LGS nasıl yapılacak?

LGS nasıl yapılacak?

LGS'ye katılacak öğrenciler kendi okullarında ancak kendi öğretmenleri dışındaki gözetmenler eşliğinde sınava alınacaklar. Sınava girecek tüm öğrencilerin sınava giriş belgeleri sınavdan önce oturmaları gereken masaya konulacak

Yaklaşan Liselere Geçiş Sınavı (LGS), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (MSÜ) ile ilgili yeni bir erteleme kararı çıkmadı. İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKSB) başta olmak üzere bazı merkezi sınavların eylül ayına ertelenmesi ile adaylar son bir umut olarak gözlerini 28 Mayıs Perşembe günü yapılan kabine toplantısına çevirmişti. Ancak beklenen erteleme kararı çıkmadı. Sınavların belirlenen tarihlerde uygulanması olağanın dışında bir durum olmadıkça kesinleşti.  

LGS'nin nasıl yapılacağını Eğitim Uzmanı İlhan Sevin haberglobal.com.tr için kaleme aldı:

"LGS'ye katılacak öğrenciler kendi okullarında ancak kendi öğretmenleri dışındaki gözetmenler eşliğinde sınava alınacaklar. LGS'de sınava giriş belgeleri 28 Mayıs 2020 tarihinde okullarından almaları gerekiyordu. Bu kural Korona sürecinden dolayı kaldırıldı. Sınava girecek tüm öğrencilerin sınava giriş belgeleri sınavdan önce sınava girecekleri okuldaki sınıfta oturmaları gereken masaya konulacak. Yine LGS'de geçerli kimlik belgesinde 15 yaş ve üzeri fotoğraf bulunması gerekiyordu.15 yaşına girenlerin fotoğraflı kimlik belgesi çıkarmalarına gerek yok. 2020 LGS'de geçerli kimlik belgelerinde fotoğraf olma koşulu çıkartıldı.

YKS ile MSÜ için ise mart ayından sonra bulundukları şehir dışına çıkan adaylar için ÖSYM, sınav merkezleri için 29 Mayıs günü sistem üzerinde sınav yerlerini güncellemesi için imkân tanındı. Bu sınavlar için sınav giriş belgeleri önümüzdeki günlerde (en geç sınava 14 gün kala) www.osym.gov.tr aday işlemleri sistemi üzerinden erişime açılacaktır.

Sınavlara katılacak adayların, kalan zamanda konu eksiklerini tamamlayarak gerçek sınav kurallarına uygun deneme sınavları olmalarında yarar var. Özellikle online yerine kitapçık şeklinde deneme sınavı olmaları daha yararlı olacaktır. Deneme sınavlarında çözemedikleri soruları mutlaka öğretmenlerine sormaları ve soru ile ilgili bilgilerini güncellemeleri gerekir. Geçmiş yılların sınav sorularını çözmenin kalan süreçte önemli olduğunu düşünüyorum. Adayların, sınav günü sınav giriş belgelerini, kimlik belgelerini ve sağlıkları için izin verilecek eşyalarını mutlaka yanlarına almaları gerekmektedir.

Sınav esnasında en önemli nokta öğrencilerin hem psikolojik hem de fiziksel olarak kendilerini güvende hissedebilmelerini sağlamak. LGS'de öğrenciler gözetmenler eşliğinde tuvalete gidebilecekler ancak YKS, MSÜ gibi sınavlarda önceden raporlu olanlar dışında sınav süresince tuvalete gitmek yasak. Özellikle bu yıl stres ve kaygı düzeyi normalin üzerine çıkmış adaylar için tuvalet yasağının kalması gerekir. Yine sınav salonuna girerken ateş ölçümü olacak mı? Ateşi yüksek olan adaylar ile sınav sırasında öksürük krizine giren ya da hastalık belirtisi gösteren adaylar için izolasyon sınıfları olacak mı? Olağanüstü bir süreçten geçtiğimiz bu günlerde sınavlara katılacaklar için daha zor bir psikolojik sürecin olduğu unutulmamalı. Alınacak önlemler şeffaf bir şekilde önceden yazılı olarak bir rehber şeklinde açıklanırsa adaylar üzerindeki stres ve kaygı azalacaktır.

Unutmadan şunu da hatırlatmakta yarar var. TYT'de süre 30 dk. daha artırılarak 165 dk.'ya çıkartıldı. Aynı formatta aynı soru sayılı MSÜ neden 135 dk. olarak kaldı. Bununla ilgili olarak da düzenleme yapmak gerekir. Sınavlar uygulanışı, önümüzdeki yılın eğitim, öğretim planlaması nasıl olacak derken, eğitim sektörü için de Kornalı günler zorlu geçiyor. "