Kuru-pilav piyasası, geleneksel yemek lüks oldu

Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri Enflasyon Yemek tarifleri Gıda Türkiye İstanbul Ankara İzmir
Kuru-pilav piyasası, geleneksel yemek lüks oldu

Geleneksel yemeğimiz kuru fasulye araştırmalara konu oldu. Yapılan analize göre, Türkiye'de en uygun kuru fasulye Konya'da tüketilirken, en pahalı fiyattan ise Şanlıurfalılar yiyor. İstanbul'un kuru fasulye piyasasında ise rekor Etiler'in. Bölgede kuru-pilav yemenin maliyeti 420 TL.

Lessy firması tarafından yapılan analize göre, en ucuz etli kuru fasulye Konya'da hazırlanırken, Şanlıurfa ve Ankara en yüksek fiyatlara sahip. Sevilen yemeklerimizden biri olan Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan geleneksel misafir yemeği kuru pilav araştırmalara konu oldu. 10 farklı şehirde 4-5 kişilik etli kuru fasulye için gereken temel malzemelerin maliyetini mercek altına alarak hem tüketiciler hem perakendeciler için bir çalışma gerçekleştirildi. Analiz etli kuru fasulyenin biber salçası, dana eti, domates salçası, kuru fasulye, pul biber, soğan, tuz ve yağ gibi temel bileşenlerine odaklandı.

Kuru-pilav piyasası, geleneksel yemek lüks oldu - Resim : 1
Kuru fasulyeyi en pahalı Şanlıurfa yerken, en uyguna ise Konya yiyor.

EN PAHALI ŞANLIURFA

10 farklı şehirdeki kuru fasulyenin satış fiyatları şöyle:

Şanlıurfa: 196,73 TL

Ankara: 193,38 TL

İzmir: 181,39 TL

İstanbul: 180,85 TL

Mersin: 180,33 TL

Adana: 179,52 TL

Antalya: 179,50 TL

Bursa: 178,47 TL

Gaziantep: 171,72 TL

Konya: 159,52 TL

Kuru-pilav piyasası, geleneksel yemek lüks oldu - Resim : 2
İstanbul'da kuru pilav yemenin en pahalı olduğu yer ise Etiler.

İSTANBUL'DA RAKAMLAR NASIL?

Peki, İstanbul'da kuru fasulye piyasası ne kadar, en pahalı ve en uygun fasulye satış fiyatları ne kadar?

Fatih: Süleymaniye'de popüler bir mekan olan ve özellikle Ramazan aylarında önünde kuyruklar oluşan mekanda kuru 140 TL, pilav ise 90 TL.

Eyüp: Kuru fasulye 120 TL, pilav 60 TL.

Etiler: Kuru fasulye pilav-420 TL.

Bağcılar: Kuru fasulye pilav 260 TL.

Beylikdüzü: Kuru fasulye 180 TL, pilav 80 TL.

Kadıköy: Kuru fasulye 160 TL, pilav 70 TL

Kuru-pilav piyasası, geleneksel yemek lüks oldu - Resim : 3
Şanlıurfa ortalama 196,73 TL'lik fiyatıyla listenin başında yer alırken, Konya’da malzemeler çok daha ekonomik bir rakam olan 159,52 TL oluyor. Ankara ve İzmir de sırasıyla 193,38 TL ve 181,39 TL'lik ortalama maliyetle fiyat açısından üst sıralarda yer alıyor. 

SAĞLIĞA FAYDALARI NELER?

MD Anderson Kanser Merkezi tarafından yapılan araştırmada, kolorektal kanser veya kanser öncesi polip öyküsü olan 48 erkek ve kadına, günlük bir fincan kuru fasulye verilerek 16 hafta boyunca takip etti. Günlük bir porsiyon kuru fasulye tüketmenin kolorektal kanserden kurtulanlarda bağırsak sağlığını iyileştirdiği ve kronik hastalıklara karşı da koruma sağladığı ortaya çıktı. 

Çalışma boyunca ve sonrasında alınan kan ve dışkı örneklerinin analizi, özellikle yararlı bakterilerin popülasyonunda artış ve patojenik bakterilerde azalmayla birlikte bağırsak sağlığında hızlı ve önemli bir değişiklik olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma, erişilebilir, prebiyotik açısından zengin bir gıda kaynağının, yalnızca kansere bağlı inflamasyon riski yüksek olan hastalarda değil, bağırsak sağlığı üzerinde de nasıl hızlı bir etkiye sahip olabileceğini vurguluyor. Araştırmacılar, daha önceden bağırsak sağlığı sorunları olan herkesin herhangi bir önemli beslenme değişikliği yapmadan önce doktorlarına danışması gerektiğini de belirtiyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel