Bir de bu zamları yapanlar var: Bizim de hoşumuza gitmiyor

ÖZEL HABERLER dolar
Bir de bu zamları yapanlar var: Bizim de hoşumuza gitmiyor
Esnaf 20 kilogramlık uskumru balığı kasasının 380 TL'den 530 TL'ye çıktığını söylüyor. Fotoğraf: Gökhan Kam

Zamlar vatandaşın alım gücünü her geçen gün düşürüyor. Halk duruma tepkili. Bir de bu zamları yapanlar var. Onların da durumu pek iç açıcı gözükmüyor. Kimi zam yapmaya mecbur olduğunu, kimi zammı yavaş yavaş yaptığını söylüyor. En dikkat ettikleri şey ise zam miktarıyla müşteriyi korkutmamak.

Türk Lirası dolar karşısında bir yılda yüzde 80 değer kaybedince fiyatlar uçtu. Hammadeye gelen zamlar sokağa hızlıca yansıdı. Esnaflar artık neredeyse haftalık olarak zam yapıyor. Bazı işletmeler müşterilerini kaçırmamak için yeteri kadar zam yapamadıklarını söylüyor.

'1 HAFTADA 3 KEZ ZAM GELDİ'

Artan maliyetleri tam anlamıyla sattıkları ürünlere yansıtamadıkları söyleyen simit fırını işletmecisi Serpil Özev, “Her şeye zam geldi. Toptancıdan 260 TL’ye un almak için anlaştık, üç gün sonra 360 TL istedi. Şimdi de 400 TL istiyor" diyor.

"Susamı ilk aldığımızda 350 TL, ikincisinde 450TL, bir hafta önce 750 TL, iki gün önce de 950 TL’ye aldık" diyen Özev, "Mayaya 1 haftada 3 kez zam geldi. 85 TL’ye aldığımız mayayı şimdi 125 TL’ye alıyoruz. Biz simiti 2 TL’den 2,5 TL’ye çıkarabildik." ifadelerini kullandı. 

Bir de bu zamları yapanlar var: Bizim de hoşumuza gitmiyor - Resim : 1

'İŞLERİMİZ YARI YARIYA DÜŞTÜ'

Yeni fiyat tarifesinde simidin tanesinin 3,5 TL olduğunu kendilerinin ise ancak 2,5 TL'ye satabildiklerini söyleyen Özev, "Bizi kurtarmıyor ancak bu fiyattan satabiliyoruz. Seyyar simitçilere toptan satıyoruz. Artık onlarda az simit alıyor. Eskiden 150 simit satan seyyar satıcılar şimdi 60 simit satabiliyor. Eskiden toptan 90 kuruşa veriyorduk şimdi zam yaptık 1,15 TL'ye veriyoruz. 'Yeni zamlar geldi, bizi kurtarması için 1,5 TL olsun' diyoruz itiraz ediyorlar." şeklinde konuştu.

Eskiden kantinler için bir okula 300 simit verdiklerini anlatan Özev, "Şimdi beş okula 125 simit veriyoruz. Satışlarımız yarı yarıya düştü. İşlerimiz bu zamlardan dolayı çok kötü.” diye konuştu.

Bir de bu zamları yapanlar var: Bizim de hoşumuza gitmiyor - Resim : 2
Simit fırını işletmecisi Özev

'YAVAŞ YAVAŞ ZAM YAPIYORUZ'

"Üretim maliyetlerimiz yüzde 50 arttı" diyen çanta üreticisi Gökhan Soylu, "Bundan 3 ay önce yeni zam yapılan ürünlere son haftalarda en az yüzde 50 zam yapıldı. Üretim maliyetimiz arttı. Fakat satışlara bunu yansıtmamız çok zor oluyor. Yavaş yavaş zam yapmak zorunda kalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Soylu yurt dışına ürün satmasa bugün işi bırakmak zorunda olduğunu söyledi. Çanta üreticisi, "Çünkü yağın, peynirin, zeytinin, ekmeğin fiyatının arttığını gören vatandaş cebindeki parayı yağ, peynir, ekmek ile karşılaştırıyor. Sonrasında da çanta da almayayım diye bakıyor."

'DOLAR DÜŞER DİYE BEKLEDİK'

Doların düşmesini bekledikleri için artan maliyete rağmen zam yapmadıklarını belirten balık lokantası işleten Yurdu Er, "İthal balığın 20 kiloluk kolisini 380 TL’den alıyorduk şimdi 530 TL oldu. Artan maliyetleri bu zamana kadar, tepki toplamayalım, dolar düşer diye fiyatlarımıza yansıtmadık. Ama artık yansıtacağız." diyor.

"Yarınımızı göremiyoruz" diyen Er, "Uskumru ekmek arası şu an 17 TL. Bunu 22 TL yapacağız. Porsiyonu ise şu an 34 TL. Onu da 40 TL yapacağız. Şaşkınız. Oturduk dolar kurunu takip ediyoruz.” dedi.

Bir de bu zamları yapanlar var: Bizim de hoşumuza gitmiyor - Resim : 3
Balık restoranı işleten Yurdu Er

'DAHA FAZLA ZAM YAPARSAK ONLARI KAYBEDERİZ'

Kullandıkları ürünlerin hepsine her gün zam geldiğini ve artık dayanamadıklarını ifade eden dönerci Mehmet Taşkın da şunları söyledi: 

Eskiden bu kadar zam olmazdı. Kilosunu 30 TL’ye aldığımız et şimdi 80 TL. Biz de haliyle zam yapmak zorunda kalıyoruz. Yoksa biz ayakta kalamayacağız.

 "İstediğimiz gibi zam yapamadık" diyen Taşkın, "Çünkü müşteri potansiyelimiz belli. Bu çevrede ofislerde çalışıp 300-400 TL yemek parası alan insanlar. Daha fazla yaparsak onları da kaybederiz. 10 TL’ye sattığımız ekmek arası döneri ancak 22 TL yapabildik" şeklinde konuştu.

'ZAM HABERİ VERMEKTEN HOŞLANMIYORUZ'

"Zam yapıyoruz ama bundan kar etmiyoruz" diyen kırtasiyeci Muhammer Yeşil, "Zamdan önce aldığımız ürünlerin fiyatını arttırmıyoruz ama yeni gelen ürünler zamlı geldiği için haliyle biz de fiyatını arttırıyoruz." diyor.

Mecburen zam yaptıklarını savunan Yeşil, "Burada en çok fotokopi gidiyor. Eskiden 1 top kağıdı 32 TL’den alıyorduk geçen gün 57 TL’ye aldık. Zam geldiğini söylemekten biz de hoşlanmıyoruz." dedi.

'DAYANAMADIK'

Zam yapmamak için doların düşmesini beklediğini söyleyen meyve suyu satıcısı Ergün Dağhan, "Dolar düşmeyince artan fiyatlara dayanamadık zam yapmaya karar verdik. Halde meyvenin fiyatı sürekli değişiyor. Şimdi sana kilosu 5 TL desem hale gidelim 8-9 TL olmuştur." diye konuştu.

Kaynak: Web Özel