'Bu menülere zam yapmak çok kolay!' QR koda alıştık mı?

ÖZEL HABERLER koronavirüs
'Bu menülere zam yapmak çok kolay!' QR koda alıştık mı?
Yeme içme gibi geleneksel bir sektör pandemiden sonra QR kod uygulamasını çabuk benimsedi. Fotoğraf: Cihat Aslan

Her şeye zam geldiği gibi dışarıda yeme içmeye de büyük zamlar geldi. İşletmeler artık dijital menü kullandıkları için zamları yapmanın kağıt menülere göre çok kolay olduğunu söylüyor! Peki QR koda alıştık mı? Bazı müşteriler hala kağıda dokunmayı neden istiyor?

Yeni nesil teknoloji ile birlikte artık kağıt baskılı menü dönemi de geride kalıyor. İşletmeler, hem maliyeti hem de bu dönemde güvenliği nedeniyle QR kod menülere geçiyor.

Pandemi döneminde kağıt menüye dokunmayı kesmek için bu süreç daha da hızlı ilerledi. Döviz kurları ve hayat pahalılığı nedeniyle işletmeler maliyetler nedeniyle fiyatlarda haftalık değişimlere gidince bu da QR kod uygulamasını daha da cazip hale getirdi. Böylece baskılı menülere para harcamaya gerek kalmadı.

İşe bir de müşteri açısından bakıldığında QR kod menü ile herhangi bir uygulama indirmeden yalnızca masalarda yer alan kodu okutarak akıllı telefonlardan ulaşılabiliyor. 

Peki toplum olarak QR kodlara alıştık mı? Kağıt menüden daha mı avantajlı? Menü isteyen oluyor mu? 

'Bu menülere zam yapmak çok kolay!' QR koda alıştık mı? - Resim : 2
Kamera ile okutulan QR kod uygulaması sizi direkt işletmenin menüsüne yönlendiriyor.

"PANDEMİ DÖNEMİNDE DAHA SAĞLIKLI"

Bu kapsamda ilk durağımız Taksim'deki Hayvore Restoranı oldu. Restoran'da garsonluk yapan Onur Ayder, eskiden yılda 3-4 kez menü değiştirmek zorunda kaldıklarını ama artık fiyat değişikliğini dijitalden rahatlıkla yaptıklarını ifade ediyor. Ayder, "Menüye ilave yapacağımız zaman derme-çatma oluyordu. Hem kağıt fiyatları da uçtu, bir de onu ödemek zorunda kalmıyoruz" şeklinde konuştu.

QR kodlu menülerin çok daha cazip olduğunu dile getiren Ayder, "Menü isteyenlere 'Cep telefonunda var' diyoruz. Hem salgın döneminde QR kodu okutmak daha sağlıklı. Bir menüyü siz tuttunuz, biraz sonra gelip başkası da tutuyor. Akşama kadar yüzlerce kişi dokunuyordu" diyor.

'Bu menülere zam yapmak çok kolay!' QR koda alıştık mı? - Resim : 3

Restoran'da oturan Selin Demir (34) QR kod uygulamasından memnun. Pandemi nedeniyle menüye de dokunamadığını söyleyen Demir, "Artık gittiğim mekanlarda menüyü görünce şaşırıyorum. Boşuna kağıt israfı" diye konuştu. 

'GARSON İÇİN DE İYİ'

Karekod uygulamasının kullanıldığı bir başka mekan ise, Galatasaray Lisesi'nin yanındaki Kuşyuvası Kafe. Kafe yetkilisi QR kod uygulamasının dijital oluşuyla siparişlerin de daha hızlı geldiğini belirterek, "Burada çalışan garson arkadaş için de daha iyi, müşteri de hem içeriği görebiliyor, içerik hakkında kendi adına bir karar verebiliyor. Fotoğrafını görebiliyor" diyor.

'MENÜYÜ TÜRKLER İSTİYOR'

Kafe yetkilisi şöyle devam ediyor; "18-45 yaş arası QR koda gayet alışkın. Menü isteyenler olabiliyor. Genellikle orta yaşın üzerindekiler. Avrupalı ve Arap coğrafyasındaki turistlerde geçerli değil. Genelde bizim Türkler menü istiyor."

'Bu menülere zam yapmak çok kolay!' QR koda alıştık mı? - Resim : 5
Cihan Koçer, hem menü hem de QR kod uygulaması ile hizmet veriyor. Koçer, "İsteyen istediği yöntemle sipariş verebilir" diyor.

'GELENEKÇİYİM AMA...'

Beşiktaş'taki mekanların çoğu da karekod uygulamasına geçmiş. Mission Street Food isimli hamburger restoranının sahibi Cihan Koçer, gelenekçi bir insan olduğu için fiziki menüyü de kullandırdıklarını söylüyor. Ancak Koçer, her işletmenin bu sisteme geçtiğini ve 3-4 sene içerisinde kağıt menülerin ortadan kalkabileceğini söylüyor.

'Bu menülere zam yapmak çok kolay!' QR koda alıştık mı? - Resim : 6

Koçer, gençlerde QR karekod menü kullanımının çok daha fazla olduğunu dile getirdi. Koçer, "QR karekod tabi ki bizim için de rahat. Kağıt menüde kirlenme veya yıpranma sorunu da olabiliyor. Kağıda ayrıca görsel sığdıramıyorsunuz, ancak QR kod uygulamasında böyle değil. Biz yine de iki seçeneği sunuyoruz" diyor. 

'KAĞIT MASRAFLARI MALİYETLİ'

Beşiktaş'taki No: 5 isimli eğlence mekanının çalışanı Musa Ulusoy da, kalemle menü üzerinde değişiklik yapıldığında müşterinin sorun çıkardığını söyleyerek, "Bu yüzden durmadan menü çıkarmak gerekiyor. Şimdi telefon ve internet ile müşteri hem menüyü ve hem de fiyatları görüyor" diyor.

'Bu menülere zam yapmak çok kolay!' QR koda alıştık mı? - Resim : 7
Beşiktaş'taki bir eğlence mekanı da QR kod uygulamasına geçti. Fotoğraf: Cihat Aslan

'MASAYA İKİ MENÜ YERİNE...'

Beşiktaş Akaretler'deki hamburgercide garson olarak çalışan Nevzat Çınar, pandemiden sonra tedbirler kapsamında QR kodlu menü uygulamasına geçtiklerini söyledi. Çınar, "Her masa için en az iki menü gerekiyordu, şimdi aynı QR kodu kopyalayıp masaya yapıştırıyoruz. Daha uzun ömürlü, yırtılma, eskime derdi olmuyor" diyor.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler