KKTC için fırsat mı?, "Rusya bu kez tanıyabilir"

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Amerika Birleşik Devletleri ABD KKTC
KKTC için fırsat mı?, "Rusya bu kez tanıyabilir"
Prof.Dr.Hasan Ünal, 'haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtladı

Rusya'da yaşananların Türkiye ve KKTC'nin tanınması için önemli bir fırsat doğurduğunu söyleyen Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, Wagner Lideri Prigojin için 'Gerçekten delirmiş veya güç zehirlenmesi yaşıyor olabilir" dedi.

Rusya'da patlak veren iç kargaşa sonrası sürecin nereye evrileceği merak edilirken, 'haberglobal.com.tr'ye konuşan Maltepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, Türkiye ve KKTC'nin tanınması için önemli bir fırsat doğduğunu söyledi. "Wagner lideri Prigojin'in 1.5 milyonluk Rus Ordusu'nu aşıp Moskova'da Putin'i devireceği söylentileri internet uydurması" diyen Prof.Dr.Ünal, son krizin KKTC'nin Rusya tarafından tanınması için fırsat doğurduğunu gündeme getirdi.

"Rus askeri gücü karşısında Wagner'in başarı şansı yok" ifadesini kullanan Prof.Ünal, son gelişmeler ışığında şunları söyledi:

BAŞARI ŞANSLARI YOK

"Rus Ordusu içinde isyan beklentisi olanlar varsa bunun da pek mümkün olmadığını belirtmek isterim. Faraziyeler üzerinden konuşmak ancak spekülasyon olur. Wagner'in başlattığı isyan girişimi sınırlı kalır ve isyan elebaşları ağır ceza alır, ya da kendi içlerinde infaza kurban giderler."

KKTC için fırsat mı?, "Rusya bu kez tanıyabilir" - Resim : 1
Wagner güçleri ile Rus ordusu arasında sıcak çatışmalar yaşanıyor.

KİEV'İ ALMAK İSTEMİYORLAR 

"Birileri sürekli olarak Rusya'ın Kiev'i alamadığı üzerinden, Ruslar'ın sahada başarısız olduklarını söylüyor. Ancak Ruslar'ın böyle bir stratejisi olduğunu düşünmüyorum. Rusya Ukrayna'yı savaşta tutarak gücünü, enerjisini tamamen çökertmek istiyor. Sahada Ukrayna'nın kaybı Ruslar'a göre 10 kat fazla. Rus stratejisi tamamen Ukrayna Ordusu'nu yok etmek üzere."

GERÇEKTEN DELİRMİŞ OLABİLİR

"Rusya'da kaos büyürse bize gelen turist sayısı düşebilir. Böyle bir ihtimal görmüyorum. ABD istihbaratının, Rus istihbaratını aşıp Wagner'i isyana teşvik etmesi çok zor. Prigojin gerçekten delirmiş veya güç zehirlenmesi yaşıyor olabilir.

KKTC için fırsat mı?, "Rusya bu kez tanıyabilir" - Resim : 2
Prof.Dr.Ünal: "Rusya bu kez KKTC'yi tanıyabilir."

BU KEZ TANIYABİLİRLER

"Rusya'nın Türkiye seçimlerini ne kadar yakından takip ettiği ortada. Türkiye, Ruslar için çok kritik bir ülke. Artık KKTC'nin tanınması için yeterli sebepler var. Konjektür oluşmuş durumda. Türkiye’deki sığınmacıların geri gönderilmesi, Adana Mutabakatı çerçevesinde teröre karşı ortak mücadele ve Türkiye’nin kontrolündeki toprakların Suriye’nin egemenliğine devredilmesi durumunda hem Rusya, hem Suriye KKTC'yi tanır. Wagner isyanı sonrası hakikaten sonuç almak mümkün, KKTC konusunu kesinlikle masaya yatırmalıyız. Rusya bu kez KKTC'yi tanıyabilir."

İKİ ÜLKE İÇİN DE HAYATİ

"Ruslar’a sürekli olarak Kıbrıs politikalarının yanlış olduğunu aktarıyorum. Hem ABD hem Rusya, adada tek devletli modelden yana. Tek devlet modeli Türkiye ve Rusya açısından büyük stratejik yıkım olur. Rusya'ya KKTC'nin tanınmasının 2 ülke açısından hayati önemde olduğu iyice anlatılmalı. Rusya ile Suriye üzerinde anlaşırsak, KKTC’nin bu iki ülke tarafından tanınmasını sağlamış oluruz. İlk etapta Rusya tarafından KKTC’ye direkt uçuşlar başlatılır. Ardından Rusya, KKTC’de diplomatik statüde ticaret ofisi açar. Rusya bir yandan da KKTC’yi tanımak isteyen devletlere baskı politikasından vazgeçer."

VARLIĞIMIZ İÇİN KKTC'DE OLMALIYIZ

"Türkiye, ne olursa olsun 'Yavru Vatan'da bulunmak zorundadır. Bu, varlığımız için şarttır. Ada ve çevresinin stratejik değerinin yanı sıra soydaşlarımız adada yaşamaktadır. Tek devlet modeli sorunlara çözüm olmadığı, Rumlarla yetki paylaşımı, eşit federasyon kurulamayacağı anlaşılmıştır."

ELİMİZ GÜÇLENDİ

"Kıbrıs'ta İngiltere önemli bir ülke. İngilizler'e 'Gelin, siz tanıyın. Önceliğiniz olsun ya da Ruslar tanırsa öncelik onların” diyebilme şansımız var. Rusya ile diplomatik görüşmelere başlamamız gerekir. Wagner paralı askerleriyle de kriz yaşandığı şu sırada Türkiye'nin eli güçlendi."

İLHAK KRİZ ÇIKARTIR

"Şu aşamada KKTC 'Türkiye’nin bir parçası olsun, iltihak etsin' dersek başka bir tartışmaya girmiş oluruz. Mevcut konjonktürde böyle bir gelişme mümkün gözükmüyor. Zaten NATO ve AB ile ilişkiler gergin. Bir de böyle bir yaklaşım büyük bir krize neden olabilir. Buradaki asıl üzerinde durmamız gereken KKTC’yi Rusya’nın tanımasına yönelik olmalı."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Wagner Rusya Putin ukrayna ABD KKTC savaş