Meteoroloji'den peş peşe renk kodlu uyarılar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu
Meteoroloji'den peş peşe renk kodlu uyarılar

Hafta başından beri peş peşe uyarılarda bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre yurt genelinde birçok il için fırtına, sağanak yağış, kar yağışı, zirai don, çığ ve kuvvetli fırtına uyarısında bulunuldu. Birçok il için de sarı ve turuncu kodlu uyarılar yayımlandı.

Hafta başından beri peş peşe uyarılarda bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre yurt genelinde etkili olan soğuk hava, haftasonu da etkisini gösterecek. Meteoroloji, yurt genelinde birçok il için hem sarı hem de turuncu kodlu uyarılar yayımladı. Bunlar şu şekilde, Artvin, Bitlis, Giresun, Kastamonu, Rize, Sinop, Tunceli, Zonguldak, Bartın, Düzce, Bingöl, Bolu, Hakkari, Ordu, Samsun, Trabzon, Van, Şırnak ve Karabük.

KARADENİZ'DEKİ 6 METREYE ULAŞAN DALGALAR KASTAMONU SAHİLİNDE HASAR OLUŞTURDU

Kastamonu'nun Abana ve İnebolu ilçelerinde fırtına nedeniyle oluşan 6 metrelik dalgalar sahilde hasara yol açtı.

Kastamonu'da saatteki hızı 100 kilometreye ulaşan rüzgar yaşamı olumsuz etkiledi. Karadeniz'de yer yer 6 metreyi bulan dalgalar, Abana ilçesinde festival meydanı ile Harmason mevkisi arasındaki kıyı şeridini tahrip etti.

Sahildeki altyapı hattı zarar gördü, kıyı şeridindeki yol güzergahı dalgaların getirdiği taş ve çöplerle doldu.
Dalgalar, Şehit Ömer Şenel Balıkçı Barınağı'nın mendirek duvarlarını aştı, deniz kenarındaki kafe ve restoranlara da zarar verdi.

Liman bölgesindeki bir işletmenin yan tarafında bulunan çeşme ve ağaç dalgalar nedeniyle denize devrildi.

Yan tarafındaki işletmenin deniz tarafındaki beton kısmı ise dalgaların şiddeti nedeniyle çatladı.
İnebolu'da da fırtınanın etkisiyle denizde 5 metreyi geçen dalgalar oluştu.

Sahil yolu güzergahındaki İsmetpaşa Caddesi'ne ulaşan dalgalar nedeniyle kara ulaşımında aksama yaşandı. Cadde ve çevresi dalgaların taşıdığı moloz ve ağaç parçalarıyla doldu.

Karayolları ekipleri, tek şeritten ulaşım sağlanan caddeyi temizlemek için çalışma başlattı.

Sabah saatlerinden itibaren etkili olan fırtına nedeniyle deniz ulaşımı da aksadı. İnebolu Limanı'nda bekleyen yük gemileri ve balıkçılar denize açılamadı.

YOĞUN KAR, ÇIĞ, ZİRAİ DON, BUZLANMA VE KUVVETLİ FIRTINA UYARISI

Karaman, Konya, Afyonkarahisar ile Aksaray'ın bazı kesimlerinde kar etkili oluyor.

Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Konya, Karaman, Aksaray ile Niğde'de havanın parçalı ve çok bulutlu, karla karışık yağmur ve kar yağışlı olması bekleniyor. Bölge genelinde buzlanma ve don ile yer yer pus ve sis görüleceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmezken, rüzgarın genellikle kuzeyden orta kuvvette, bölgenin güney kesimlerinde yer yer kuvvetli eseceği öngörülüyor.

KARAMAN

Karaman'da kar yağışı etkili oluyor.

İç Anadolu ile Akdeniz bölgelerini bağlayan Sertavul Geçidi'nde kar, buzlanma ve sis nedeniyle ulaşım kontrollü sağlanıyor. Ekipler, kar lastiği bulunmayan araçların geçişine izin vermiyor. Çekici türü araçlar ise aralıklarla kent girişindeki akaryakıt istasyonlarında bekletiliyor.

Karayolları ekipleri de Karaman-Mersin, Karaman-Konya ve Karaman-Ereğli kara yollarında kar küreme ve tuzlama çalışmasını sürdürüyor.

KONYA

Konya'da, Seydişehir, Yalıhüyük, Bozkır kara yollarında polis ekipleri, sürücüleri kar lastiği ve zincir takmaları konusunda uyarıyor.

Yalıhüyük ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki Gölcük Yaylası'nda kar kalınlığı 1 metreyi geçti.

Yunak ilçesinde dün akşamdan bu yana aralıklarla süren yağış nedeniyle cadde ve sokaklar beyaz örtüyle kaplandı. Belediye ekipleri, yolları ulaşıma açık tutabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar'da gece başlayan kar, il merkezi ve ilçelerde yüksek kesimlerde etkili oluyor.

Bazı vatandaşlar, araçlarının üzerinde biriken karları temizledi.

İl Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleri, sürücüleri yağış nedeniyle dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Karayolları 31. Şube Şefliği ekipleri de kenti çevre illere bağlayan yollarda olumsuzluk yaşanmaması için tuzlama çalışmalarına devam ediyor.

Kar yağışıyla Afyon Kalesi de beyaza büründü.

AKSARAY

Aksaray'ın Eskil ilçesinde akşam başlayan kar, zaman zaman tipiye dönüştü. Kar nedeniyle ilçe merkezindeki cadde ve sokaklar beyaz örtüyle kaplandı.

DOĞU AKDENİZ İÇİN ZİRAİ DON UYARISI

Doğu Akdeniz'de hafta sonu için zirai don uyarısı yapıldı.

Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, tarımsal faaliyetlerin sürdüğü Doğu Akdeniz'de yarın sıcaklıklar düşecek.

Akşam ve gece saatlerinde kıyılarda hafif, iç kesimlerde orta kuvvette, yüksek bölgelerde ise kuvvetli zirai don bekleniyor. Pazartesiye kadar süreceği tahmin edilen zirai don nedeniyle çiftçilerin dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

 

BATI KARADENİZ'İN DOĞUSU İÇİN FIRTINA UYARISI

 Meteoroloji Genel Müdürlüğünce, Batı Karadeniz'in doğusu için fırtına uyarısı yapıldı.

Meteorolojiden yapılan açıklamaya göre, Batı Karadeniz'in doğusunda (Bartın ile Sinop arasında) rüzgarın yarın saat 22.00'ye kadar batı ve güneybatı, zamanla kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 kilometre/saat) fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Açıklamada, ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

 

BOLU DAĞI'NDA KAR YAĞIŞI VE SİS ETKİLİ OLUYOR

Anadolu Otoyolu ve D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde yoğun sis ve tipi şeklinde kar yağışı etkisini gösteriyor.

Bölgede sabah saatlerinde başlayan ve tipi şeklinde devam eden kar yağışı, özellikle Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Tüneli geçişi, Kaynaşlı Sarıçökek, 1. 2. ve 3. viyadükler ile Abant Kavşağı, Yeşilköy, Elmalık, Bolu Dağı Polisevi, Taşaltı, Seymenler, Bakacak ve Karanlıkdere mevkilerinde etkili oluyor.
Kar yağışı ve yoğun sis nedeniyle görüş mesafesinin azaldığı bölgede sürücüler, yolda dikkatli ilerliyor.
Karayolları ekiplerinin ulaşımın aksamaması için kar küreme ve tuzlama çalışması yürüttüğü bölgede, trafik polisleri de sürücüleri kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarıyor.

Öte yandan, Düzce ve Bolu kent merkezleri ile yüksek kesimlerinde de kar yağışı etkili oluyor.

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölgede özellikle gece saatlerinde yoğun kar yağışı bekleniyor.

 

AĞRI'DA GECE SICAKLIK SIFIRIN ALTINDA 27 DERECEYE DÜŞTÜ

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 27 dereceyle Ağrı'da kaydedildi.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölge genelinde hava parçalı ve çok bulutlu geçecek.

Sıcaklığın mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, rüzgar kuzeyden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

Aralıklı kar yağışı beklenen bölgede, yağışların öğle saatlerinden itibaren Ardahan çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Bölgede sabah ve gece saatlerinde buzlanma, don olayı ile yer yer sis ve pus hadisesi görülecek.

Gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 27, Kars'ta 24, Ardahan'da 20, Erzurum'da 16, Iğdır'da 9, Erzincan ve Tunceli'de 6 derece ölçüldü.

Gün içinde en yüksek sıcaklıkların ise Tunceli'de 4, Iğdır'da 2, sıfırın altında olmak üzere. Ardahan'da 9, Ağrı ve Kars'ta 7, Erzurum'da 5 ve Erzincan'da 1 derece olması bekleniyor.

VAN İÇİN KAR VE ÇIĞ UYARISI

Van için kar ve çığ uyarısında bulunuldu.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, kent genelinde kar yağışının etkisini artırmasının beklendiği belirtildi.

Vatandaşların çığ, tipi ve buzlanmaya karşı dikkatli olması gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Karla karışık yağmur, yoğun kar yağışları ve kuvvetli fırtınadan dolayı ani sıcaklık değişimleri, olası çığ, buzlanma ve don ihtimaline karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayınlayacağı güncel günlük rapor ve meteorolojik uyarıları takip edilmeli. Bu süre zarfında özel araç sahipleri ve vatandaşların mümkünse sokağa çıkmaması, çıkacak olanların toplu taşıma araçlarını kullanması gerekmekte. Ayrıca vatandaşlarımızın çığ riski olan bölgelerden uzak durmaları da önem arz etmekte."

KARABÜK'TE KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLUYOR

Karabük'te kar yağışı, kent merkezi ve ilçelerde etkisini sürdürüyor.

Kısa sürede beyaza bürünen kentte, sokağa çıkan vatandaşlar kar topu oynayarak fotoğraf çektirdi.

Kar yağışı nedeniyle kent merkezinde sürücüler yolda güçlükle ilerledi.

Karadeniz'i İstanbul'a bağlayan D-100 kara yolu Kemikli rampaları ve Karabük-Bartın kara yolunun Beştepeler mevkisi ile 1030 rakımlı Ahmetusta Geçidi'nde zaman zaman ulaşımda aksama yaşanıyor.

Karayolları ekipleri, güzergahta kar küreme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor.

MALATYA YAĞAN KARLA BEYAZA BÜRÜNDÜ

Malatya'da akşam saatlerinde başlayan kar yağışı kenti beyaza bürüdü.

Malatya’da akşam saatlerinde başlayan kar yağışı kenti beyaza bürürken, kara hazırlıksız yakalanan sürücüler ile vatandaşlar zor anlar yaşadı. Aralıklarla devam eden kar yağışı sonrası trafikte aksamalar yaşanmaması için polis ekipleri tedbir alırken, belediye ekipleri ise şehir merkezinde karla mücadele ve buzlanmaya karşı çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışının kent genelinde bir süre daha etkili olması bekleniyor.

İSTANBUL'DA DA KAR YAĞIŞI ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADI

İstanbul’un yüksek kesimlerinde akşam saatlerinde kar yağışı başladı. Sultangazi, Başakşehir, Arnavutköy, Avcılar, Esenyurt gibi ilçelerde kar yağışı yoğun bir şekilde etkili oldu. Yoğun kar yağışı kısa süre içerisinde arabaların üzerini beyaza bürüdü. Arnavutköy'de ise bazı çocuklar kar yağışının heyecanıyla sokağa çıkarak kar topu oynadı.

Kar yağışının çok olduğunu söyleyen Ramazan Sezer Yaman, “Arnavutköy Haraççı burası, burada kar yağıyor. Dakikalar içinde arabaların üzeri bembeyaz oldu. Bu sefer çok yağıyor. Ben askerdeydim, ilk defa bu kadar kar yağışı görüyorum” dedi.

Kar yağışını görünce sokağa çıktığını söyleyen Sevilay Yaman ise, “Seneler sonra ilk defa kar yağdı. Ailecek karın tadını çıkarmak için çıktık sokaklara. Kar topu oynamak istiyoruz ama daha o kadar birikmedi. Umarım böyle devam eder ve birikir ki, biz de mutlu bir şekilde kar topu oynarız. Her yer bembeyaz oldu, beklenen o görüntü geldi sonunda” diye konuştu.

Kaynak: Diğer

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Meteoroloji son dakika haberleri hava durumu kar fırtına