Komşuda Türkiye korkusu. Adalar 'SİHA'lanıyor!

yunanistan Türkiye SİHA İHA Akıncı Dünya haberleri
Komşuda Türkiye korkusu. Adalar 'SİHA'lanıyor!

Türk SİHA'larının küresel başarısı karşısında Yunanistan'ın kendi SİHA yapım projesini hızlandırdığı ortaya çıktı. Yunan SİHA'ları 2024 Mart ayında ordu envanterine girecek. Yunanistan SİHA'larını Ege Denizi'nde kullanmayı planlıyor ve adalara bu doğrultuda tesisler bile yapıyor.

Yunanistan, Fransız savunma firması Safran'ın ürettiği devriye SİHA'larını temin etme kararı aldı. ABD merkezli uluslararası savunma firması The Defense Post'un elde ettiği bilgilere göre Yunanistan ordusu yaşlanan SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve İHA'ları (İnsansız Hava Aracı) için özellikle Ege Denizi'nde orta irtifada kullanılmak üzere uzun süre havada görev yapabilen SİHA arayışlarına hız verdi. Yunanistan'ın SİHA filosunu güçlendirmek için savunma bütçesinden büyük bir pay ayırdığı ve bu kararın arkasında da Türkiye'nin bu alanda küresel ölçekte lider ülkeler arasına girmesinin etkili olduğu ifade edilmekte.

Komşuda Türkiye korkusu. Adalar 'SİHA'lanıyor! - Resim : 1
Yunanistan'ın Bayraktar ve Akıncı SİHA'larına karşı anti-drone platformu geliştirmeye başladığı da raporlara yansıyan bilgiler arasında.

İSTİHBARAT GÖRÜNTÜ YETENEĞİ TALEP ETTİLER

Elde edilen bilgilere göre Yunanistan, Fransız firması Safran'dan satın alacağı SİHA'lara deniz navigasyon ve geliştirilmiş optik kameralar yerleştirilmesini de istedi. Yunanistan'ın 16 adet almayı düşündüğü devriye SİHA'larının havada 15 saat görev yapabileceği ve 200 km hızda gökyüzü gözlem ve kara optik istihbarat görüntüleri elde edebileceği de ifade edilmekte. SİHA'nın teknik özellikleri arasında 200 km genişliğinde bir alanda görev yapabilme yeteneği de var. Fransız yapımı SİHA ayrıca gözetlediği deniz üstü araçların sınıflarını da belirleyebiliyor.

TÜRK SİHA'LARA KARŞI PLATFORM GELİŞTİRİYORLAR

Yunan Greek City Times gazetesi de Yunanistan'ın “Türk SİHA'larını etkisiz hale getirmek için Yunan anti-dron platformu” üzerinde çalıştığı bilgisine yer verdi. Yayın organında Yunanistan Savunma Bakanlığı tarafından Türk SİHA'larını etkisiz hale getirme amacıyla Ulusal Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Merkezi'nce (EKETA/IPTHIL) hazırlanan savunma platformunun çok yakın zamanda tanıtılacağı ifadesine yer verildi.

PLATFORMU PAZARLAMAK İSTİYORLAR

Yunanistan'ın ayrıca Türk SİHA'larına karşı geliştirme aşamasında olduğu platformu ticari olarak pazarlamak istediği de medya organlarına yansıyan bilgiler arasında. Sistemin teknik araştırma kısmının tamamlandığı ve kullanıma hazır hale getirilmeye başlandığı ifade edilirken anti-drone sistemiyle birlikte geliştirilen bir yapay zeka programının da platforma entegre edileceği bilgisine yer verilmekte. Elde edilen bilgilere göre platformun temel amacı entegre alıcılar sayesinde SİHA'ların yerini belirleme, hedef tanımlama ve etkisiz hale getirme olarak belirlenmiş durumda. Yunan savaş uçaklarının Türk SİHA'larının yerlerini belirleyememesinin ardından platformun tamamlanmasına hız verildiği ifade ediliyor.

Komşuda Türkiye korkusu. Adalar 'SİHA'lanıyor! - Resim : 2
Yunanistan'ın geliştirdiği  'Arhitas' İHA'sının Ege Adaları üzerinde kullanılacağı açıklandı.

EGE ADALARI 'SİHA'LANIYOR

Yunanistan 2022 yılından bu yana Türk Bayraktar ve Akıncı SİHA'larına karşı sistem geliştirme ve SİHA alımına büyük bir hız vermiş durumda. Avrupa Birliği üye devletleri ordularının ortak işlerliği için kurulan FINABEL Merkezi'nin 2022 tarihli raporuna göre Yunanistan Havacılık Endüstrisi (EAB) Türkiye'nin Bayraktar TB2 SİHA'sına karşı kendi İHA modeli olan 'Arhitas' İHA'sını da geliştirdi. EAB Direkötrü Nikos Koklas'da yeni İHA'nın Yunanistan adaları üzerinde kullanılacağını açıkladı. Yunanistan'ın Ege adalarına Arthias'ın kalkış ve inişi için özel tesisler de kuracağı bilgisine yer verilen rapora göre yeni İHA 2023 yılının sonunda üretime geçecek ve 2024 Mart ayında Yunanistan ordu envanterine girecek.

YUNAN SİHA'LARI ESKİYOR

Yunanistan'da hali hazırda iki SİHA/İHA programı daha devam ediyor. Bunlar 2021 yılında ilk uçuşu yapılan ve Selanik Aristo Üniversitesi tarafından geliştirilen prototip aşamasındaki 'DEALER RX-3' İHA'sı ve 2016 yılında çoklu bir konsorsiyum tarafından geliştirilen 'HCUAV-RX 1' İHA'sı. Yunanistan'ın elinde ayrıca eski teknolojilere sahip 1996 yapımı 'EADS 3 Sigma Nearchos' İHA'sı ve 1992 yapımı 'HAI E1-79' İHA'sı da bulunmakta.

BAYRAKTAR VE AKINCI'YA KARŞI PROGRAMLAR HIZLANDI

Gerek Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın raporlarına gerekse de FINABEL raporlarına göre Türkiye'nin Bayraktar ve Akıncı SİHA'larının savaş alanlarında gösterdiği üstün başarılar ve dünyanın en çok ihraç edilen insansız hava araçları listesine girmesiyle birlikte Yunanistan'da ulusal SİHA ve İHA programlarına hız verildi. Yunanistan'ın savaş uçaklarının Ege Denizi'nde Türk SİHA'larını belirleyememesi karşısında ülkenin ayrıca Bayraktar ve Akıncı SİHA'larına karşı anti-drone platformu geliştirmeye başladığı da raporlara yansıyan bilgiler arasında.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

 

Kaynak: Web Özel

Yunanistan türkiye Bayraktar akıncı SİHA adalar Ege Denizi