Kırım lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu: Putin beni aradı ve vatanıma ihanet etmemi istedi

Gündem haberleri son dakika Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Kırım lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu: Putin beni aradı ve vatanıma ihanet etmemi istedi

Kırım Türklerinin lideri ve Ukrayna Milletvekili Kırımoğlu, Putin ile görüşmesinin detaylarını haberglobal.com.tr'ye açıklayarak "Bana işbirliği teklif etti. Ben ise vatanıma asla ihanet etmeyeceğimi söyledim" dedi. Kırımoğlu, bölgeye 1 milyondan fazla Rus yerleştirdiklerini de söyledi

Rusya'nın Ukrayna topraklarına işgali 11. günde de sürüyor. Ülkenin birçok yerinde çatışma ve bombardıman sesleri yükselmeye devam ediyor. Bölgede yaşayan binlerce Kırım Tatarları da tedirgin. Ukrayna ordusunda da yer alan Kırım Tatar birlikleri de Rus işgaline direniyor.

Kırım Türklerinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya Ukrayna savaşını değerlendirerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin detaylarını haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a anlattı.

"PUTİN İLE GÖRÜŞTÜĞÜMDE 'HALKIMA İHANET EDEN BİR LİDER OLMAYACAĞIM' DEDİM"

"Bana yapılan teklifte vatanıma ihanet istendi" diyen Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu "Biz ana vatanımızdan sürüldük. Binlerce Türk orada ağır baskı altında hayatta kalmaya çalışıyor. Putin’in nazarında onunla işbirliği yapmayan herkes terörist. Putin beni yıllar önce aradığında onları desteklersek bizi çok mutlu edeceklerini söyledi. Ben ise 'halkıma ihanet eden bir lider olmayacağım' dedim" ifadelerini kullandı. Kırımoğlu, Putin görüşme sonunda Tataristan'da bir görüşme talep ettiğini de belirtti.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Kırımoğlu, Ukraynalıların Türklere güvendiğini belirterek "Rusya Ukrayna savaşında biz Kırım Türkleri olarak barış istiyoruz. Ama bize karşı savaşıyorlar. Rusya'ya karşı direneceğiz ve ülkemizi koruyacağız. Yaklaşık bin Kırım Türk'ü tahliye için bekliyor. Batı bölgelerinde yaşayan yaklaşık 5 bin Kırım Tatarlarının çoğu Türkiye'ye gelmek istiyor. Biz de Türkiye Dışişleri Bakanlığı makamlarınca irtibata geçerek tahliye çalışmalarını düzenliyoruz. Türkler daima Ukrayna'nın yanında oldu. Biz bunu görüyoruz ve biliyoruz. Ukraynalılar da Türklerin otoritesini biliyor görüyor ve anlıyor" dedi.

"KIRIM TOPRAKLARINA 1 BUÇUK MİLYON RUS YERLEŞTİRDİLER"

Kırımoğlu, sadece Kiev'de 10 binden fazla Kırım Tatarı'nın olduğunu söyleyerek "Kırım'ın işgalinden sonra 30 bine yakın Kırım Tatarları Ukrayna ana topraklarına göç ettiler. Sadece Kiev'de 10 binden fazla Kırım Tatarı var. Şu an orada yaşayan Kırımlılar da tedirgin. Oradan çıkmak isteyenlere "Burası bizim de topraklarımız. Kalmanızı istiyoruz. Ve inşallah bu işgal bitecek" diyoruz. Kırım yarımadasına 1,5 milyon Rus getirdiler. Amaçları etkin haritayı değiştirmek ve Ruslaştırma çabası." şeklinde konuştu.

"UKRAYNA ORDUSU İLE KIRIM TÜRKLERİ CEPHEDE BİRLİKTE SAVAŞIYORLAR"

Kırımoğlu "Ukrayna ordusunda olan birliğimiz Rus işgaline karşı Ukraynalı askerlerle birlikte savaşıyor. Ukrayna' da her zaman şu söylenir "Gerçek Ukraynalılar Kırım'dadır ve Kırım Tatarlarıdır". Ukrayna'da Kırım Tatarları barış ve refah içinde yaşıyordu. Bizim Ukrayna siyasetinde birçok bakan muavinlerimiz ve milletvekillerimiz var." ifadelerini kullandı.

"YA KATİL OLACAKSINIZ, YA DA CESET"

"Bizi Ruslaştırmaya çalıştırıyorlar" diyen Kırımoğlu "Ruslar saldırılara başladıktan sonra Kırım Tatarlarının evine gelerek tehdit edilenler var. Ukrayna aleyhinde bir şeyler söylememizi istiyorlar. Kırım gençlerini zorla Rus ordusuna alıyorlar. Biz buradan Rus ordusuna mecburi katılan gençlerimize şunu söylüyoruz "Ya katil olacaksınız ya da ceset" ifadelerin yer verdi.

Abdülcemil Kırımoğlu Şifa Kaymak
Kırım lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu 

"KIRIM'A GİRİŞİMİ 2034'E KADAR YASAKLADILAR"

Kırımoğlu "O kadar korkuyorlar ki vatanım Kırım'a girişimi 2034'e kadar yasakladılar. Ben o zamana ölür müyüm, kalır mıyım bilmem. Ama amaçları beni o topraklarda gömülmemi bile yasaklamak" dedi.

"RUSLARLA İŞBİRLİĞİ YAPAN KIRIM TATARLARI DA VAR"

Kırımoğlu sözlerine şöyle devam etti:

Kırım tatarlarından bir kaç Rus işbirlikçisi de var. Biz bunları biliyoruz. Sayıları artmıyor zaten artmıyor. Biz bunlara selam dahi vermiyoruz.

Kaynak: Web Özel

Kırım türkleri Kırım ukrayna Rusya Rusya Ukrayna savaşı Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu Mustafa Cemil Kırımoğlu kimdir şifa kaymak Son dakika haberleri şifa kaymak haberleri