ABD'de aşı olanlara buluşma izni! Yaşlıları sevindiren kararın detayları

ABD koronavirüs
ABD'de aşı olanlara buluşma izni! Yaşlıları sevindiren kararın detayları

ABD'de aşı olanlar için normalleşme günleri yaklaşıyor. İki doz aşı olan insanlar, herkesin düşük risk grubunda olması şartıyla aynı hanenin mensuplarıyla maskesiz ve mesafesiz bir araya gelebilecekler. Peki bu karar neden özellikle yaşlılarda memnuniyet yarattı? İşte detaylar...

Pandemi ile mücadelede alınan tedbirleri esnetmenin yollarını arıyan ABD'de, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), iki doz koronavirüs aşısı olan insanların özel olarak küçük gruplar halinde bir araya gelebileceklerini açıkladı.

Açıklamada iki doz aşı olanların virüsün yayılımının önlenmesi için alınan tedbirlere uymaya devam etmeleri gerektiğinin de altı çizildi. CDC, bağışık olanların yüksek risk grubundaki insanlarla bir araya gelirken maske takmalarını ve mesafe kurallarına uymalarını tavsiye etti.

CDC ayrıca uzun mesafe yolculuklarının sakıncalı olduğu yönündeki görüşünde bir değişiklik yapmadı. Peki bu esneme ne anlama gelecek? Kim kiminle buluşabilecek? Amaçlanan ne?

Pandeminin en çok vaka görülen ve en çok can kaybı yaşanan ülkesi ABD, kontrollü normalleşmeye geçmek istiyor. Eyalet yetkililerin örneğin Texas Valisi Abbott'ın açıklamaları ile adeta kaçınılmaz noktaya gelen normalleşme ihtiyacı içinde bir denge aranıyor. CDC'nin direktörü Rochelle Walensky, aşılanmış bireyler ve henüz aşı olmamış bireylerin karşı karşıya kalacağı bulaş riskini dengede tutmayı amaçladıklarını söyledi.

ABD toplumunun uyarılara cevap vermesiyle son haftalarda ülke genelinde vaka sayıları ve ölümler düşüş trendinde. Yetkililer vatandaşların tedbiri elden bırakmaması gerektiğini belirtiyor ve hastane doluluk oranlarının hala yüksek seviyede olduğunun altını çizerken yüksek yayılma hızına sahip varyantlara da dikkat çekiyor.

ABD'de aşı olanlara buluşma izni! Yaşlıları sevindiren kararın detayları - Resim : 1

CDC Direktörü Dr. Rachelle Walensky (Fotoğraf: Reuters)

Peki buluşmalar nasıl olacak?

CDC, iki doz aşı olmuş bireyler, aynı ailenin aşı olmamış bireyleriyle -herkesin düşük risk grubunda olması şartıyla- maske takmadan ve sosyal mesafeyi gözetmeksizin kapalı mekanda bir araya gelebilecek.

Yönergede, “Eğer aşı olmamış birey farklı bir haneden geliyorsa herkes dışarıda bir araya gelmek, maske takmak ve sosyal mesafeye uymak gibi kurallara uymalı” dendi. Büyük gruplar halinde gerçekleştirilecek toplantılar hala kaçınılması gereken bir durum olarak ifade ediliyor.

Walensky, tıbbi bakım merkezleri veya cezaevleri gibi yerlerdeki insanlar hariç, tüm dozlarını olan insanların, semptom göstermedikleri sürece karantinaya girmek zorunda kalmadıklarını da söyledi. Ayrıca Walensky, mevcut durumun hala ciddiyetini koruduğunu ısrarla vurgulamakta. Ancak, aşılananların sayısının artması nedeniyle pik noktasının aşıldığını da sözlerine ekliyor.

Amaçlanan ne?

Aşı olanların, aynı hanede ikamet eden insanlarla kapalı mekanda bir araya gelebilecek olması ABD'nin yaşlı vatandaşlarını memnun edecek. İki doz aşılarını olan ancak bakım evlerinde kaldıkları veya tek başlarına yaşadıkları için torunlarını, çocuklarını göremeyen yaşlılar, pandeminin psikolojik yükünü de taşımaktaydı.

Benzer sorunlar dünyanın pek çok farklı noktasında yaşanırken Toronto, Kanada'da da ABD'dekine benzer bir psikolojik yük gözlemlenmekte. Bakım evlerinde kalan ve iki doz aşıyı da olmasına rağmen tedbirler nedeniyle de günlerini yalnız geçiren insanlardan 88 yaşındaki Devora Greenspon, yaşadığı zorlukları aktardı.

"Yapmak istediğim ancak yapamadığım çok şey var. Hiçbir zaman yapamayabilirim. Belki de pandemi bitmeden öleceğim..." Bu psikolojik olarak ağır bir yük. Bakım evinin bir yetkilisi, içinden geçilen süreci "Şu anda yaşamıyorlar; sadece varlıklarını sürdürüyorlar" şeklinde anlatıyor. Kanada da ABD gibi dengeli bir çözüm arayışında.ABD'de aşı olanlara buluşma izni! Yaşlıları sevindiren kararın detayları - Resim : 3

ABD'de alınan bu esneme kararının aileleriyle bir araya gelemeyen yaşlıları memnun ettiği aktarılıyor. (Fotoğraf: iStock)

Bir kesim "Ziyaret politikalarında değişikliğe gitmemiz için aşıların etkinlik oranını ve yayılımı nasıl yavaşlattığını daha iyi anlamamız gerekiyor" diyor. British Columbia'da yaşlıların haklarını savunan bir kurumun yöneticisi olan Isobel MacKenzie ise "Kimse büyük bir vaka artışına veya ölümlerde artışa sebep olacak bir politika değişikliğini yapan insan olarak bilinmek istenmiyor" ifadeleriyle yetkililerin çekincesine ışık tutuyor.

Nüfusun yüzde 19'u en az bir doz aşı oldu!

Ayrıca bu kararla aşı olanların elde edecekleri ayrıcalığın, kararsız ve tedirgin bireyleri de etkilemesi bekleniyor. 10 Mart tarihli veriye göre ABD'de nüfusun yüzde 19'u en az bir doz aşı oldu. İki dozu birden olanların nüfusa oranı ise yüzde 9.9 seviyesinde.

Bilim insanlarının, onaylanmış aşıların insanları virüsün tehlikeli semptomlarından veya ölümden koruduğuna inançları tam. Yapılan araştırmalar, aşıların enfeksiyonu önlediğini de kanıtladı. Ancak aşının semptomları önlemesi ve hastalığa karşı koruma geliştirmesi vücutta aynı hızda gerçekleşmiyor.

15 gün sonra bağışık kabul ediliyor

Bireyler, Pfizer-BioNTech veya Moderna aşılarının birinin ikinci dozunu olduktan iki hafta sonra veya Johnson & Johnson aşısı gibi tek dozluk aşıları olduktan iki hafta sonra virüse karşı tamamen bağışıklık kazandığı kabul ediliyor.

Sağlık Dairesine göre, yaklaşık 330 milyon nüfusa sahip ABD'de yaklaşık 59 milyon kişiye şimdiye dek en az bir doz korona aşısı yapıldı, ikinci doz ise yaklaşık 31 milyon kişiye uygulandı. Beyaz Saray'ın üst düzey koronavirüs danışmanı Andy Slavitt, son zamanlarda ABD'de günde ortalama 2,2 milyon doz korona aşının yapıldığını söyledi. Cumartesi günü ise bugüne kadarki en yüksek günlük aşılama yapılarak, yaklaşık 2,9 milyon doz aşı uygulandı.

KAYNAKLAR: Wall Street Journal, The New York Times

Kaynak: Web Özel

ABD'de koronavirüs ABD koronavirüs aşı corona Covid