de sebep olabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas için 'bunlar 'mücahittir' açıklaması' İsrail ve ABD'nin beklemediği bir şeydi."

VUR-KAÇ TARZI EYLEM

Güvenlik Politikaları Uzmanı Ünal Atabay, İsrail'den yapılan açıklamamaların uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“İsrail'in suikast açıklaması bir ülkenin başka bir ülkede örtülü bir operasyon yapması anlamına geliyor. Vur-kaç tarzı bir operasyon yapıp bundan sıyrılmaya çalışacaklar. Bu olduğu takdirde o ülkenin egemenliğine saldırı anlamına gelir. Mossad buna kalkışabilir. Var olan Hamas liderleri bu beyandan sonra bulundukları ülkeleri terk edebilirler, tedbirlerini artırabilirler. Belki de İsrail liderler üzerinden bir baskı oluşturmak için operasyon yapıyor olabilir. Her ülke meşru müdafaa kapsamında karşı koyma tedbirleri alabilir.” 

HEPSİ MİT'İN TAKİBİNDE

Mossad'ın Türkiye'de operasyonlara kalkışması ilk kez olmuyor. Ekim 2021'de MİT, Mossad'ın Türkiye'deki istiharat ağının kuryesini ele geçirmiş, para karşılığında bilgi sızdıran isimlere ulaşmıştı. Bu yılın mayıs ayında da İran'ın Türkiye'deki ticari faaliyetlerine yönelik casusluk yapan 13 Mossad ajanı ele geçirilmişti. Geçen temmuz ayında da Mossad'ın saha ajanları yakalanmıştı.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel