Kılıçdaroğlu'dan 'ekonomi ve hukukta reform' açıklaması

CHP Kemal Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ekonomi ve hukukta reform' açıklamalarını değerlendirdi, 14 maddelik çağrı yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de CHP grup toplantısında konuştu. Ekonomide reform açıklamalarına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Ekonomide reform ne demek? Faizi artıracağız, zamları yapacağız da millet önceden hazır olsun. Niye sen faizleri enflasyon seviyesinde tutma mecburiyetindesin. Sen demiyor musun, faiz düşerse, enflasyon, dolar, fiyatlar düşer. Şimdi faizleri artıracağız ama enflasyon seviyesine çıkarmak zorundayız. Ne demektir bu? Londra'daki bir avuç tefecinin önünde diz çökmek demektir." dedi. 

"PARLAMENTOYA BİR YASA GETİRİYORLARSA DESTEK VERECEĞİZ"

Kılıçdaroğlu, "Erdoğan, 'Ekonomi ve hukukta yeni reform dönemi başlatıyoruz' dedi. Ders aldılarsa, eyvallah. Düzeltmek için Parlamentoya bir yasa getiriyorlarsa destek vereceğiz. Hukukta reform yapacağım diyorsan yarın sabah ODA TV'ye izin vereceksin. Nasıl oluyor da sen bütün internet sitesini kapatırsın?  RTÜK tam bir baş belası. Havuz medyası her türlü şeyi yazar tık yok. Özgür medyada bütün gözü. Acaba bir yerden bir şey bulup bunlara ceza yazabilir miyim, ekranlarını karartabilir miyim? RTÜK bundan vazgeçecek mi?" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, 14 maddelik bir çağrıda bulundu. 

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları:

İktidar sahaya çıkamıyor, çünkü hepsi protesto ediliyor. O zaman görev bize düşüyor. Yine 81 ile gideceğiz, bu kez sadece çözümleri anlatacağız. Bir çözüm önerilirse onu da alacağız. 

Bir ekonomi masası kurduk. Görev alan milletvekili ve arkadaşlarımız, devlette yöneticilik yapmış, hazinede yöneticilik yapmış, eskiden bakanlık yapmış, pek çok arkadaşımızı görevlendirdik. Bu kez gideceksiniz, her ile gideceksiniz. Sorun yaşayan aktörlerle birebir görüşeceksiniz, sorunları nasıl çözeceğimizi yetkin bir kişi olarak hem politikacı hem teknokrat olarak anlatacaksınız. 

Sorun var çözemiyorlar. Çünkü liyakatli elemanları yok. Biz çözeceğiz. Bizim çözme konusunda bilgi birikimimiz var. Bizim kimseye verecek hesabımız yok. Kimse bizi mal varlığımızla tehdit edemez. Demokrasiyle demokrasi, sonuna kadar. 

Esnafı, çiftçisi, emeklisi herkes perişan. Saraylarda oturanlar bu gerçeği göremiyorlar. Duymak istemiyorlar. Biz, gerçeği anlatmaya devam edeceğiz. 15 gün önce ekonomi pik yapıyor diyenler 15 gün sonra gerekirse milletce acı reçete vereceğiz diyorlar. Hani büyüyordu. Dolarla ihale alanlar için ekonomi pik yapıyor. Dolarla devlete borç verenler için de ekonomi pik yapmış vaziyette. Buradan AK Partili kardeşlerime seslenmek istiyorum. Bunlar kendilerini yerli ve milli olarak tanımlıyorlardı. Yerli ve milli olanlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından dolarla borçlanma için tahvil çıkarır mı? Bana borç ver dolar üzerinden ver diyorsun. Sarayın bekçiliğini yapana da çözüm geçerli. Dolarla fiyat garantisi alanlar için de ekonomi pik yapıyor. Yandaşlar ve tefeciler için ekonomi pik yapıyor. 

İŞSİZLİK RAKAMI VE İŞSİZLİK SİGORTASINDAN PARA ALANLAR

Esnaf, çiftçi, emekli için ise ekonomi dip yaptı. Gelirleri düştü, enflasyon gelirlerini götürdü. Dövizdeki her artış fiyata yansıdı. Sudan tutun elektriğe kadar, her şeye zam. 10 milyon 287 bin işsizimiz var. Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. İşsizlik sigortasından para alanlar 225 bin kişi. Türk Lirası için çağrı yapıyorlar. Ankette yüzde 55.9 paramı döviz olarak tutarım demiş. Tutarım diyenlerin yüzde 32'si AK Parti, yüzde 41'i MHP seçmeni.

ÖDEMELERDEKİ KUR FARKI

Rakamlar kimden? TBMM adına denetim yapan Sayıştay'dan. Dolar kurundaki artış nedeniyle ödenen kur farkları. 2015 yılında kur artışı nedeniyle 9 milyar 284 milyon lira fazla para ödenmiş, 2018'de 25 milyar lira kur farkı ödenmiş, 2014-2019'da ödenen para 61 milyar 719 milyon lira. Kime? 5 kişiye. Bunlar için ekonomi pik yapıyor, doğru. 

KKTC ZİYARETİ İÇİN 'İSRAF' TEPKİSİ

Ne oldu da 18 yılın sonunda milletin önüne acı receteyi koyuyorsun? Bakan dedin, müsteşar dedin, milletvekili dedin istediğin oldu. El kaldır deyince blok halinde 19 Mayıs gösterisi gibi el kaldırıyorlar. 18 yılda ne istediysen yaptın. Bunun sorgulanması lazım vatandaş tarafından. Sarayda israfı hala yapmaya devam ediyor. Kıbrıs'a gittiler sayın Bahçeli ile beraber. Yavru vatan, bağımsızlık için mücadele ediyor. Onların bayramında bu ülkenin cumhurbaşkanının ve muhalefet partisinden bir kişinin gitmesi güzel ama nasıl gittiler? Biz oraya piknik yapmaya gideceğiz dediler. Maraş'ta piknik yapacaklar. Piknik yaptıkları alan ben en az iki kez gittim. Orada zaten öğrenci yurtları vardı. Bir uçak Recep Tayyip Erdoğan için bir başka uçak Bahçeli için, bir başka uçak bakanlar ve heyetler için. Mevlüt Çavuşoğlu için ayrı uçak, iki uçak da koruma var. Meşhur bir atasözü var ya, ayranı yok içmeye... Bunu yaparken bu ülkede konteynerlerden beslenen, pazar artıklarından beslenen milyonlar hiç aklınıza gelmiyor mu sizin? Sizde vicdan, ahlak var mı?  Gittiler oraya Rauf Denktaş'ın mezarını ziyaret etmediler. Orada piknik yapıyorsan bunu sana sağlayan kişinin adı Bülent Ecevit'tir. Ecevit'in adını ağzına alamaz. Milliyetçilik nedir deseniz yerliyiz ve milliyiz diyecekler. 

'EKONOMİ VE HUKUKTA REFORM' ELEŞTİRİSİ

Ekonomide reform ne demek? Faizi artıracağız, zamları yapacağız da millet önceden hazır olsun. Niye sen faizleri enflasyon seviyesinde tutma mecburiyetindesin. Sen demiyor musun, faiz düşerse, enflasyon, dolar, fiyatlar düşer. Şimdi faizleri artıracağız ama enflasyon seviyesine çıkarmak zorundayız. Ne demektir bu? Londra'daki bir avuç tefecinin önünde diz çökmek demektir. 

Dünya Sefalet Endeksi diye bir endeks var. 33 ülkeyle ilgili bir çalışma yapılmış. Türkiye; Arjantin, İran ve Güney Afrika'dan sonra 4. sırada. 

Sadece faizleri artırmak için yol ve yöntem arıyorlar. Çünkü, Londra'daki tefeciler faizi artırmazsan para vermem diyor. Damadı değiştirdik ekonomi düzelir. Bir esnaf demiş ki; 'Ayak kokuyor, çorabı değiştirsen ne olur.'

14 MADDELİK ÇAĞRI

Erdoğan, 'Ekonomi ve hukukta yeni reform dönemi başlatıyoruz' dedi. Ders aldılarsa, eyvallah. Düzeltmek için Parlamentoya bir yasa getiriyorlarsa destek vereceğiz. Bir neşter atılması lazım. Ben yine iyi niyetle adalette reform yapacaksınız, adalete saygı duyulmasını sağlayacaksınız, bir şeyler yapmak gerektiğini söylüyorum.

1. Madde:  AYM kararlarını uygulamayan yargıçları ne yapacaksınız?

2. Madde: Hapiste olup tahliye edilecek olanlar için HSK'ya danışma kararı vermeye zorlayan, HSK'ya bu talimatı yazdıran kim?

3. Madde: Beraat eden KHK mağdurları için ne yapılacak?

4. Madde: Mafya ve uyuşturucu suçlularını serbest bırakıp düşünce suçlularını hapsetmekten vazgeçecek misin?

5. Madde: Adaletin olmazsa olması savunmadır, barolardır. Baroları parçalamaktan vazgeçecek misiniz?

6. Madde: Basın özgürlüğünü konusunda Basın İlan Kurumu bir tehdit unsuru. Cumhuriyet gazetesi bu kurumun zulmüne uğradı. Bu haksız mantığı savunmaya devam edecek misin?

7. Madde: RTÜK görsel medya için tam bir baş belası. RTÜK objektif, yansız bir şekilde televizyonları inceleyecek mi? Oda TV kapanmış durumda. Sen yarın sabah bu siteyi kapatanlardan hesap soracak mısın?

8. Madde: TBMM'de yapılan konuşulanlar için fezleke düzenleniyor. Savcı derhal muhbir vekilleri dinleyip fezleke yazıyor. Bahçeli bekçilik yaptığı için CHP'yle uğraşıyor. Biz tüm siyasi partilerle görüşen tek partiyiz, biz demokrasiyi savunuyoruz.

9. Madde: Egemenlik kayıtsız şartsız milletinse, seçimle gelenin yerine mahkeme kararı olmaksızın kayyum atayamazsın. Varsa suçu bağımsız mahkemeler var. Sen 'görevden aldım' diyemezsin.

10. Madde: YSK karar alıyor, seçime girebilen biri var. Ortada mahkeme kararı yok ama sen seçime gireni hapse atıyorsun.

11. Madde: CHP belediyelerin belde halkına hizmet etmesini engellemeyeceksin.

12. Madde: Anayasaya aykırı broşürlerimiz yasaklanıyor. Bununla ilgili ne yapacaksın?

13. Madde: Talimatla çalışan iradesiz seyyar hakimler var. Bununla ilgili ne yapacaksın?

14. Madde: Adli yıl açılış töreninin Saray dışında bağımsız bir yerde yapılmasını sağlayacak mısın?

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber Kılıçdaroğlu'dan grup toplantısında açıklamalar