Ev sahibiniz size 'Almanya'dan oğlum gelecek' derse bir durup düşünün

Ev sahibiniz size 'Almanya'dan oğlum gelecek' derse bir durup düşünün

Son günlerde bazı emlakçıların kiracıları evden tahliye edip yerine daha yüksek kira ödeyecek kişileri oturtmaya çalıştığı dedikoduları dolaşıyor. Kiracılar müsterih olun, yasalar yanınızda!

Kiralık ev sorunu gündemdeki yerini koruyor... İstanbul başta olmak üzere kiralık daire fiyatlarının astronomik rakamlara çıkması, uygun fiyata evlerini kiraya veren ev sahiplerinin de iştahını kabartıyor. Bazı illerin emlak odaları, ev sahiplerinin normal fiyata oturan kiracılarını çıkardıklarını ve dairelerini fahiş fiyata başka kişilere kiraya verdiklerini söylüyor.

Şu anda pek çok kiracı da her an evden çıkarılma korkusu yaşıyor.

  • Peki ev sahibi istediği zaman kiracıyı evden çıkarabilir mi?
  • Evden çıkarılma şartları neler?
  • Haksız yere evden çıkarılma durumunda ev sahibi nasıl bir cezai müeyyideyle karşılaşır?

"TAHLİYE SEBEPLERİ LAZIM"

Konunun hukuki yönünü açıklayan Avukat Sinan Keskin, ülkemizde kira mevzuatının kiracının lehine hükümler içerdiğini söyledi. Keskin ev sahibinin kafasına göre kira oranını artırma lüksünün olmadığını belirterek, "Kira sözleşmesinde TEFE, TÜFE oranları yazar. Bu oranlar çerçevesinde ancak artırabilir" dedi.

Özellikle ev sahiplerinin 'Zam olmazsa çıkartırım' tehditlerinin sonuç veremeyeceğini ifade eden Keskin, tahliye nedenleri olmadan bir kiracının evden çıkarılamayacağını anlatarak, "Örneğin kiranın ödenmemesi bile direkt tahliye nedeni olmaz. Öncelikle kiranın ödenmesi ile ilgili ödeme emri gönderilecek, 30 gün içerisinde kiracı ödemezse temerrüde düşer. Ve ev sahibi dava açar" şeklinde konuştu.

'MAHKEMEDEN DÖNER'

Avukat Keskin, "Almanya'dan oğlum geldi", "Oğlum evlenecek eve yerleşecek" veya "Kendim yerleşeceğim" gibi bahanelerle kiracı çıkartılması ile ilgili ise şu uyarılarda bulundu: "Böyle bir durumda ihtiyaç nedeniyle tahliye davası olur. Bunun da şartları var. Ev sahibinin gerçekten ihtiyacını somut olarak mahkemede kanıtlaması lazım. (Hastalık, kızı-oğlu oturması gibi sebepler) Yoksa tahliye davasında red kararı verilir."

Ev sahibiniz size 'Almanya'dan oğlum gelecek' derse bir durup düşünün - Resim : 1

"EV SATILSA DAHİ..."

Keskin, kiracıların çıkartılması için bazı kişilerin arasında satış yapma gibi yöntemlere de başvurabildiğini açıkladı. Keskin ev satışında dahi olarak ev sahibinin ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerektiğini söyledi. Keskin, "Kiracılar 'Ev satıldı çıkmam lazım' diye düşünmesin" şeklinde konuştu.

KİRA SÖZLEŞMESİ YENİLENİR

Kira sözleşmelerinin toplumda hep 1 yıllık gibi algılandığını aktaran Keskin, bu durumu da şöyle anlattı: "Kira kontratı, eğer kiracı noter ihtarıyla 'Evi boşaltıyorum, çıkıyorum' demediyse, kiralayan burada sözleşme bitti diyemez. Toplumda kira sözleşmesi bittiğinde 'kiracı buradan çıkacak' diye bir algı var. Bu yanlış. Sözleşme otomatikman uzuyor. Ancak kiracı tahliye taahhüdü verdiyse, 'şu zamanda kira sözleşmesinin sonunda bu evi boşaltacağım' dediyse sözleşme biter."

 1 YILDAN KISA SÜRMEZ

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, zorla evden çıkarılanlarla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, önümüzdeki günlerde tahliye davalarının gündeme gelebileceğini söyledi. Aşa, tahliye davalarının da 1 yıldan kısa sürmediğine dikkat çekti. 

 3 YIL BEKLEMEK ZORUNDA

'Kiracının Tahliyesinden Sonra Taşınmazın Başka Birine Kiralaması ile ilgili Borçlar Kanunu' madde 355/1 gereği, ihtiyaç nedeniyle kiracının tahliyesi gerçekleştirildikten sonra kiraya veren haklı bir sebep olmaksızın kiralananı;

📌3 yıl geçmedikçe tahliye edilen kiracıdan başkasına kiralayamaz.

📌Aksi halde kiraya veren, ihtiyaç nedeniyle tahliye ettirdiği kiracıya son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat öder.

📌3 yıllık süre geçtikten sonra kiraya veren herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan taşınmazı bir başkasına kiralayabilir.

O kiracılardan biri de Bahçelievler'de oturan Ercan Çelik. İki ay önce ev sahibinin, 'Oğlum üniversite okumaya gelecek' demesiyle kiralık evini boşaltan Çelik, "Geçen sene anlaştım. Bin 250 TL kira veriyordum. Şimdi 2 bin 100 TL'ye tuttum. Güvenemiyorum ev sahibi belki doğru, belki de yalan söylüyor. Zaten sözleşmem bitmişti. Burada başka evi de var" dedi. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel

İstanbul'daki kiralık evler