Küçük yatırımcı manipülasyon mağduru

Yaşam Haberleri Gündem haberleri Ekonomi haberleri Borsa İstanbul Borsa Enflasyon Enflasyon Raporu döviz abd doları dolar ÖZEL HABERLER İstanbul
Küçük yatırımcı manipülasyon mağduru

Küçük yatırımcılar, özellikle halka arzdan sonra piyasada daha aktif olmaya başladı. Bu durum başta cazip görünse de içinde bazı riskler barındırıyor. Uzmanlar, küçük yatırımcının araştırmadan hisse almaması tavsiyesinde bulunuyor. Peki, küçük yatırımcı karını nasıl arttırmalı?

Son zamanlarda küçük yatırımcılar borsada aktif hale gelmeye başladı. Merkezi Kayıt Kuruluşu’na göre, borsada yatırımcı sayısı yılbaşından bu yana yüzde 173,2 artarak 11 Eylül itibarıyla 7 milyon 140 bine yükseldi. Halka arz edilen şirket sayısı 32’ye çıktı. Bu arzlardan borsaya giren para 42 milyar Türk Lirası'na ulaştı. Peki küçük yatırımcı bu durumda ne yapmalı? Bu durum şimdi cazip gelse de içinde ne gibi riskler barındırıyor? Tavsiyeler neler?

Küçük yatırımcı manipülasyon mağduru - Resim : 1
Uzmanlar, küçük yatırımcının karını nasıl arttırabileceklerini anlattı.

FARKLI SEKTÖRLER ÖNERİSİ

Avukat Sinan Keskin'e göre , finansal okur-yazarlığınızın profesyonel olmasa da asgari oranda olması şart. Böylelikle, 'berber tüyosu' yerine daha bilinçli ve bilgili kararlar almak mümkün. Keskin, hisse ve sektör çeşitliliğinin de önemine dikkat çekerken, "Örneğin satın aldığınız hisseler, birkaç farklı şirketin hisse senetlerinden oluşuyor ve bu şirketler aynı sektörde faaliyet gösteriyor. Eğer bu sektörde olumsuz bir gelişme olursa, bu durum hisse portföyünüzü ciddi şekilde etkiler ve kayıp yaşarsınız. Ancak, hisselerinizi farklı sektörlerden alırsanız, bir sektördeki olumsuz etki diğer sektörlerden gelen olumlu etkilerle dengelenebilir. Bu durum riski tamamen ortadan kaldırmaz, ancak yayılmasını sağlar ve sürekliliği korur" diyor.

Küçük yatırımcı manipülasyon mağduru - Resim : 2
Peki, kısa vadeli işlemler mantıklı mı?

"HIZLI KAZANÇ ANLAYIŞI RİSKLİ"

Küçük yatırımcıların genelde kısa sürede ve hızlı kar elde etmeye yönelik beklentisi olduğuna dikkat çeken Keskin, "Ancak bu hızlı kazanç anlayışı risklidir. Küçük yatırımcılara, özellikle yeni finansal işlemlere başlayan yatırımcılara kısa vadeli işlemlerden kaçınmasını öneriyorum. Uzun vadeli yatırım yaparsanız piyasa dalgalanmalarından daha az etkilenirsiniz" diye konuştu. 

"TAVSİYE VERENLERE DİKKAT"

Yatırımcının bilinçlenmesini ve manipülasyon taktikleri ile finansal dinamiklerini anlaması gerektiğini kaydeden Keskin, sosyal medyadaki bilinmeyen kaynaklardan gelen tavsiyelere de uyulmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Keskin, hisse almayı düşünülen şirketin iyice araştırılmasını ve geçmişindeki fiyat dalgalanmalarını görmenin de önemine dikkat çekiyor.

Küçük yatırımcı manipülasyon mağduru - Resim : 3
Hisse almayı düşündüğünüz şirketleri araştırmak gerekiyor.

MANİPÜLASYON YAPTIRIMLARI

Avukat Kevser Yıldırım ise 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile hüküm altına alınan manipülasyon suçunun yaptırımlarına değinerek, "Manipülasyon kanunen iki farklı türe ayrılmakta olup, işleme dayalı manipülasyon için etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanılması söz konusu. Bilgiye dayalı manipülasyon için etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma cezai indirimden yararlanma ve veya hakkında soruşturma açılmamasına söz konusu" ifadelerini kullanıyor.

MEN CEZASI ALIYORLAR

Yatırımcıları koruma amacıyla büyük şirketlerin geçici işlem yasağı uygulanması gibi yaptırımlar uygulandığını kaydeden Yıldırım, şu uyarılarda bulunuyor: "6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/2 maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını teminen, yapay piyasa oluşturmaya yönelik işlemlerin engellenmesi amacıyla bugüne kadar birçok büyük şirkete borsadan men cezası verildiği karar yaptırımları da bulunuyor." 

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel