Kredide faizler yüzde 60'a dayandı! Vadeler 9 ayla sınırlandırıldı

Ekonomi haberleri
Kredide faizler yüzde 60'a dayandı! Vadeler 9 ayla sınırlandırıldı

Seçimden önce başlayan kredi kısıtlaması devam ediyor. Bankalarda ihtiyaç kredilerinde faizler yüzde 60'a dayandı, vadeler ise 9 ay ile sınırlandırıldı

Seçimden önce başlayan kredi kısıtlaması devam ediyor. Bankalarda ihtiyaç kredilerinde faizler yüzde 60'a dayandı, vadeler ise 9 ay ile sınırlandırıldı.

Sözcü'de Mehtap Özcan Ertürk imzasıyla yer alan habere göre, Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, bankalarda ortalama ihtiyaç kredisi faizleri 2 Haziran haftasında yüzde 40.14'e yükseldi. İhtiyaç kredilerinde bu ortalama faiz seviyesi en son Eylül 2003'te görülmüştü. Bankacılar seçiminin ilk turunun ardından başlayan sert artış serisinin sürdüğünü söylüyor. Yüksek faiz oranları kredi kullanımında caydırıcı olurken, bazı bankalar mobil hizmetlerinde ihtiyaç kredisi başvuru kanallarını kapatma yoluna dahi  gitti. Birçok vatandaşın krediye erişim kanalları tıkanırken, erişebilenler de yüzde 60'lara ulaşan faizlerle karşı karşıya kalıyor.  Bankacılık sektörünün, ihtiyaç kredilerinde faiz referans faizin 1.8 katını aşarsa (yıllık yüzde 18.7) yüzde 20, iki katını aşarsa (yıllık yüzde 20.7) yüzde 150 oranında tahvil yükümlülüğü var.

Bankacılık sektörü kaynakları ihtiyaç kredisinde çoğunlukla 70 bin lira altı kullandırımların onaylandığını, bazı bankaların vadeleri de 9 ayda sınırlandırdığını belirtiyor. Politika faizi yüzde 8.5 iken, bankacılık sektöründe bir dizi sözlü ve yazısı makro ihtiyati tedbirle uygulanan sıkı para politikası kredi kanallarını kitlemiş durumda. TCMB'nin ise önümüzdeki ilk toplantı
tarihi olan 22 Haziran'da faiz artırımına gideceğine kesin gözüyle bakılırken, bankacılık sektörü kaynakları da sektörün faiz artırımında önce normalleşme adımlarını görmek istediklerini dile getirdi.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

kredi ihtiyaç kredisi seçim