İtalya'da istihbarat savaşı, milyon dolarlık banka hareketleri

İtalya Rusya Çin Dünya haberleri ÖZEL HABERLER
İtalya'da istihbarat savaşı, milyon dolarlık banka hareketleri

İstihbarat yayın organları Rusya ve Çin'in Avrupa'daki propaganda faaliyetleri için İtalya'nın başkenti Roma'yı merkez seçtikleri iddiasında bulundular. Rus ajanlar için İtalya Bankası'nda açılan fon hızla kapatılırken Çin ise kamuoyunu etkilemek amacıyla Roma'da bir ofis açtı.

Küresel istihbarat yayın organı IntelNews'in özel kaynaklara dayandırdığı habere göre İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Rusya Federasyonu Büyükelçiliği çalışanları “şüpheli şekilde kısa sürede bankalardan yüklü miktarlarda para çekmeye başladılar.” Yayın organının elde ettiği bilgilere göre İtalyan yetkililer yüklü para çekme işlemleri hakkında soruşturma başlattılar.

İtalya'da istihbarat savaşı, milyon dolarlık banka hareketleri - Resim : 1
İtalyan bankalarındaki Rusya Büyükelçiliği (fotoğraftaki bina) hesaplarının Rus ajanlar tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.

YÜKLÜ PARA TRAFİĞİ

Elde edilen bilgilere göre İtalyan bankalarındaki Rusya Büyükelçiliği hesaplarına son 1,5 yılda yüklü miktarda para yatırılmaya başlandı. Yüklü para akışı İtalya Maliye Bakanlığı'nın dikkatini çekti ve İtalyan yetkililer büyükelçiliğin hesap hareketlerini takip etmeye başladılar. Maliye Bakanlığı yetkilileri son 2 ayda büyükelçilik hesaplarındaki paraların hızla geri çekilmeye başlandığını da fark ettiler.

PARANIN İZİNİ SÜRDÜLER

İtalya İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yetkilileri en çok paranın çekildiği Bank of Italy (İtalya Bankası) müfettişlerine Rusya'nın hesap hareketliliğinin incelenmesi yönünde bir talimat gönderdiler. Talimat üzerine İtalya Bankası'nın Finansal İstihbarat Birimi de (UIF) Rus Büyükelçiliği adına yüklü tutardaki paraların kimler tarafından çekildiği ve kimlere gitmiş olabileceği bilgilerinin peşine düştü.

21 KEZ BANKAYA UĞRADILAR

İstihbarat bilgilerine göre yalnızca İtalya Bankası'ndan son iki haftada Rusya Büyükelçiliği'ne ait iki ayrı hesaptan 4 milyon avro çekildi. Para çekme işlemini ise her defasında farklı Rus diplomatlar gerçekleştirdi. Rus diplomatların bu miktarı çekmek için İtalya Bankası'na 21 kez giriş çıkış yaptıkları da tespit edildi.

İtalya'da istihbarat savaşı, milyon dolarlık banka hareketleri - Resim : 2
Son iki haftada İtalya Bankası'ndan (fotoğraftaki bina) Rusya Büyükelçiliği'ne ait iki ayrı hesaptan 4 milyon avro çekildi.

RUS AJANLAR KULLANIYORDU

Hem UIF hem de İtalya İçişleri Bakanlığı müfettişleri para çekilmeden önceki transfer hareketlerini incelediklerinde bambaşka bir gerçekle karşılaştılar. Elde edilen sonuca göre yüklü miktardaki para Avrupa'daki Rus ajanlarının yararlandığı hesap durumundaydı. İtalyan müfettişleri Avrupa'daki tüm Rus ajanlarının ana finansal kaynağının ilgili hesaplardaki para olduğu sonucuna da vardılar. Devam eden soruşturma kapsamında ayrıca Rus ajanların paranın büyük kısmını Rusya'nın Avrupa'daki imajını kamuoyu nezdinde etkilemeyi planlayan kampanyalar için harcadıkları sonucuna da ulaşıldı. Bakanlık müfettişlerine göre ajanların ifşa olma olasılığı dolayısıyla paranın tamamı İtalyan bankalarından hızla çekilmeye başlandı.

ÇİN DE İTALYA'DA OFİS AÇTI

Bir başka küresel istihbarat yayın organı Intelligence Online (IO) ise Çin'in de Roma'da bir ofis açarak “yeni bir propaganda stratejisi başlattığı” bilgisine yer verdi. Elde edilen bilgilere göre geçtiğimiz ay açılan ofisin görevi, İtalya'da ve Avrupa genelinde BRICS hakkında (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin oluşturduğu ekonomik işbirliği örgütü) olumlu kanaat yaratmak. Yayın organında ofisin ayrıca başta İtalya olmak üzere Avrupa genelinde Pekin'e yakın kamuoyunu da yanına çekmeyi planladığı iddia edildi. Yayın organının istihbarat kaynaklarından edindiği bilgilere göre İtalya İçişleri Bakanlığı Rusya ve Çin'in neden İtalya merkezli propaganda faaliyetleri başlattığını ortaya çıkarmayı amaçlayan soruşturmalar da yürütüyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel