İYİ Parti'nin kader seçimi! Tamam mı devam mı?

İYİ Parti Meral Akşener
İYİ Parti'nin kader seçimi! Tamam mı devam mı?

31 Mart yerel seçimlerinde 81 ilde kendi adaylarıyla katılacağını duyuran İYİ Parti'de, Genel Başkan Meral Akşener'in hamleleri tartışılmaya devam ediliyor.

Seçim sonrası kurultayı toplaması beklenen İYİ Parti'de Akşener tüm hesaplarını “Yüzde 10 üstü oy alma” üzerine kurdu. Türkiye genelindeki oy oranının yüzde 10'un altında kalması durumunda Akşener'in genel başkanlığı bırakacağı konuşuluyor. Akşener'siz İYİ Parti'nin geleceği ise belirsizliklerle dolu.

“SİYASETİN S'SİYLE MEŞGUL OLMAYACAĞIM”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener geçtiğimiz günlerde yaptığı bir esnaf ziyaretinde “Oy vermezseniz evime döneceğim. Siyasetin s'siyle meşgul olmayacağım. Kendimi ortaya koymuş durumdayım" demişti. Bu açıklama sonrası İyi Parti'de “Akşener sonrası” planlar net bir şekilde dillendirilmeye başlandı.

İTTİFAKI SAVUNANLAR AYRILDI

Yerel seçimlere “Hür ve Müstakil girme” kararı alarak siyasi kariyeri açısından kritik bir adım atan Akşener, CHP ile seçim ittifakını savunanları da partiden tasfiye etmişti. Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Zeki Üçok ile başlayan yaprak dökümü,
Genel Başkan Yardımcısı Ece Güner'in istifasıyla devam etmiş, İstanbul’da seçim iş birliğini savunan İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanı İbrahim Özkan'ın istifasıyla alevlenmişti. Parti teşkilatında görevli bazı isimler de ittifak taleplerini gündeme getirmiş, Akşener'in net duruşu sonrası CHP'ye geçmişti.

AKŞENER KAPI KAPI DOLAŞIYOR

“81 il ve tüm seçim çevrelerinde seçime kendi adaylarıyla girme” kararından dönmeyen Akşener için seçim hedefi 1 büyükşehir kazanmak ve toplamda 14 Mayıs seçimlerinde aldığı yüzde 9,90 oy oranının üzerine çıkmak. Bu yüzden Meral Akşener ve İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayları, ciddi bir seçim çalışması yürütüyor. İBB adayı İmamoğlu ve ABB adayı Yavaş, İyi Parti oylarını cepte görse de anketlerdeki tablo da İyi Parti açısından geçtiğimiz günlere oranla daha olumlu. Ancak yine de bir çok seçim çevresinde İYİ Parti'nin oyları beklenenin altında.

“TABELA PARTİSİNE DÖNÜŞÜRÜZ”

Anketlerde hala beklenen seviyeye çıkılmaması ve Meral Akşener'in yerel seçim sonrası siyaseti bırakması olasılığının belirmesi, parti kulislerinde de tartışmaların hararetini artırdı. Akşener'in ayrılması durumunda yeni liderin kim olacağıyla ilgili hesaplar yapılmaya başlandı. Ancak gündeme gelen isimlerin, partinin konumlanmak istediği “Merkez Sağ” ile örtüşmemesi en büyük sorunlardan biri olarak görülüyor. “Merkez Sağ” siyasetinden kopulmasının İyi Parti'yi tabela partisine dönüştürebileceği yorumları yapılıyor.

PARTİ İÇİ MUHALEFET “BAŞARISIZLIK” BEKLİYOR

Meral Akşener, yerel seçimlerin kendisi açısından kader seçimi olduğunu her fırsatta dile getirirken, Akşener'i devirme planları yapan parti içi muhalefet ve partiden istifa eden bir çok isim de başarısızlığı dört gözle bekliyor. Ancak bu gruplar da kendi aralarında birleşebilmiş değil. Çünkü bu isimlerin bazıları, Akşener'in bırakması durumunda İyi Parti'yi yeniden CHP'yle aynı masaya oturtma planları yaparken, diğer grup “Hür ve Müstakil parti” olmaya devam etmeyi planlıyor.