Faturalara karşı tek başına: 'Yine ev arkadaşı alabilirim'

Faturalara karşı tek başına: 'Yine ev arkadaşı alabilirim'
İstanbul gibi büyük şehirlerde yalnız yaşayan vatandaşlar ay sonunu nasıl getireceklerini düşünüyor. Fotoğraf: Shutterstock

Başta ev kiraları olmak üzere bir çok kaleme gelen zamlar İstanbul'da tek yaşayan ve ay sonunu getirmeye çalışan vatandaşları düşündürüyor. Aralarında tekrar ev arkadaşı almayı düşünenler de var. Evinin bir odasını kiralamak isteyen de...

Bu ekonomik koşullar ile geçinebilmek ciddi bir hesap kitap meselesi. Kombiyi ne kadar yakmalı? Ayda ne kadar kırmızı et alabilirim? Benzine yine mi zam geldi?! Bu gibi düşünceler aklımızdan sürekli geçiyor. Hayat pahalılığını en çok hisseden kesimlerden biri ise yalnız yaşayanlar. Faturayı bölüşecek kimse yok. Market alışverişini tek başına yapıyorlar. Her ay başı kirayı yatırdıktan sonra onlar için farklı bir hesap maratonu başlıyor.

Türk-İş verilerine göre bekar ve tek yaşayan bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ekim ayında 3 bin 771 bin TL oldu.

Faturalara karşı tek başına: 'Yine ev arkadaşı alabilirim' - Resim : 1

Türkiye’de yalnız yaşamak da artan bir trend. 2014 yılında yalnız yaşayan hanehalkının oranı yüzde 13,9 iken bu oran 2020 yılında yüzde 17,9’a çıktı. Yalnız yaşayan hanelerin en yüksek olduğu il Gümüşhane (%28.7), en düşük olduğu il ise yüzde 10,2 ile Diyarbakır.

Hele büyük bir şehirde tek başına yaşam maliyetini üstlenmek çok zor. Kadıköy, Fikirtepe’de bir sitede tek başına yaşayan yazılım mühendisi Çağrı Kaplan gelirinin dörtte birinin faturalar ve kiraya gittiğini söylüyor. Kaplan yaşam standardını yükseltmek için yurt dışında yaşamayı düşündüğünü anlatıyor.

'OTURDUĞUM EVİ KİRALAMAK ZORUNDA KALACAĞIM'

Kağıthane Çeliktepe’de çalışan finans uzmanı Çiğdem Zeyrek yaşam koşullarından dolayı kirada oturduğu evin bir odasını kiralamayı düşünüyor. Zeyrek, “Hem gıda hem faturalar hem de kira nedeniyle çoğu zaman ayın son haftası bankaya başvurmak zorunda kalıyorum. Yalnız yaşayanların A ve B planı olması gerektiğine inanıyorum. Kış aylarında ekonomik olarak daha da zorlanırsam kirada oturduğum evimi ben de kiralamak zorunda kalacağım” ifadelerini kullandı.

 'EV ARKADAŞI ALABİLİRİM'

Maltepe’de yaşayan ortaokul öğretmeni Sevda Kara 5 yıl önce Maltepe’de okula yakın bir ev tutmuş ve ev arkadaşı ile anlaşamadığı için yalnız yaşamaya karar vermiş. Faturalarının şu anda aylık 600 TL tuttuğunu söylüyor ve bu kış çok üşüyene kadar doğalgazı açmak istemiyor. Kara, “Böyle giderse tekrar ev arkadaşı alabilirim” dedi.

Gökhan D., Şişli, Kurtuluş’ta oturan bir çanta imalatçısı. 18 yaşından beri İstanbul’da yaşıyor. Öğrencilik yıllarından beri yalnız yaşayan Gökhan, “O zamanlar 300 TL burs alıyordum. 3 arkadaş ev tutmuştuk ve kiramız 800 TL'ydi. Bir aylık kirayı 3 kişi burslarıyla ödeyebiliyordu. Şu an kiram 2 bin 750 TL. Öğrenci bursu bugün 600 TL. 3 öğrenci bursuyla bir kirayı ödeyemiyor. Bu durum hayatın ne kadar pahalılaştığını gösteriyor” diye konuştu.

Faturalara karşı tek başına: 'Yine ev arkadaşı alabilirim' - Resim : 3

AYDA 5-6 BİN TL LAZIM

İki gün önce bir haftalık market alışverişi yaptığını ve bunun 450 TL tuttuğunu anlatan imalatçı, faturalarını da düşündüğü zaman ayda 5-6 bin TL kazanca ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Yine Kurtuluş’ta yaşayan tekstil atölyesi ortağı Emrah isimli vatandaş tek başına yaşamanın zorlukları olduğunu ama konforlu olduğunu söyledi. Önceden iki haftalık mutfak masrafı için harcadığı parayı şimdi bir haftada harcadığını anlatan genç adam kışı nasıl geçireceğini düşünüyor.

Fatih, Kocamustafapaşa’da ortaokul öğretmenliği yapan Hülya Sezer dört yıldır yalnız yaşıyor. Yaz aylarında 350-400 TL, kış aylarında ise 800-1000 TL arasında faturaları olduğunu söyleyen Sezer, “Her geçen gün aldığımız para eriyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

2-3 KEZ TATİL YAPABİLİYORDUM

İsmini vermek istemeyen ve Maltepe’de yalnız yaşayan bir vatandaş ekstra bir şey yapmak istediğinde mutfak giderlerinden kıstığını anlatıyor. Masraflarını bölüşecek biri olmadığını anlatan kişi "Mevcut gelirimle 3 yıl önce hem ev giderlerini karşılayıp hem de yılda 2-3 kez tatil yapabiliyordum, yani geçim çok daha kolaydı. Şu an ise ancak o ayı döndürebiliyorum. Özellikle market alışverişinde çok ciddi bir fark oluştu. Elektrik Doğal gaz giderleri çok arttı. Ama maaşlar aynı oranda artmıyor" diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Web Özel

geçim faturalar Tasarruf Tedbirleri