Kart bağımlısı yandı! 9 taksit dönemi bitecek mi?

Gündem haberleri Ekonomi haberleri Yaşam Haberleri Merkez Bankası Merkez Bankası Başkanı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası abd doları dolar Türk lirası Enflasyon Zam cari açık
Kart bağımlısı yandı! 9 taksit dönemi bitecek mi?

Kredi kartları borçlarının 1,7 trilyon lirayı aşmasından sonra Merkez Bankası, düzenleme sinyali verdi. Kart limiti, taksit sayısı ve tüketim alışkanlıkları kısıtlanırsa vatandaşın yaşayacağı zorlukları değerlendiren ekonomistler, "borcu borçla kapatan yandı!" uyarısında bulundu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre ülkede kredi kartı sahibi kişilerin sayısı 28 milyonu aşmış durumda. Ancak artan kart sayısı, borç yükünü de beraberinde getiriyor. Kredi kart borçlarının 1,7 trilyon lirayı geçtiği tahmin edilirken, ortaya çıkan tablonun ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamaları gündem oldu. Karahan, "Enflasyon Raporu" sunumunda, "Kredi kartı taksitlerine sınırlama getirilecek mi?" sorusuna; "Aralık ayında kredi kartı harcamalarında yükselme oldu. Bunun geçici olup olmadığı net değil. Bir argüman şu: Asgari ücretin artacağı bekleniyordu bu nedenle bazı harcamalar öne çekilmiş olabilir, geçici olabilir. Bundan bağımsız olarak kredi kartlarında bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Karahan'ın sözleri "yeni düzenlemenin" yolda olduğu şeklinde yorumlanırken, kredi kartlarına getirilmesi düşünülen kısıtlamaların, hangi sektörlerin nasıl etkileneceği ise merak ediliyor. 

Kart bağımlısı yandı! 9 taksit dönemi bitecek mi? - Resim : 1
Uzmanlar, düzenlemenin amacının tüketim talebini azaltma olabileceğine dikkat çekiyor.

TALEP AZALTILMALI

Bilgi Üniversitesi Ekonomi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent, kredi kartlarına yapılacak olan düzenlemelerin amacının, tüketim talebini azaltıp, enflasyonla mücadeleyi güçlendirmek olduğunu söyledi,. Başlevent, 2021- 23 döneminde yapılanın tam tersinin düşünüldüğüne dikkat çekerken, "Şu an kredi kartı faizlerinde üst sınır mevcut, bunu yukarı çekebilirler. Limitleri düşürebilirler, taksit sayıları azalabilir. Bu tür önlemlerin alınması muhtemel. Borcu borçla kapatan geniş bir kitle var. Bu kısıtlamalar geldikçe bu kitlenin işi zorlaşacak" dedi. 

SOSYOLOJİK SORUN 

Yalova Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baki Demirel ise kredi kartındaki harcama artışlarının nedenini maaşların geçinmeye yetmemesi olarak açıkladı. Doç. Dr. Demiral, şu uyarıları sıraladı: “Bu durumu, kart faizini artırarak, limiti düşürerek ya da taksit sayısını azaltarak frenlemeye kalkarsanız bankaların aktif kalitesini bozar, birçok emekçiyi de icralık yaparsınız. Sadece iktisadi değil sosyolojik sorun da yaratırsınız."

"Kısıtlama gelecekse ücretlerin yoksulluk sınırının üstüne çekmeniz gerekir. En düşük ücret 50 bin TL, asgari ücret de 25 bin TL olmalıdır. Kur istikrarına odaklanmak gerek illa talebi kısacaksınız en zengin yüzde 20'nin talebini kısın, onların kredi kartlarında spesifik düzenlemelere gidin. Onların gelir vergilerini arttırın ve servet vergisi getirin.”

Kart bağımlısı yandı! 9 taksit dönemi bitecek mi? - Resim : 2
Vatandaşların kredi kartı borcu 1,7 trilyon lirayı aştı.

FAİZ ARTIRIMI GÜNDEMDE

Ekonomist Şenol Babuşcu ise tartışma yaratan kredi kartı düzenlemesi hakkında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu görüşlere yer verdi:

"Kredi kartlarındaki kullanım rakamlarına baktığımızda son bir yıllık dönemde enflasyonun üzerinde hatta yüzde 100'ü geçen seviyede bir artış olduğu görülüyor. Bu çerçevede kredi kartlarında çeşitli önlemlerin devreye sokulması söz konusu olabilir. Bu önemler neler olabilir diye baktığımızda öncelikli olarak: Faiz artırımı, limit azaltımı, asgari ödeme tutarının yükseltilmesi, nakit çekim tutarının kısıtlanması, mevcut uygulamadaki taksit sayısının azaltılması, kaldırılması gibi önlemler ilk planda uygulanabilecekler arasında."

100 BİN TL UYARISI

Konuyla ilgili İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise başlayan tartışmalar üzerine, “Bir limit getirilecekse bu lüks tüketime yönelik kredilere gelmeli, 100 bin liraya kadar limiti olan kartları bu tartışmanın dışında tutmak gerekiyor” paylaşımında bulundu. 

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel