Las Vegas geri dönmeye hazırlanıyor! Tarihi krizden nasıl kurtulacaklar?

ABD koronavirüs
Las Vegas geri dönmeye hazırlanıyor! Tarihi krizden nasıl kurtulacaklar?

Pandemide ülkenin en kötü işsizlik oranına imza atan Las Vegas, geri dönüşün yollarını arıyor. ABD'deki hızlanan aşılanma ve normalleşme adımları Vegas için de umut oldu. Uzmanlar "Vegas'ın dönüşü muhteşem olacak" diyor, global çapta turizm sektörü feyz almak için bekliyor, ama nasıl?..

Koronavirüs ile mücadelede en çok vakanın görüldüğü ve en çok can kaybının yaşandığı ülke olan ABD, hızlı ilerleyen aşılama programı ile normale dönüş adımlarını atmaya devam ediyor. Las Vegas da yeniden ayağa kalkmaya çalışan bölgeler arasında.

Las Vegas'ta Aralık 2020 raporlarına göre mevsimsel işsizlik verileri bir kenara koyulduğunda ortaya yüzde 10.5 gibi bir işsizlik yüzdesi çıkmaktaydı. Bu oran, ülkede bir milyondan fazla nüfusu olan metropol bölgeleri arasında en kötü oran olarak kayıtlara geçti.

PANDEMİNİN SERT ETKİSİ

Ancak Las Vegas'ın bu durumu bile aslında bir ilerleme zira işsizlik oranı geçen yıl, pandeminin etkisini en sert gösterdiği dönemde yüzde 34.2 seviyesini görmüştü. Eğlence ve konaklama endüstrisi, bölgede tarımla uğraşanlar haricindeki tüm istihdamın 4'te 1'inden fazla istihdam yaratıyor. Ocak ayı itibarıyla eğlence ve konaklama endüstrisindeki iş imkanlarında da yüzde 30'luk bir düşüş görülmekte.

Yine de bu süreçte işsiz kalmış insanlar eğitimler alıyor ve bu yaz için büyük etkinlikler planlıyor. Bölgenin en değerli bulvarı olan The Strip'in en kıymetli mülklerinden biri bir gayrimenkul yatırım ortaklığı tarafından 6.25 milyar dolara satıldı.

Las Vegas geri dönmeye hazırlanıyor! Tarihi krizden nasıl kurtulacaklar? - Resim : 1

Bölgede normalleşmenin ardından yaz döneminde etkinlik ve kongre patlamasının yaşanması bekleniyor. Las Vegas'ın en deneyimli otel müdürlerinden biri olan David Noll, “Burası konaklama sektörünün bel kemiği. Vegas'ın her zaman dönüşünün daha muhteşem olacağı fikrine yatırım yaparsınız” sözleriyle satışı yorumladı.

'SON 20 YILIN EN SERT KRİZİ'

9 Eylül ve 2007-2009 resesyonundan sonra yaşanan bu üçüncü kriz, 20 yılın en sert krizi olarak nitelendiriliyor. Vahşi Batı'nın acımasız kumar kasabası olarak hatırlarda yer ettiği köklerinden oldukça uzak bir konumda bulunan Las Vegas'ın 1999'dan beri kongrelerden, konaklamalardan, yeme-içme sektöründen ve eğlence sektöründen elde ettiği gelir, kumar gelirinden fazla. Bu tablo, yatırımcıların kalabalıklara bağımlılığını artırıyor.

Las Vegas, yıllardır ekonomisini çeşitlendirmek istiyor ancak turizmin egemenliğini köreltebilecek bir alternatif henüz bulunabilmiş değil. Hatta bugünlerde de Las Vegas, kendisini var eden ve zaman zaman da yıkımın eşiğine getiren kumar ve eğlence sektörüne mümkün olduğu kadar derinden bağlanmış durumda.

DÜNYA DA GÖZÜNÜ ÇEVİRDİ

Dünya da gözünü Las Vegas'a çevirmiş durumda. Global çapta en kötü dönemlerinden birini yaşayan turizm sektörü, Las Vegas'ın canlanma hamlelerinden dersler çıkaracak. Sürecin vehameti üzerine örnek vermek gerekirse, turizm sektörüyle el ele giden sivil havacılık sektöründe Uluslararası Hava Taşımacılığı Derneği (IATA) verilerine göre uçuşlara talep dünya genelinde yüzde 65.9 azaldı ve havacılık tarihinin en kötü yılı geride kaldı.

Las Vegas geri dönmeye hazırlanıyor! Tarihi krizden nasıl kurtulacaklar? - Resim : 2

Kısıtlamalar döneminde The Strip'in boş görüntüsü hafızalara kazındı... (Fotoğraf: iStock)

SON 80 YILIN EN KÖTÜ DÖNEMİ: Avrupa'da otellerin doluluk oranlarında en fazla düşüş İtalya'da yaşandı. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), özellikle Avrupa'da Mart 2020'de otel doluluk seviyesinin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en düşük seviyeyi gördüğünü söylüyordu. Avrupa'da toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerin ise yüzde 65.6 gibi çok yüksek oranda düşerek 24.3 euro'ya kadar gerilediği ifade ediliyor. Türkiye'de de turizm sektörü zor günler geçiriyor...

Normalleşme adımları atan ABD'de şirketler, yıl sonuna doğru büyük toplantılar ve etkinlikler düzenlemeyi planlıyor. Mart ayının sonlarına doğru başlayacak olan hareketlilik sonrasında Haziran ayında Las Vegas'ın dönüşünün en büyük kongresi World of Concrete gerçekleştirilecek. Önceki yıllarda ortalama 60 bin kişinin katıldığı etkinliğin bu yıl kaç kişiyi bölgeye çekeceği merak konusu.

Kumarhanelerin kapasitesi 15 Mart'ta yüzde 35'ten yüzde 50'ye yükseltilirken geçen hafta sonu operatörler yoğun kalabalık bildirisinde bulundu. Öte yandan restoranlar ve barlar için de yüzde 50 kapasite sınırı var. Kongre veya canlı gösteriler için ise 250 kişi sınırı veya yüzde 50 kapasite sınırı uygulanıyor. Yerel sağlık yetkilileri; yeme-içme ve konaklama sektöründe çalışanlar, ücretsiz izne çıkarılmış olanlar, bu süreçte işten çıkarılmış olanlar ve iş arayanların; aşı almaya hak kazanacaklarını söyledi.

Las Vegas'ın da yer aldığı Nevada eyaletinde nüfusun yüzde 12.93'ü tamamen aşılanmış durumda. Eyalet, ABD ortalamasının çok çok yakınında seyrediyor. ?

Las Vegas geri dönmeye hazırlanıyor! Tarihi krizden nasıl kurtulacaklar? - Resim : 3

Tablo: Our World In Data

Sektörün emekçisi binlerce insan bu tahminin gerçeğe dönüşmesini bekliyor. Konaklama sektöründe çalışan 60 bin emekçinin bağlı olduğu Culinary Union Local 226 isimli sendika üyelerinin yarısının hala çalışamadığını açıkladı.

2007-09 durgunluğu sırasında, döşemecilik işini terk etmek zorunda kalan 65 yaşındaki Joaquin Ortiz 2013'te açık büfe garsonu olarak sektörde çalışmaya başladı. Mart 2020'de çalıştığı kumarhane üniformasını teslim etmesini söyledi. O günden beri tasarruflar içinde, işsizlik yardımı ile geçimini sağlıyor. Hayatın normale döneceği dönemde ise geri çağrılmamaktan, yerine yeni bir işçinin alınmasından endişe ediyor.

Bölgenin canlanacağı aşikar, hatta 20'li yaşlardaki bireylerin de bastırılmış dönemin ardından bu tarz bölgelere tatil için akın etmesi bekleniyor ancak her şeye rağmen Las Vegas'ın eski kalabalık günlerine yeniden ulaşmasının bir buçuk-iki yıl süreceği tahmin ediliyor.

Las Vegas geri dönmeye hazırlanıyor! Tarihi krizden nasıl kurtulacaklar? - Resim : 5

REKOR GÜNLERİNİN UZAĞINDA...

Örneğin, 2016'da, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 42.9 milyon kişi Las Vegas'ı ziyaret etmişti. Kongre turizmi ise 2019'da 6.6 milyon toplantı katılımcısına ulaşarak rekor kırmıştı. 2020 yılında ise bölgeye gelen ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 55 düşerek en son yaklaşık otuz yıl öncenin seviyesine geriledi.

Aynı zamanda bu durum, fiyatlara da yansıdı. Las Vegas Convention and Visitors Authority'ye göre, otel odası fiyatları, 2021'in başında, gecelik ortalama 91 dolar ile on yılın en düşük seviyelerine indi. Ocak 2020'de ortalama oda fiyatı 153 dolardı. The Strip'te ortalama doluluk oranı Ocak 2021'de yüzde 31 olarak kaydedilirken Ocak 2020'de bu oran yüzde 89'du.

2007-2009 resesyonunu en yavaş atlatan eyaletlerden biri olan Nevada, Las Vegas'la ilgili olarak bir tahminde bulunurken Aralık 2020'de açıklanan rapora göre; oyun ve canlı eğlenceden elde edilen devlet gelirlerinin en az iki yıl daha salgın öncesi seviyelerinin altında kalacak.

Las Vegas geri dönmeye hazırlanıyor! Tarihi krizden nasıl kurtulacaklar? - Resim : 6

Fotoğraflar: iStock

Las Vegas merkezli ekonomik araştırma şirketi Applied Analysis'in baş analisti Jeremy Aguero, “Geçmişteki gerileme dönemlerinde olduğu gibi bugün de temel yetkinliğimizden vazgeçmek hata olur” dedi. Tam bir iyileşmenin zaman alacağını ancak daha fazla insanın, seyahat etme noktasında rahat hissettiği dönemde, otellerin yeniden dolmaya başlaması gerektiğini söyledi: "İnsanları buraya getiren şeyin temelinde yatan ekonomi değişmedi.”

Bu ekonomi değişmediği gibi yeni yatırımlar da hem istihdam sağlıyor, hem de bölgede heyecan yaratıyor. Bu yatırımlar arasında en çok merak edilen yatırım hiç kuşkusuz Resorts World. Malezyalı şirket Genting Group tarafından inşa edilen 4.3 milyar dolarlık mega kumarhane, The Strip'te 10 seneden uzun bir süredir açılacak ilk yeni otel. 3 bin 500 odalı, yaklaşık 11 bin metrekarelik bir kumarhane içeren otelin kulesinde devasa LED ekranlar bulunan otel, bu yaz açılacak.

7 BİN KİŞİLİK İLANA 90 BİN BAŞVURU

Resorts World'ün yaklaşık 7 bin pozisyonluk ilanına 90 bin civarında insan başvurdu. Las Vegas'ta uzun süredir üst düzey yöneticilik yapan ve Resorts World'ün de başkanı olan Scott Sibella, “Las Vegas'taki işsizlik sorununu çözemeyeceğimizi biliyoruz, ancak işler düşündüğümüz gibi iyileşmeye devam ederse buradaki ekonomiyi canlandırmaya gerçekten yardımcı olacağız” dedi.

MGM Resorts'un üst düzey yöneticilerinden biri olan ve aynı zamanda Nevada Üniversitesi'nde görev yapan Alan Feldman, “Las Vegas'ın dönüşü çok daha güçlü olacak ve çok daha kısa zamanda bu dönüş gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Wall Street Journal'da Katherine Sayre ve Kim Mackrael tarafından kaleme alınan "Las Vegas, After Its Latest Bust, Aims for Another Boom" adlı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Las Vegas ABD oteller ne zaman açılacak koronavirüs