Lüfer fiyatına satılıyor, hamsiyi bile rant kapısı yaptılar!
İstanbul'da balık fiyatları Karadeniz'deki kentlere göre neredeyse 2 katı daha pahalı satılıyor. İstanbul'daki balıkçılara göre, aracı masrafları ve mazot parası fiyat farkının ana nedenlerinden. Bu sene bolluk yaşanan hamside de durum aynı. Sinop'ta kilosu 125 TL olan hamsi, İstanbul'da 250 TL'ye satılıyor. Tezgahlardaki büyük fark ise vatandaşın cebini yakıyor.
Türkiye'de hamsi bolluğu yaşansa da tezgahlardaki fiyatlar cep yakıyor. İstanbul'da satılan mevsim balıklarının fiyatı ilçeden ilçeye göre değişirken, Karadeniz kentlerinde kilosu 125 TL olan hamsinin fiyatı İstanbul'da 2 katına kadar ulaşmış durumda. Aracı masrafları ve nakliye ücretlerini hesaplayan balıkçılara göre fiyatlar makul. İstanbul Kumkapı'da balıkçılık yapan Hüseyin Gören, "Marmara'da müsilaj çıktığı için ağlarımızı denizden alamıyoruz, balık azaldığı için balıkhanelere balık gelmiyor ve fiyatlar yükseliyor. Karadeniz'de de göç balıkları var, balık Rusya'ya geri gitti ve azaldı. Bu nedenle İstanbul'da hamsi pahalı" diyor.
"FAHİŞ ARTIŞ"
Denizcilik ve Su Ürünleri Uzmanı Zafer Çetintaş ise hamsinin ideal kilo fiyatının 100 TL olması gerektiğini belirtirken, şunları söyledi: "Semt pazarlarında akşam elde kalanlar ucuza satılır ama hamside böyle bir durum yok. Fazla tutulan hamsi heba olmuyor, buzhaneye çekiliyor ve sonra iç piyasaya sürülüyor. Buzhanede elektrik tüketiminden dolayı fiyat farkı ortaya çıksa da, hamsinin kilosu 110-120 TL' yi geçmemesi gerekiyor. İstavrit, sardalya ve çaça balıklarını da pahalı tüketiyoruz. Çaça balığı çok ucuz ancak onu da hamsi diye satıyorlar, vatandaşı kandırıyorlar."
BEŞİKTAŞ'TA 3 KATI
"Semtlerde bile fiyat farkı oluşmuş durumda. Eyüp'te hamsi 100, Taksim'de 200, Beşiktaş'ta 300 TL'den satılıyor. Kalabalık noktalarda fiyatlar da yükseliyor. Balık piyasasında aracılar en büyük paraları kazanır. Örneğin, 10 ton hamsiye bin TL yakıt gitse ve bunu kiloya bölseler fiyatının 1 TL bile artmaması lazım."
BEREKETİ KAÇTI!
Zonguldak'ta balıkçılık yapan Zeki Beybeyoğlu ise kent genelindeki tezgahlarda, hamsinin 125, mezgitin 200, istavritin 150 palamutun ise 200 liradan alıcı bulduğunu belirtiyor "Son bir haftadır hava müsait olmadığı için, balık azaldı, tezgahlarımıza pahalı geldi" diyen Beybeyoğlu, "Havalar düzeliyor inşallah bol tutar tekrar denize açılır, halkımıza yeniden ucuz balık veririz" diyor.
Neden bölgesel fiyat farkı var?
GÜNÜBİRLİK DEĞİŞİYOR
Mehmet Şahin Çakan (İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi )
"Karadeniz'de palamuttan sonra hamsi akını da oldu. Balık yöresi ve cinsine göre, fiyatları farklı olabilir örneğin Ege'ye has hamsimiz var. Bunlara nakliye ücreti yansıtılmıyor. Deniz suyuna baktığımızda Karadeniz lezzetli ve tuz oranı düşük, suyu soğuk. Ege'de ise su sıcak, deniz tuzlu, bu da balığın yağ oranını düşürüyor ve fiyatlarını etkiliyor. Karadeniz'de balık yok ama Ege'de 12 ay balık var. Hava şartlarına göre fiyatlar değişiyor"
"Neden balık yemeliyiz?"
OMEGA-3 KAYNAĞI
Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan ise balık yağında bulunan Omega-3 doymamış yağ asitlerinin kalp-damar hastalığı riskinin azaltılmasında etkili olduğunu söylerken, mutlaka tüketilmesi tavsiyesinde bulunuyor: "Balıkta bulunan Omega-3 yağ asitleri bebeklik döneminde beyin hücreleri ve retina gelişimini destekliyor. Göz sağlığı için de yararları bulunan Omega-3 yağ asitleri, retina sağlığının korunmasından kemiklerin kalsiyum depolamasına, bunama ve Alzheimer riskinin eliminasyonuna kadar çok geniş bir yelpazede önemli katkılar sağlıyor. Ülkemizde Omega-3 kaynağı balıklar arasında levrek ve çipura başta geliyor."
Kaynak: Web Özel