Japonya'da herkesin soyadı aynı olabilir

AJANS BİZİM
Japonya
Japonya'da herkesin soyadı aynı olabilir

Tohoku Üniversitesinden Ekonomi profesörü Hiroshi Yoshida liderliğinde yürütülen bir çalışma, 500 yıl içinde tüm Japonların aynı soyadına sahip olacağını gösteriyor.

Hükümet tek isim sistemine son vermezse, ülke nüfusunun tamamı 500 yıla kadar "Sato" soyadına sahip olabilir. Japonya'da medeni kanuna göre, evli çiftlerin aynı soyadını taşımaları zorunlu. Japon Medeni Kanunu 19’uncu yüzyıla uzanıyor.

Feminist aktivistler, çoğu durumda kadınları kocalarının soyadı lehine kendi soyadlarından vazgeçmeye zorlayan bu yasayı sürekli olarak kınıyor.

Hiroshi Yoshida, "Eğer herkes Sato olursa, birbirimize ilk isimlerimizle ya da numaralarımızla hitap etmek zorunda kalabiliriz. Bunun yaşamak için iyi bir dünya olacağını sanmıyorum" dedi.

Hükümet, karşı karşıya kaldığı protestolara rağmen, "aile birliğine zarar vermemek ve çocuklar arasında kafa karışıklığına" neden olmamak için yasayı değiştirmeyi reddediyor.

EN YAYGIN İSİMLER

Hâlihazırda Japonya'da "Suzuki"den sonra en yaygın isim "Sato".

Profesör Yoshida, bunun her ailenin kültürel mirası üzerinde yaratabileceği sonuçlar konusunda uyarıyor. Yoshida, The Japan Times'a yaptığı açıklamada, "Bir aile adının bir aile geçmişi olduğu ve aynı zamanda kültürel bir sembol olduğu düşünüldüğünde, bu adın kaybı aile adının geçmişinin de yok olması anlamına gelecektir" dedi.

Bir başka çalışma da bu durumun 750 yıl geciktirilebileceğini ama önlenemeyeceğini gösteriyor. Demokles'in bir başka kılıcı daha Japonya'yı tehdit ediyor ki bu da Japonların yeryüzünden silinmesi olacak!

Japan Times tarafından haberleştirilen çalışma, ülkeyi etkileyen düşen doğum oranı konusunda da uyarıda bulunuyor.

Ulusal Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmaya göre, halen nüfusu 125 milyon civarında bulunan Japonya'nın nüfusu 2531 yılına kadar 281 bin 866'ya, 3310 yılına kadar ise 22'ye düşebilir.