Bitcoin tek bir adama nasıl bu kadar bağlı olabiliyor?

bitcoin
Bitcoin tek bir adama nasıl bu kadar bağlı olabiliyor?

Bitcoin ve Elon Musk… Bu iki isim artık birlikte anılıyor. Musk tek bir tweet'i ile piyasaları altüst ediyor. Tek bir hamlesi ile fiyatları yukarı çekiyor. Bir varlık nasıl bu kadar tek bir adama bağlı olabilir?

Kripto paralar yatırımcılarını hop oturtup hop kaldırmaya devam ediyor. Geçen ay 65 bin dolara yaklaşan Bitcoin, dün 29 bin 900 dolara kadar indi. Bitcoin'de sadece bir günlük değer kaybı yüzde 20'yi aştı. Bitcoin'le beraber Ethereum'da da Mart 2020'den bu yana kaydedilen en büyük günlük düşüş yaşandı. Kripto para piyasasındaki kayıp 1 trilyon dolara yaklaştı.

Görünen o ki piyasada ipler Elon Musk'ın elinde. Tek bir tweet'i ile her şeyi değiştirebiliyor. 

'ÇEVREYİ KİRLETİYOR'

Hatırlanacağı üzere Elon Musk, önce Tesla ödemelerinde Bitcoin'in kabul edileceğini, kısa bir süre sonra da "Bitcoin madenciliğinin fosil yakıtların kullanımını artırması nedeniyle" kullanılmayacağını açıklamıştı.

MUSK'IN TWEETLERİNİ BEKLEYEN YATIRIMCILAR...

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Kripto para, Blokzincir Araştırmacısı ve Hukukçu Celil Öztürk, zaten son günlerde piyasada bir şişkinlik oluştuğu için düzeltme beklendiğini, buna Çin'in yinelediği yasağın ve Elon Musk'ın açıklamalarının da eklenerek sert düşüşü tetiklediğini anlattı.

KÜÇÜK BİR AZINLIK, YÜKLÜ SATIŞLARLA...

Bitcoin'in Elon Musk'ın bir tweetinden nasıl bu denli etkilenebildiğini sorduğumuz Celil Öztürk, Bitcoin arzının çok önemli bir kısmının, yüzdesel olarak küçük bir azınlığın elinde olduğunun ve yüklü satışları sayesinde piyasayı manipüle edebildiklerini söylüyor.

"Kripto para piyasası henüz 10 yıllık bir piyasa" diyen Öztürk, "Kripto paraların toplam piyasa değeri, yerleşik varlıkların çok altında" dedi.

Öztürk, bu nedenlerden dolayı Elon Musk gibi tavsiyelerine göre yatırım yapılan birinin bir açıklamasının piyasayı olumsuz etkilemesinin "normal" olduğuna işaret ediyor.

'İNTERNET ŞAKALARINA HAZIRLIKLI OLUN'

CoinDesk analisti Galen Moore ise Musk'ın hamlesi ile ilgili olarak kripto para yatırımcılarının oyun teorisini iyi bilmeleri gerektiğini söylerken, "Kripto para işine başlayanlar için Bitcoin ve akrasındaki teknolojinin önemli olduğunu anlamak kadar sosyal katmanlar ve internet fenomenlerinin de bu işin bir parçası olduğunu bilmek önemlidir" değerlendirmesinde bulunuyor.

Yatırımcı davranışlarını anlamanın önemli olduğunu aktaran Moore, "Tabii bu durum fiyat manipülasyonunu da akıllara getiriyor" diyerek Musk'ın faaliyetlerine vurgu yapıyor.

'GERÇEK ARABALAR OYUNCAK ARABALARDAN DAHA FAZLA ELEKTRİK TÜKETİR' 

Yatırımcı Michael Saylor, Musk'ın 'çevreyi kirlettiği için Bitcoin ile satış yapmayacağız' açıklamasının mantıksız olduğundan dem vurarak, "Bitcoin elektrik parasıdır. Gerçek arabalar oyuncak arabalardan daha fazla elektrik tüketir. Bitcoin, enerjiyi refaha dönüştürmek için henüz tasarlayamadığımız en verimli teknolojidir" dedi.

Blokzincir Araştırmacısı Celil Öztürk, karbon salınımı gibi konuların zaten bilindiği için gerekçe olarak inandırıcı olmaktan uzak olduğuna işaret ediyor. Bu yüzden de Musk'ın piyasayı gerçekten manipüle ettiğini düşünmeye başladığını söylüyor.

'BÜTÜN PARAMLA DODGECOIN ALIRIM HA!'

Sonrasında Musk'ın Bitcoin yatırımcılarından birine tepki verip, 'Beni bu şekilde beni itham etmeye devam ederseniz Bitcoin'lerimi satacağım ve bütün paramla dogecoin alacağım' şeklinde tweet atmasının yatırımcılar tarafından olumsuz karşılandığını anımsatan Öztürk, "Anlık düşüş 4 bin dolar bandında oldu. Çünkü özellikle yeni yatırımcılar Musk'ın tweetlerini uyarıları açık bir şekilde bekliyorlar" diye konuştu.

Bitcoin tek bir adama nasıl bu kadar bağlı olabiliyor? - Resim : 1

ÇİN'İN KARARI YENİ DEĞİL!

Kripto paralarda yaşanan sert düşüşün nedenlerinden biri de Çin'in finans ve ödeme hizmeti veren kuruluşlarının kripto para işlemi yapmasını yasaklamaları oldu.

Blokzincir araştırmacısı Celil Öztürk, doğru bilgilendirmek adına burada bir düzeltmeye dikkat çekiyor ve Çin'in aldığı kararın piyasayı olumsuz etkilediğine ancak bunun yeni bir yasak olmadığına, yıllardır gündemde olan bir düzenlemenin yeniden gündeme geldiğine dikkat çekti.

'KORKU VE AÇ GÖZLÜLÜK ENDEKSİ...'

Öztürk ayrıca, kripto paralarda yaşanan son sert düşüşün nedenlerinden birinin de JP Morgan'ın müşterilerine gönderdiği bilgi notu olduğuna işaret etti. Bu notta özellikle büyük yatırımcıların altına geçmek için Bitcoin pozisyonlarından çıktıkları yazıyordu.

Tüm bu gelişmelerin kripto paralardaki düşüşü tetiklediğini dile getiren Öztürk, bu düşüşün de panik satışları tetiklediğini ifade etti.

Öztürk ayrıca, Bitcoin'de korku ve aç gözlülük endeksi olduğunu ve son günlerde korku tarafının ciddi anlamda arttığının gözlemlendiğini belirtti. Öztürk önümüzdeki günlerde piyasada ne olacağını öngörmenin çok zor olduğunu söylüyor.

gamze.bal@haberglobal.com.tr

(Ek kaynaklar: Vox, Reuters)

Kaynak: Web Özel

'Bitcoin ethereum ripple Kripto para borsası thodex