8 maddede pandeminin ilk yılı!
Covid-19'un sınırlarımızdan içeri adımını attığını 11 Mart 2020'de öğrendik. Tam bir sene geride kaldı, pandemiye hala adapte olmaya çalışıyoruz. Geride kalan 365 güne baktık, hızla geçip giden kayıp yılın 'en'lerini derledik.
11 Mart 2020'de Türkiye'deki ilk Covid-19 vakası tespit edildi. Türkiye tam bir yıldır pandemiyle var gücüyle mücadele ediyor. Hükümetin aldığı önlemler ve Bilim Kurulu'nun tavsiyelerinin yanı sıra vatandaşlar da "normal" günlere geri dönebilmek için anormal koşullara hala adapte olmaya çalışıyor.
Pandeminin ekonomik ve psikolojik etkileri de mücadele yolunda attığımız adımlarda, sırtımıza yüklenmiş bir heybe adeta. Ama başaracağız. Bu inançla ve tedbirlere uyarken çelik gibi dövdüğümüz irademizle geçen seneye bir göz atalım. Pandeminin 'en'lerini hatırlayalım...
1-En yüksek vakanın görüldüğü gün: 8 Aralık 2020
İkinci dalganın zirve noktası olan 8 Aralık 2020 tarihinde 33 bin 198 yeni vaka açıklanmıştı. O günden sonra yaşanan düşüş trendi, Şubat 2021'in son günlerinden itibaren yerini yeniden yükseliş günlerine bıraktı. 2 Mart'tan bu yana vaka sayısı yeniden 10 binin üzerine çıktı.
2-En yüksek vefat sayısının görüldüğü gün: 23 Aralık 2020
23 Aralık 2020 tarihinde 259 vatandaşımız Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. 202 can kaybının yaşandığı 2 Ocak 2021 tarihi 200 barajının üzerinde can kaybı yaşanan son gün oldu. O günden bu yana vaka sayısı düşüş trendinde seyrediyor.
3-En duygusal an: Kahraman sağlık çalışanlarımız ve kaybettiklerimiz...
Yaşanan her can kaybının, ocaklara düşen her ateşin, sevdikleriyle vedalaşamadan son nefesini veren her vatandaşımızın acısı bu zor yılda boğazımıza bir yumruk gibi oturdu. Pandeminin başından beri tüm gücüyle, tüm zorluklara rağmen yılmadan, yorulmadan mücadele veren ve bu mücadelede salgına yenik düşen sağlık çalışanları da her an aklımızda... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 1 Nisan 2020 tarihli bilgilendirme toplantısında koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarının sayısının ve koronavirüs tedavisi gören Prof. Dr. Cemal Taşçıoğlu'nun vefatının sorulması üzerine cevap verirken duygularına hakim olamadığı an da hatıralara kazınan anlar arasına girmişti.
Bugüne kadar salgında 385 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Türk Tabipleri Birliği, siyahkurdele.com adlı internet sitesinde, yaşamını yitiren herbir sağlık çalışanını anıyor.
4-En mutlu an: Umut 'aşı'ladı!
Beklenen, yolu gözlenen aşı, yeni yılın ilk günlerinde Türkiye'ye geldi. Aşılama programı 13 Ocak 2021'de başladı. İlk koronavirüs aşısı canlı yayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yapıldı. Bilim insanları, virüsün toplum bağışıklığı ile kontrol altına alınabileceğini söylüyor. Toplum bağışıklığı sağlamanın en kolay yolu ise aşıdan geçiyor. Yetişkin nüfusun en az yüzde 60'ının aşılanmasıyla toplum bağışıklığı sağlanabilecek.
Salgının gidişatını büyük bir tedirginlikle takip eden Avrupa ve dünya için ise en iyi haber iki Türk bilim insanından gelmişti. Özlem Türeci ve Uğur Şahin, BionTech adlı şirketlerinde koronavirüs aşısını geliştirdi. Pfizer/BionTech aşısı mRNA teknolojisiyle üretilirken insanlığa umut da aşılayan iki Türk bilim insanı Time dergisine de kapak oldu.
5-En tartışmalı anlar: Tedbirler nerede?
Türkiye topyekün salgınla mücadele ederken ve halk salgının psikolojik ve ekonomik yükünü de taşırken, kuralların hiçe sayıldığı anlar gündemde tartışma yarattı. Partiler, açılışlar ve mesafelerin hiçe sayıldığı bilimum etkinlik, toplumun bir kesiminin tepkisini çekti.
6-En karmaşık gün: 10 Nisan Kaosu!
Salgının en karmaşık günü hiç kuşkusuz 10 Nisan 2020 oldu. Vatandaşlar, salgınla ilgili olarak ilk kez sokağa çıkma uygulanacağını yasağın başlamasına saatler kala öğrendi. Panikle marketlere, fırınlara akın eden insanlar mesafe uyarılarını görmezden geldi. İşin ilginç yanı marketler ve fırınlar sokağa çıkma yasağında açık olacaktı. Yaşanan kaosun ve iletişim sıkıntısının üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, istifa ettiğini açıkladı. İstifa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmedi. Kaotik akşamda vatandaşın alışveriş esnasında yaptıkları tercihler (!) sosyal medyada da gündeme oturdu.
7-En çarpıcı sözler:
Salgın sürecinde hayatımıza giren, gündeme oturan ifadeler tarihe çoktan kazındı. “Maske, Mesafe, Temizlik” ve “Hayat Eve Sığar” sloganları salgınla mücadelenin ana hatlarını oluşturdu. Öte yandan Bakan Fahrettin Koca'nın 1 Nisan 2020'de yaptığı günlük bilgilendirme toplantısında yanına çok yaklaşan yardımcısını “Bana yaklaşma” sözleriyle uyarması da unutulmaz anlar arasına girdi.
65 yaş üstüne getirilen sokağa çıkma yasağının ilk günlerinde, sosyal medyada 65 yaş üstü vatandaşlarımıza yönelik yapılan yüz kızartıcı paylaşımlar tepki çekerken Kapısına gelen zabıtalara nezaket içinde verdiği siparişle Burhan Amca içimizi ısıttı, unutulmazlar arasında yer aldı... ?
8-En çok merak edilenler:
Pandemi yılı boyunca birçok şeyi merak ettik, salgının yaşamımıza etkisini, virüsten nasıl kaçacağımızı, yakalandığımızı nasıl anlayacağımızı, nasıl destek alacağımızı, ne zaman kurtulacağımızı...
Google'a 2020 boyunca en çok sorduğumuz 10 sorunun tamamı pandemi ile ilgiliydi:
1. HES kodu nasıl alınır
2. Zoom programı nasıl kurulur
3. 1000 TL yardım başvuru nasıl yapılır
4. Uzaktan eğitim nasıl oluyor
5. Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir
6. E devlet maske başvuru nasıl yapılır
7. Seyahat izni nasıl alınır
8. Öksürük nasıl gider
9. Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır
10. Eczaneden maske nasıl alınır
Editörün notu: Son bir yıl herkes için farklı zorluklar ve duygular içinde geçti. Haberglobal.com.tr ekibi olarak biz yukarıdaki derlemede akılda kalan anları toplamaya çalıştık. Umarız önümüzdeki yıl benzeri bir listeye 've salgın bitti' maddesini de ekleriz.
Kaynak: Web Özel