Milyar yıllık kayada 'kayıp dünya'nın izi bulundu: Bildiklerinizi unutun!
Avustralya'da yapılan bir çalışmada milyar yıllık bir kayada 'kayıp dünya'nın izi kabul edilebilecek mikroskobik yaratıklar keşfedildi. Bilim insanları bunu insan soyunun 'en eski kalıntıları' olarak değerlendiriyor.
Milyar yıllık kaya Avustralya'nın Kuzey Bölgesi yakınlarında bulundu. Kayadaki fosil yağ molekülleri incelendi.
Kuzey Avustralya'da Dünya'daki en eski biyobelirteç taşıyan kayalar da dahil olmak üzere, gezegenimizin Orta Çağlarından kalma en iyi korunmuş tortul kayaçlarından bazılarına sahip olmasıyla biliniyor.
Nettesheim, "Bu eski çökeltilere hapsolmuş moleküler fosiller, erken yaşam ve ekoloji hakkında benzersiz bilgiler sağlıyor" derken araştırmacılar bulunan moleküllerin, ni 1,2 milyar yıldan daha uzun bir süre önce yaşamış olan son ökaryotik ortak atalardan önce evrimleşen ve o zamandan beri soyu tükenmiş olan erken karmaşık yaratıklarına varlığına işaret eden ilkel bir kimyasal yapıya sahip olduğunu buldu.
Eğer bu moleküller olmasaydı Protosterol Biota'nın varlığı bilinemeyecekti.
Nettersheim, "İlk okyanuslar büyük ölçüde bir bakteri dünyası gibi görünüyordu, ancak bu keşfimiz bunun muhtemelen böyle olmadığını gösteriyor" diye konuştu.
Brocks ise Protosterol Biota'nın muhtemelen yaklaşık 1,6 milyar yıl öncesinden yaklaşık 800 milyon yıl öncesine kadar geliştiğini söyledi. Bu dönemin sonu, dünyanın evrimsel zaman çizelgesinde mantarlar ve algler gibi daha gelişmiş organizmaların gelişmeye başladığı Tonian Dönüşümü olarak biliniyor. Ancak Protosterol Biota'nın tam olarak ne zaman soyunun tükendiği henüz bilinmiyor.
Brocks, "Tonian Dönüşümü, gezegenimizin tarihindeki en derin ekolojik dönüm noktalarından biri. Tıpkı memeli atalarımızın büyüyüp çoğalabilmesi için dinozorların soyunun tükenmesi gerektiği gibi. Belki de Protosterol Biota'nın modern ökaryotlara yer açmak için 1 milyar yıl önce yok olması gerekiyordu" diyerek durumu açıkladı.
SIRADAKİ GALERİ
Kaynak: Haber Global TV