Ev sahipleri astronomik kiralar için ne düşünüyor? 'Vay evi olmayanın haline...'

Ev sahipleri astronomik kiralar için ne düşünüyor? 'Vay evi olmayanın haline...'

İstanbul'da makul bir fiyatla kiralık ev bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Kiracılar isyanda, peki ev sahipleri ne diyor? Göçmenler kiraları yükseltiyor mu? Kiralar böyle giderse seneye durum ne olacak?

İstanbul'da salgından sonra kiralık daire fiyatları o kadar yükseldi ki var olan evlerin de kiralarını ödeyebilmek için evde en az bir kişinin kiraya çalışması gerekiyor.

Pandemi öncesinde İstanbul'da 2 bin TL'ye kiralanan evlerin fiyatı iki katına kadar çıktı. Yüz yüze eğitimin başlaması ile üniversite öğrencilerinin İstanbul'a dönmesi, öğrenci yurtlarının yetersizliği, Afgan ve Özbek göçmenlerin İstanbul'u tercih etmesi, nüfusun artışı gibi sebepler kiraları yükseltti.

Normal dönemde kiraya verilmesi için aylarca beklenen bodrum katlar, şimdi yüksek ücretlere ekmek-peynir gibi kiracı buluyor. 

Son dönemin gündemi haline gelen kiralık ev sorunu ile pahalılığa hep kiracıların penceresinden baktık. Peki ya ev sahipleri? Ev kiralarının bu kadar artmasına ne diyorlar? Neden bu kadar yüksek fiyatlara evlerini kiraya veriyorlar?

'TÜRKLER BODRUM KATINI TERCİH ETMİYOR'

Fatih'te evi kirada olan M.K., 10 yıl önce bodrum katındaki evinin aylarca boş kaldığını hatırladığını ve kiraya veremediğini anlattı. O dönem hem boş evlerin, hem de bu kadar çok göçmenin olmadığını ifade eden M.K., zamanla Fatih gibi bölgelerde göçmen nüfusunun arttığını belirtti. Türklerin bodrum katlarını tercih etmediğini ama bunun göçmenler için sorun olmadığını ifade etti. M.K., "10 kişi aynı evde kalıyorlar. O yüzden bodrum katı da olsa farketmiyor. Gece uyuyacak yer olsun yeter. Hangi fiyatı söylerseniz, o kiraya verebiliyorsunuz" diyor.  

Ev sahipleri astronomik kiralar için ne düşünüyor? 'Vay evi olmayanın haline...' - Resim : 1

'UCUZA VERMEDİN Mİ' DİYORLAR

Yıllardır bodrum katından en üst dairelere kadar ev fiyatlarının yükseldiğini aktaran M.K., 80 metrekarelik bodrum katını 3 bin TL'ye kiraya verdiğini söyledi. Fatih'teki piyasanın hep aynı şekilde olduğunu ifade eden M.K., uygun fiyata kiraya ev verildiğinde bazı emlakçıların, ev sahiplerine 'Ucuza vermedin mi' dediğini aktardı. Aynı evin muadillerinin 3 bin 500-4 bin TL olduğunu söyleyen MK., "Yükseltmek zorundayım çünkü piyasada fiyatlar böyle. Hayat pahalılığı var. Ben de aldığım parayla geçiniyorum. Emeklilik maaşım ve kiradaki bu evim var. Bu fiyata kiraya vermek zorundayım. Herkes aynısını yapıyor" diye konuştu.

"KENDİ KİRASINA GÖRE ZAM YAPIYOR"

Bir başka ev sahibi Mehmet Akyol ise, Güngören'deki evini kiraya vermiş başka bir ilçede oturuyor. Şu an oturduğu evin kirasının 2 bin 500 TL olduğunu belirten Akyol, sene başında kirasının en az 3 bin TL olacağını dile getirdi. Şu an oturduğu ilçedeki evinin fiyatına göre, Güngören'deki eve zam yaptığını söyleyen Akyol, "Oradan aldığımı buraya ödüyorum. Mecburen kiraya zam yapmak zorunda kalıyorum. Her yıl kiralar artıyor. Biz de buradaki evimizin kirasına göre zam yapmak zorunda kalıyoruz. 2+1 evimizin kirasına geçen yıl pandemi olmasına rağmen 500 TL zam yapıldı. Güngören'deki evi aynı fiyata çıkarmak zorunda kaldık" şeklinde konuştu.

Bulunduğu ilçenin merkezi olduğu için hiç kiralık ev olmadığını dile getiren Akyol, özellikle bulunduğu ilçede evlerin hiç boş kalmadığını söylüyor. Ev sahibinin kirayı 2 bin 500 TL'ye çıkardığında, kabul etmediği takdirde 'Kendine ev bak istersen' söylemiyle karşılaştığını dile getiren Akyol, "Evi olmayanın hali çok zor" dedi.

"ÖĞRENCİLER KİRALAYAMAZ, PAHALI" 

Beyoğlu'nda kirada evi bulunan Hasan K., ise bölgedeki ev sahiplerinin kiraları belirlerken emlakçılara danıştığını söyledi. Hasan K., "Genelde öğrencilere ev vermiyoruz. Fiyatı duyunca zaten vazgeçiyorlar. Çünkü ödeyecek durumları yok. Hem buralar biraz pahalı. Herkes ev sahiplerine suç buluyor. Bizim ne suçumuz var? Herkes zam yapıyor sadece biz değil" şeklinde konuştu.     

Tüm Türkiye'de kiralık ev sorununun olduğunu söyleyen İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, şu an İstanbul'daki kiralarda sağlıklı bir piyasanın olmadığını ifade etti. Aşa, mevcut kontrat devam ettiği sürece TÜFE'nin üzerinde kesinlikle zam yapılamayacağını vurguladı.

İCRA DAVALARI AÇILACAK

Aşa şu anki kira piyasasını 'acayip' olarak nitelendirdi. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı, "2'ye 3'e katlayan ilçeler var. Mal sahiplerine aslında 'Sen kiracı olsan ödeyebilir misin' denilmeli. Önümüzdeki sene ev sahipleri kiracıları icraya verecek, bu icraları konuşacağız. Sosyal patlamaya bile sebep olabilir. Ondan bundan duyup piyasayı yükseltmek nedir. 2 oda 1 salon 7-8 bin olabilir mi ya?" diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Web Özel