Kiralık evde artık yalnız yaşayamayanlar ne diyor? 'Aman ev sahibi duymasın'

ÖZEL HABERLER
Kiralık evde artık yalnız yaşayamayanlar ne diyor? 'Aman ev sahibi duymasın'
Büyük kentlerde artan ev kiralarını karşılayamayan vatandaşlar kirayı paylaşmak için ev arkadaşı arıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Vatandaşlar son bir yılda çok büyük zam gören ev kiralarını karşılayabilmek için ev arkadaşı aramaya başladı. Uzun yıllardır yalnız yaşamaya alışan kişiler rahatlarının bozulduğunu söylerken, hukukçular ev sahibinin izni yoksa durumun yasa dışı olduğunu aktarıyor.

İstanbul'da oturdukları evden çıkmak zorunda kalanların, uygun fiyatlı ev bulamayanların ve nihayetinde ev arkadaşı aramak zorunda kalanların sayısında büyük artış var. Bu nedenle internetteki emlak sitelerinde ev arkadaşı ilanlarının sayısı da aynı oranda yükseliyor.

Tek başına kira, faturalar ve mutfak masraflarına yetişemeyenler tanıdık veya yabancı farketmeksizin ev arkadaşı arayışına girdi. Haberglobal.com.tr olarak kimilerine sosyal medya üzerinden, kimilerine ev arkadaşı ilanlarından ulaştığımız vatandaşlar neden evlerini paylaşmak durumunda kaldıklarını anlattı. 

Bir sosyal medya platformuna İstanbul Ümraniye'de oturduğu 2+1 evi için ev arkadaşı ilanı koyan Ali Altu, "Eski ev arkadaşım evlendi. Tek başıma geçinmem çok zor, ev arkadaşı aramaya başladım. Bir haftadır günde 2-3 kişi arıyor. Çeşitli nedenlerle anlaşamıyorum ama artık birini bulmam lazım" diye dert yandı.

'TOPLANTILAR ÇAKIŞINCA FARKLI ODALARA GİDİYORUZ'

İstanbul'da 4 yıldır yalnız yaşayan halkla ilişkiler uzmanı Ö.S., Anadolu Yakası'nda oturuyor. Nisan ayında kirası 2 bin 300 TL olan Ö.S., "Masraflarımı kredi kartı ile dengede tutmaya çalışıyordum. Masraflarımı kısabildiğim kadar kısmayı da denedim ama olmadı" dedi.

Giderlerinin artmasıyla ev arkadaşı arayışına başladığını söyleyen Ö.S., "Yüksek lisansta beraber okuduğum bir arkadaşım da ev aradığını söyleyince anlaştık, yanıma taşındı. İki ay önce ev arkadaşım oldu. Daha önceden de tanıştığımız için sorun olmuyor" dedi.

Tekrardan tek yaşamayı istediğini ancak şu ekonomide bunun zor olduğunu dile getiren Ö.S., "Misafir geleceği zaman artık sadece kendi uygunluğunuzu düşünmüyorsunuz. Evden çalışıyoruz, toplantılarımız çakışacağı zaman haberleşip farklı yerlere geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kadıköy'de oturan T.İ., 1+1 daireye 2 bin TL ödüyor. Ev sahibinin kirayı 4-5 bin TL aralığına çıkarmayı planladığını belirten T.İ., "Faturalar, kira, 5 kedimin mama masrafları ve harcamalara maaşım yetmemeye başladı. Kuzenimi ev arkadaşı olarak kabul ettim" diyor.

4 ay önce kuzeninin kendisine yerleştiğini ifade eden T.İ., "Kuzenim olmasına rağmen bazen cidden evden atasım geliyor. En basiti yemek yerken dizi açıyorum o da yanımda ve ikimizde farklı şeyler izliyoruz. Yatak odasına falan geçmek zorunda kalıyorum ya da farklı zamanlarda yemek yiyoruz. Ev sahibinin haberi yok" dedi.

'BÜTÜN DÜZEN ALT ÜST OLUYOR'

Ev arkadaşı olunca konfor alanının kalmadığına dikkat çeken T.İ. şöyle devam etti: "Hele ki uzun yıllar tek yaşadıysanız ve şimdi bir ev arkadaşınız varsa bütün düzen alt üst oluyor. Eskiden evde duştan sonra havlu ile dolaşırken, şu anda bunu yapamıyorum."

Mehmet Ç. ise, Acıbadem'de 3 ay öncesine kadar tek başına yaşıyordu. Kirasının 4 bin 500 TL'ye çıktığını söyleyen Mehmet Ç., "Artık işin içinden çıkamaz hale gelmiştim. İlan sitesi üzerinden ev arkadaşı aradım, bir memur başvurdu. Ev 2+1, en büyük korkum anlaşamamaktı, ama sorunumuz yok" şeklinde konuştu. Ev sahibinin durumu bilmediğini söyleyen Mehmet Ç., eve kiracı almasından ev sahibini sorumlu tutuyor.

'EV SAHİPLERİ DURUMA ÇANAK TUTUYOR'

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, ev sahibinin bilgisi dışında kiracının evi, alt kiracı ile evi paylaşamayacağını belirterek, "Mal sahiplerinin izninin alınması gerekiyor" diyor.

Ev sahiplerinin olmayacak yüksek bedelde kira talep etmesi ve artış yapmasını da eleştiren Aşa, "Değmeyen bir daire için 8-10 bin TL kira istiyorsa bu konuda müsamaha gösterecektir. Mal sahipleri aslında ev paylaşımına bir nevi çanak tutuyor" dedi. 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanvekili Av. Afşin Hatipoğlu da ev sahibinin özel olarak alt kiracıyı yasaklamaması durumunda kiracının başka birini eve almasına engel durum olmadığını aktarıyor.

Hatipoğlu, "Kira kontratlarında alt bir kişiye kiraya verilemez gibi bir ifade yoksa fesih hakkı olmaz. Ancak kira kontratında yasaklandığı halde evine başka birini almak tahliye sebebidir" ifadelerini kullandı.

[email protected]

Kaynak: Web Özel