Kamufle gemiler yakalandı. Rus donanmasına yapay zeka tehdidi

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Teknoloji Haberleri Dünya haberleri NATO
Kamufle gemiler yakalandı. Rus donanmasına yapay zeka tehdidi

Görsel analiz firması Satim'in yapay zekaya sahip yeni gözlemleme uydusu Rusya'nın Karadeniz'deki savaş gemilerini uydulardan gizlemek için özel kamuflaj boyalarla kapattığını ortaya çıkardı. Normal askeri uydularla görülemeyen gemilerin gerçek ebatları ve yerleri yapay zeka sayesinde ifşa edildi.

Polonya merkezli dünyaca ünlü görsel analiz firması Satim, Rusya'nın mevcut askeri uydu gözlemleriyle yakalanamayan ancak yapay zekanın fark edebildiği yeni bir kamuflaj teknolojisi kullanmaya başladığını ortaya çıkardı. Deniz haberciliğinin önde gelen yayın organlarından Naval News'in elde ettiği bilgilere göre, Rusya Karadeniz'de bir yandan gemilerini kamufle eden boyalar kullanırken diğer yandan da savaş gemilerinin belirli bölümlerini karartarak büyüklüklerini gizlemeye çalışıyor.

Kamufle gemiler yakalandı. Rus donanmasına yapay zeka tehdidi - Resim : 1
Satim'in yapay zekaya sahip uydusu Karadeniz'de kamufle edilmiş Rus savaş gemilerinin yerlerini, ebatlarını ve sınıflarını belirledi.

UYDU VE HAVA SALDIRILARINDAN KORUMAYA ÇALIŞIYORLAR

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan yayın organı Rusya'nın yeni kamuflaj teknolojisiyle Karadeniz'de Ukrayna'nın olası hava saldırılarından ve NATO'nun uydu takip gözlemlerinden gizlenmeye çalıştığını iddia etti. Rusya'nın bu yöntemi karşısında NATO'daki analizcilerin de yeni kamuflaj teknolojisinin ne kadar etkin olup olmadığı yönünde çalışmalara başladığı da ifade edildi.

RUSYA STRATEJİ Mİ DEĞİŞTİRİYOR?

Satim'in yapay zekaya sahip uydusu yalnızca Rusya'nın gemilerini görmekle kalmadı büyüklük ve ebatlarından hangi sınıf savaş gemileri olduğunu da belirledi. Uzmanlar ise kamufle edilmiş savaş gemilerini insan gözüyle sınıflandırmanın son derece zor olduğunu ifade ediyorlar. Rusya'nın tarihinde ilk kez ileri seviye kamuflaj kullanmaya başladığı bilgisine de yer verilen analizde “Rusya'nın klasik kamuflaj teknikleri yalnızca hedef şaşırtma, hedefin uzaklığı, hızı ve yeri konusunda yanılgıya düşürme amacı güderken şimdi hedefi bütünüyle görünmez kılma çabasında oldukları anlaşılıyor” ifadeleriyle savaşta değişen strateji de dile getirildi.

Kamufle gemiler yakalandı. Rus donanmasına yapay zeka tehdidi - Resim : 2
Kamuflaj teknolojisi İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana modern deniz mücadelelerinde kullanılıyor.

KARADENİZ'DE 6 KAMUFLE SAVAŞ GEMİSİ VAR

Rusya'nın şu ana kadar bu yöntemi Ukrayna ile savaşında bir kaç kez denediği ancak sonunda ülkenin Karadeniz filosundaki amiral gemi olan A. Grigoroviç Sınıfı 'Amiral Makarov' savaş gemisinde başarıya ulaştığı da elde edilen bilgiler arasında. Yeni kamuflaj ile savaş gemisinin gövde şekli ve helikopter iniş bölgesi bütünüyle karartılıyor. Geminin yan gövdesi ise özel kamuflaj boyasıyla boyanıyor. Rusya'nın Karadeniz'deki Buyan-M sınıfı 3 füze korveti, Ivan Golubets mayın temizleme gemisi ve Muromets anti denizaltı korvetinin yeni kamuflaj yöntemiyle bütünüyle uydulardan gizlendiği ifade edilmekte.

UYDULAR VE RADARLAR GÖREMİYOR

Analizlere göre yeni kamuflaj ile gemiler yalnızca uydulardan değil radarlardan da saklanıyor. Geminin özellikle uç, arka ve helikopter bölgelerinin karartılmasıyla gerçek uzunluğu ve şekli İHA ve SİHA'lardan saklanabiliyor. Satim şirketinin elde ettiği bilgilere göre, gemiyi kaplayan özel kamuflaj boya NATO uydularından saklanabilmeleri için hiçbir zaman çıkarılmıyor ancak geminin belirli bölgelerinin karartılması yalnızca filo harekete geçmeden önce gerçekleşiyor.

'SAR' PROGRAMI İLE GEMİLERİN YERİ, EBATI ANLAŞILIYOR

Satim yetkilileri de, Rus savaş gemilerini uydularında bulunan ve 'Sentetik Aralık Radarı' (SAR) olarak adlandırılan yapay zeka programı sayesinde çözebildiklerini açıkladı. Normal radar sistemlerinde kamufle edilmiş gemiler bulanık ve biçimsiz gözükürken SAR yapay zeka programı sistemine kaydedilmiş tüm olası şekilleri derleyip geminin tam ölçülerini ve dolayısıyla sınıfını ortaya çıkarabiliyor. Şirket yetkilileri şu ana kadar yüzde 90'nın üzerinde bir başarıyla kamufle edilmiş gemilerin tam yerlerini, büyüklüklerini ve sınıflarını ortaya çıkarabildiklerini iddia etmekte.

Kamufle gemiler yakalandı. Rus donanmasına yapay zeka tehdidi - Resim : 3
Naziler de 80 yıl önce KMS Bismarck sınıfı savaş gemisini benzer şekilde kamufle etmeye çalışmışlardı.

NAZİLER DE GEMİLERİNDE BENZER KAMUFLAJ KULLANDILAR

Uydularda kullanılan SAR yapay zeka programı ile geceleri ve bulutlu havalarda bile savaş gemilerinin yerleri ve büyüklükleri tespit edilebiliyor. Ukrayna gemicilik sektörüne ilişkin yayınlar yapan Ukrainian Shipping Dergisi de Rusya'nın gemilerini kamufle etme yönündeki teknolojik faaliyetlerini Nazi dönemi Almanya'sına benzetti. Dergi Nazilerin 80 yıl önce KMS Bismarck sınıfı savaş gemisini de benzer şekilde boyayarak ve ön-arka bölümlerini karartarak kamufle etmeye çalıştıklarını okuyucularına hatırlattı.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı kamuflaj savaş gemisi yapay zeka uydu