Mehmet Demirkol: Bence Süper Lig yayın ihalesini iptal edecekler

Gündem haberleri Buket Aydın Haber Global
Mehmet Demirkol: Bence Süper Lig yayın ihalesini iptal edecekler

Haber Global ekranlarında yayınlanan Buket Aydın ile Yüz Yüze programının bu haftaki konuğu gazeteci ve spor yorumcusu Mehmet Demirkol oldu. Canlı yayında Türk futboluyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Demirkol, "Bence Süper Lig yayın ihalesini iptal edecekler" dedi.

Haber Global ekranlarında yayınlanan Buket Aydın ile Yüz Yüze programının bu haftaki konuğu gazeteci ve spor yorumcusu Mehmet Demirkol oldu.

Mehmet Demirkol'un açıklamalarından önemli başlıklar şu şekilde:

Fatih Terim gibi Türkiye için çok önemli bir adamın görevine son vermek ve yerine çok da bilinmeyen birini getirmek Burak Elmas için çok önemli bir karar. Terim dönemi için söylenen şeyler Avrupa'da büyük başarılar. Torrent, Barcelona maçında ve derbide bunu yapabileceğini gösterdi. Karşıda da tartışılan bir hoca vardı. Galatasaray tarihinin en önemli maçlarından birine çıkacak camia mutlu. 

Profesyonel futbolcular 48 saatten önce sorun yaşamazlar. Genç adamlar bunlar sorun olmaz. Siz yeter ki sorun olduğunu söylemeyin. Barcelona için de aynı şey. Bizim ezberimiz var bu şekilde. 

KEREM VE ARDA HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Yüksek potansiyelli ve gelişiyor. Kerem çok yüksek potansiyelli bir oyuncu. Fatih Hoca onu geliştirdi. Yalnızca sahadaki vücut dili negatif. Milli Takımın da oyuncusu oldu. Arda daha 17 yaşına yeni girdi. Türkiye için çok genç bir yaş. Fenerbahçe daha kendi içinde oyunu oturtamadı. Mesut için bile zor bir görev burada. Arda'dan çok umutluyum. Alexvari davranışları var. Umarım da olur. Arda çok da olgun duruyor. Hem ailesi iyi eğitmiş onu. 

ABDULLAH AVCI'NIN BAŞARISI

Sezon başında favorim Trabzonspor'du. Sergen Yalçın da kendini göreve çok veremiyordu. Abdullah Avcı da tam tersi. Arkasında çok güçlü bir camia olmadığı için kaybetti. Beşiktaş'ta çok zor bir göreve geldi. Kadro istediği gibi değildi. Abdullah Hoca da kuvvetli camiayı yönetebilecek olgunlukta değildi o zaman. Ancak Abdullah Hoca için de iyi bir ders oldu. Kitabi teknik direktörlükten psikolojik direktörlüğe de geçti. Beşiktaş döneminden daha iyi transfer yapabildi. Anthony Nwakaeme gibi oyuncular var. Bunları tek bir çatıda toplayabildi. Abdullah Hoca da Aykut Hoca da Almanya'da doğmuş olsaydı bambaşka yer de olurdu. Mili Takımda da arkasında pek kimse yoktu. Arkanda kimse yoksa başarılı olman çok zor. 

Asıl iş hangi gazetedeysen onun muhabiri olmak ama kulüpler bunu istemiyorlar. Dünya da bize dönüyor yavaş yavaş. Ukrayna'daki korkunç savaşı takip ediyorum da onlar da bize dönüyorlar. 

FATİH TERİM'İN GALATASARAY'DAN GİDİŞİ

Ben başkan olacağını düşünmüyorum. İki isim için söylenir. Abdullah ve Fatih Hoca ama sahanın kenarında olmayı seviyorlar. Ben Fatih Hoca'nın başkan olacağını düşünmüyorum. 

FATİH TERİM GALATASARAY'A GERİ DÖNER Mİ?

Galatasaray Kongresi demokrasisi kuvvetli bir yerdir. Rakip çıkacak karşısına ve Fatih Hoca kimseyi kendine rakip görmez. Egosu yüksektir. Fatih Terim'in hala sahada daha çok işi olacağını düşünüyorum. Galatasaray ve Milli Takım'da görev alabilir. Her şeyi hatırlar, hiçbir şeyi unutmaz. Burak Elmas Fatih Terim'le çalışacağım dedi ama biz onunla çalışmayacağını biliyorduk. 

Galatasaray'daki oy kullanacak kişiler Fatih Terim sebebiyle negatif oy kullanmazlar. Ben ibra olacağını düşünmüyorum. İnsanlar sahaya bakıyor. Sahada iyi bir şey oluyorsa yönetimi desteklerler. Dolayısıyla her şey onunla alakalı olur. Başarısız olursa 'sen Fatih Terim'i gönderdin' denebilir. ligde başarılı değildi, Avrupa'da başarılıydı. Galatasaray 6 maç yenilmezse kupa kazanabilir, kim neden hayır desin, herkes taraftar. 

GALATASARAY LİSELİ BİR FENERBAHÇELİ

Galatasaray Liseli ve Fenerbahçeli olduğum için bir tepki geldi. Gazetecilik göreviyle bulunduğum bir yerdi. Artık çok olmuyor. Bir de başından beri söyledim, saklamadım. Çocukluktan beri babam sebebiyle Fenerbahçeli oldum. Galatasaray ile Beşiktaş'ın 15 sene şampiyon olmadığı dönem Fenerbahçe taraftarı oldum. Bizim 40 kişilik sınıfta 15 Fenerbahçeli vardı. En sonunda 2 kişi kaldık. Artık eskisi kadar takım değiştirme olmuyor.

ARDA TURAN'IN FATİH TERİM'LE FOTOĞRAF PAYLAŞMASI

Bence hataydı ve bir mesajdı. Fatih Terim ile Arda Turan'ın arasının yeniden iyi olduğu konusunda kimsenin şüphesi yok. Ama yeni hocanın durumu sallantıda iken hatalı bir fotoğraftı. Arda Turan, Türk futbol tarihinde gelinen en uç noktası. Avrupa'da, Barcelona'da çok iyi oynadı. O anlamda bir zirve. Terim'le arası bozulduğunda da bu adam Barcelona'nın 7 numarası. Neden bu adam dışarıda? Bunun açıklanması gerekir, demiştim. Arda için şunu söyleyebilirim, futbol sizi bırakmadan siz futbolu bırakmalısınız. Bizim alıştığımız Arda bu değil, daha yaşlı da değil. Fatih Hoca'nın bir numaralı yardımcısı olarak başladı bu sürece galiba. Messi yuhalandı geçen günlerde. Futbol nankör bir oyundur. Her şey artık o kadar göz önünde ve hızlı oluyor ki. Her zaman en üst düzeyde yapman gerekir, tavrı var. 

Son dönemlerde Fatih Terim pek iyi değil. Bizim işimiz biraz mesafeyi ayarlamaktır. Ama şunu sorarsanız en çok kiminle oturdum yemek yedin? Fatih Terim'ledir. O da 100 değil 5 defadır. 

EMRE BELÖZOĞLU İLE YAŞANAN TARTIŞMA

Birbirimizi hedef göstermeyelim ben Emre ile ilgili kötü bir şey yazmadım dedim. Nihat Kahveci bir dönem çok sakatlanıyordu, Milli Takım emre ve Nihat'sız da plan yapmalı demişti Cengiz Semercioğlu. Ben de bu benim başıma gelse iyi olur mu, demiştim. Ailesi de çok üzülmüş. Emre de 'ben sana demedim' demişti. Tabii, çok uzun zaman geçmişti. Emre, öfke kontrolü konusunda problemi olan birisi. Bunu kendisi de biliyor. Ben onu çok eleştirdim, baktım etrafımdaki genç çocuklarda da varmış. Meğerse çok varmış. Etrafımdaki küçük çocuklar... Onlar da futbolcu... Emre, olağanüstü bir yetenekti, Sakatlıkları ve bazı durumlar nedeniyle (yine olağanüstü bir kariyeri var) ama daha iyi olabilirdi. 

HOCA OLARAK EMRE BELÖZOĞLU

Emre'nin yanına Sergen Hoca'yı da koyabilirim. O da akılalmaz bir yetenekti, hemen dikkat çekiyordu. Yetenek olarak bunlar 40 yılda bir gelecek olağanüstü yetenekler. Teknik direktör olarak da emre Belözoğlu çok başarılı. Oyuna bakış açısı son derece iyi. Şu anda zorluk çekiyor ama kaybettiği maçlarda bile iyi. Aramızda bir kırgınlık olduğunu düşünmüyorum. bir ödül töreninde geldi elimi sıktı. Arda'yla da Fatih Hoca'yla da bir sorunum olduğunu düşünmüyorum ama pek konuşmak istemiyor kimseyle bu ara galiba. 

Milli Takım'dayken bir talebim olmuştu. Oturalım mı, demiştim. 'Yok' dedi. Fatih Hoca karşısındaki insanın dengeli ve hesapsız eleştirdiğini biliyorsa saygılıdır. Kendi adıma hiç şahit olmadım. Son derece saygılıdır.

Biraz açık olalım istiyorum. İmalardan ziyade herkesi ilgilendiren konularla ilgili konuşalım diyorum. Cüneyt Çakır tarihe geçecekti. 

13 HAKEM NEDEN GÖNDERİLDİ?

Burada bir operasyon var. Darbe gibi etkisi olan işlerde tek bir neden olmaz genelde. Profesyonel hakem ve gözlemciler başkanı karşı tarafta olanları tarih sayfasından sileceğini söylüyor. Bu operasyonda dışarıda kalanlar hep karşı tarafta olanlar. Kalanların listesi bir kurala uygun değil. Bu listenin dışarıda yapılmış olma ihtimali yüksek. Kulüp başkanlarına da bakıyorsun. Tahkim Kurulu ve TFF bunu yaparken listeden düşüreceğiniz hakemler, toplamın yüzde 20'sinden fazlası olamaz. Kendi kanunlarınıza da uymuyorsunuz. Tahkim'e gidildi. Başvuruyu kabul edilecek. Bu hakemlere bir performans testi yapıldı mı, onu da bilmiyorsunuz. Çünkü medya çağrılmıyor. Hakemlerin performansına bakınca pek yapılmıyor gibi görünüyor. Tahkim Kurulu başkanının ne söylediği gibi durumlar da önemli. Tahkim hakemlere siz haksınız, derse, AİHM'ye gidecekler. Federasyon Kurumlarının özerk işlemediğine dair karar var. UEFA soruşturma açarsa ne yapacaksınız? Cüneyt Çakır sevilmiyor, Slovenya maçından dolayı. Erman Hoca, kumar bahis oynayan hakem mi vardır, dedi. Bu saçmalığın içinde doğruyu bulmaya çalışıyoruz. 

YAYIN İHALESİ NE OLDU?

Mehmet Emin Karamehmet Telekom'la ihaleye girdi. Aziz Yıldırım'ın başarısıdır. Dijitürk ihaleyi aldı.  Mehmet Bey başka bir vizyonla verdi mutlaka. Dijital platformlara doğru dünyanın gittiğini fark ederek girdi. O lig o para eder miydi? Ona verilen rakam 230 ile 270 milyon dolar idi. İhaleden 400 milyarın üzerinde rakam çıktı. Sonra 500 milyon dolara da alındı ama tabii öyle değil. Ürünün sahibi kulüpler her Allah'ın günü yoğurtlarının ne kadar kötü olduğunu anlatıyor. Kendi mallarının içine tükürüyorlar sonra da kimse almayınca neden almıyorsunuz, diyorlar. Bunun sorumlusu kulüp yöneticileri. Lig demek birlik demek. Sizin sattığınız şey takımınız değil, maç. Galatasaray ile Fenerbahçe dost değil ama ortaktır. Sen her maçtan sonra hileli dersen almazlar. Zaten futbolda trend düşüyor. 15 yaş altı maç izlemiyor. Bence ihaleyi iptal edecekler. Bein ile uzatacaklar.

Saadet Saran ve TRT'nin verdiği teklif, paketin tamamı için değil. İlk pakette 8 iki ve 3'te 4'er derbi var. 16 derbi var toplamda. Bizim 12 derbimiz var. Kendi aralarında 12 maç yapılıyor, 16 derbi hangi derbi? Bunun içinde Galatasaray Fenerbahçe yoksa ne yapacağım. 800 milyon dolar verdi Dijitürk. Yükseltmem dedi. Satmayacağım, diyorlar ama başka teklif veren yok. TFF'nin suçu yok. 

Geçen sene pandeminin ortasında ihale olmaz demiştim. Dünya futbolu krizde. İngiltere'deki kulüplerin sadece yüzde 30'u karda. Real Madrid başkanı Süper Lig'i kurmamız lazım yoksa batıyoruz, diyor. Bugün bir açıklama bekleniyordu ama yok bir açıklama. 

ANA AKIM MEDYAYI NEDEN BIRAKTI?

Birçok TV kanalında çalışırken devam etmemi istiyorlardı ama YouTube beni daha çok istedi. Daha iyi hissettim kendimi. Bir de spor kanalları az. Diğer kanallarda da olduğun zaman çok siyasi konular da oluyor, sürekli bölünme. Bir de reytingi hemen görüyorum. Ben kendim tercih ettim geçtim ama oradan kendisi çıkanlar da vardı. Oradan da kendilerine kanal bulamayanlar çok rahat kanal bulmaya başladılar. Senaryo yazan ve film çeken birçok insan çok kolay bir şekilde orada yayınlayabilecekler. Bu da TV'nin öldüğü anlamına gelmiyor. Yakın zamanda bunlar iç içe geçecek umarım. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

mehmet demirkol buket aydın Buket Aydın haberleri haber global buket aydın buket aydın ile yüz yüze