Mazlum Kobani için ABD'ye yazılı nota

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'dan kırmızı bültenle aranan terörist Mazlum Kobani ile ilgili açıklama geldi: Bir yazıyla nota ile ABD'ye bildirdik.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü YPG/PKK elebaşlarından "Mazlum Kobani" kod adlı Ferhat Abdi Şahin'e ilişkin çıkarılan kırmızı bülten hakkında,, "Mazlum Kobani bir teröristtir ve internette kırmızı bülten talebimiz üzerine çok önce yayınlandı. Dolayısıyla hakkında arama ve kırmızı bülten olan bir teröristle müttefiklerimizin görüşmesi kabul edilemez. Hele hele üst düzeyde görüşmeler yapılması, böyle şey olmaz" diye konuştu.

Teröristler meşrulaştırılmaya başlandığında, bu kişilerin ileride DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi gibi başka teröristlerle de görüşmeler yapılabileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Oysa bizim için DEAŞ, YPG/PKK, FETÖ hepsi terör örgütüdür. Boko Haram gibi terör örgütleri de dahil. Kim olursa olsun. Teröristlerle böylesine bir diyaloğa ya da angajmana girmek geleneksel hale geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, bu durumun, terörle mücadelede içine düşülen zaafiyetin bir örneği olduğuna işaret ederek, "Biz, tüm bunları bir yazıyla, notayla ABD'ye bildirdik. Bakın temasta olduğunuz terörist hakkında INTERPOL'ün arama bülteni var. Herhangi bir teröristle görüşmeniz kabul edilemez diye kendilerine bildirdik." ifadelerini kullandı.

ADALET BAKANI: YAKALANIP TÜRKİYE'YE İADE EDİLMELİ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Akçakale ilçesinde yaptığı basın açıklamasında, "Mazlum Kobani" kod adlı terörist Ferhad Abdi Şahin hakkında, yargı makamlarınca yakalama ve tutuklama kararı olduğunu, bunun üzerine kırmızı bülten çıkarıldığını belirtti. 

Kırmızı bültenin 196 ülkede geçerli olduğunu ifade eden Gül, şöyle konuştu:

"ABD de bu kırmızı bülten anlaşmasına uyması gereken ülkelerdendir. Dün itibarıyla da bu konu Dışişleri Bakanlığımız üzerinden ABD'deki ilgili makamlara iletilmiştir. Bu kişinin hakkında kırmızı bülten olduğu için Interpol uygulamasıyla ABD'ye girmesi halinde yakalanıp Türkiye'ye iade edilmesi gerekmektedir. Gerekli hatırlatmalar yapılmıştır. Her iki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması olduğu için bu örgüt liderinin iadesi gerekmektedir. ABD'ye girdiği anda geçici tutuklama prosedürüne karşı gerekli yazışma yapılacak. Bu konuyla ilgili hiçbir yazıya gerek kalmadan Interpol'da kaydı olduğu için gereken yapılacaktır. Konu Dışişleri Bakanlığı üzerinden muhataplarına bir kez daha hatırlatıldı." 

TWİTTER'DAN TEPKİ ÇEKEN MAZLUM KOBANİ HAMLESİ!

TÜRKİYE BAŞINA ÖDÜL KOYDU

Gerçek ismi Ferhat Abdi Şahin olan ve Şahin Cilo veya Mazlum Kobani gibi farklı kod adları bulunan terörist PKK'nın üst düzey liderlerinden biri. 1967 doğumlu olan Şahin, PKK'nın kurulmasından kısa bir süre sonra 1990 senesinde örgüte katılmış bir isim.

Ekim 2015'ten beri  İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan "en çok aranan teröristler listesi" kırmızı kategorisinde dokuzuncu sırada yer alan Şahin'in başında 4 milyon lira para ödülü bulunuyor.

Terörist başı Abdullah Öcalan'ın Suriye'de sözde idari işler sorumlusu olan Şahin, 1997’den 2003’e kadar terör örgütünün Avrupa’daki faaliyetlerinin başında bulundu. Teörist, bu tarihten sonra Mahmur Kampına döndü ve burada bir sene faaliyet gösterdi. Ardından Suriye rejimi tarafından 5 kez hapse atıldı ve 2009 yılına kadar zamanın büyük bölümünü hapiste geçirdi. 

Sonrasında bölücü terör örgütü PKK'nın operasyonel kollarından olan Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) sorumlusu yapılan Şahin'in iç savaşın başlamasının ardından Suriye'ye geçti.

Terörist Şahin, bölgede bulunduğu süre boyunca DAEŞ'e karşı mücadelede İran ve ABD ile görüşmeleri yürüttü. DAEŞ'e karşı mücadelede ABD ile ittifak kurulmasını sağlayan Mazlum Kobani, 2014 yılına gelindiğinde Washington yönetiminin bölgede temas kurduğu bir aktör haline geldi. Mazlum Kobani, Rus ve ABD'li birçok üst düzey isim görüşmeler yaptı. 

son dakika son dakika haber