İsveç'in NATO üyeliği zorda... Arap ülkeleri boykot edebilir!

NATO Türkiye Dünya haberleri İsveç
İsveç'in NATO üyeliği zorda... Arap ülkeleri boykot edebilir!

İsveç'te Kuran yakma eyleminin ardından ülke basınındaki tartışmalar alevlenerek büyüyor. İsveç medyasında bu kez de provokatörün geçmişte silahla bir kişiyi ölümle tehdit ettiği dile getirildi. Elde edilen bilgilere göre Arap ülkeleri de İsveç firmalarını boykot edebilir.

İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi ülkedeki tüm medya organlarında tartışılır hale geldi. Dünya genelinde tepki gösterilen provokasyon hakkında ülkenin önde gelen yayın organlarında bir yandan eylemcinin suç dolu geçmişine değinilirken diğer yandan da İsveç'in NATO üyeliğinin zorlu bir yola girdiğine vurgu yapılıyor. Tartışmalara neden olan eylemin ülke medyasındaki yansımaları ise şu şekilde devam ediyor:

ARAP ÜLKELERİNDEN BOYKOT ÇAĞRILARI YAPILIYOR

Dagens Nyheter Gazetesi:

“İsveç’e bu kez yalnızca Türkiye değil tüm Müslüman ülkeler tepkili. İsveç’e olan öfke daha önce olmadığı kadar güçlendi. Yaşananlar artık Türkiye’nin İsveç’e NATO’ya üyelik konusunda olumlu görüş belirtmesinin de ötesine geçiyor. İsveç’in ciddi yatırımları bulunduğu Arap ülkelerinde firmalarımıza yönelik boykot çağrıları yapılıyor ve Arap yetkililer İsveç firmalarına karşı yaptırımlar alabileceklerini ifade ediyorlar.

Gazetenin yazarlarından Emma Bouvin ise Kuran yakmanın yalnızca İsveç’in NATO şansına zarar vermediğini aynı zamanda Arap dünyasında özellikle de resmi kanallarla iletişime geçen Orta Doğu ülkelerinde perde arkasında yaşananların beklenmedik büyük bir soruna sebebiyet vereceğini iddia etti. Bouvin, Arap dünyasının Kuran yakılmasını şiddetle boykot etmesi karşısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da artık NATO için kapıyı daha uzun süre kapalı tutabileceğini dile getirdi.

İsveç'in NATO üyeliği zorda... Arap ülkeleri boykot edebilir! - Resim : 1
İsveç'teki Kuran yakma eylemleri ülkede büyük tartışmaları alevlendirdi. Fotoğraf: Shutterstock

MOMİKA TUTARSIZ SÖZLERİYLE TANINIYOR

HBL Gazetesi:

“Stockholm'de Kuran yakma eyleminin gerçekleşmesinin ardından Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın eli güçlendi. Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la birlikte NATO’nun ve İsveç’in iplerini ellerinde tutuyor ancak bu durum hem Türkiye ve Macaristan'a hem de İsveç ve NATO'ya zarar veriyor. Mevcut durum Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i güçlendirdiği için bir an evvel İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakılmalı.”

The Local Sweeden haber sitesi:

“İnfial yaratan eylemi gerçekleştiren Irak kökenli Salvan Momika daha önce İslamiyet ve Müslümanlar hakkında tutarsız sözler söylemesiyle tanınıyor. Momika'nın eylemi hakkında konuşan avukat Eva-Lota Hedin, İsveç kanunlarına göre somut güvenlik tehdidi oluşturmadığı sürece herkesin protesto eyleminde bulunma hakkına sahip olduğunu ancak tehdit kavramının çok sınırlı kalmasından dolayı polisin durdurmak istemesine karşın Momika’nın eylemine engel olacak yasal yetkiye sahip olmadığını ifade etmekte. Ancak Hedin, Momika'nın iki ayrı maddeden suçlanabileceği görüşünde. Buna göre Momika bir caminin önünde eylemini gerçekleştirdiği için nefret suçu işlemiş sayılabilir ve Stockholm’ün yerel yasalarına göre kamuya açık yerlerde yangın çıkarma girişiminde bulunduğu düşünülebilir.”

“AÇIKÇA IRKÇI BİR EYLEMDİR” VURGUSU YAPILDI

 İsveç kamu televizyonu SVT:

“Kuran yakma eylemi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İsveç karşısında kullanmak üzere çok sayıda mühimmat sağladı. Gelecek hafta İsveç, Türkiye ve NATO yetkililerinin bir araya gelmesi beklenirken bu toplantı öncesi böylesine kritik bir eylemin yaşanmasıyla birlikte Türkiye, İsveç üzerinde çok daha büyük bir baskı kurabilir!

Göteborgs-Posten Gazetesi'nde analizine yer verilen Aiman Jihar isimli yazarın ifadelerinde de şu düşünceler dile getirildi:

“Kuran’ı yakarak onu aşağılamak istediler. Bir inancı aşağılamak ifade özgürlüğü değildir. Bu eylem İsveç'te yaşayan Müslümanların ait oldukları etnik gruplara yönelik ırkçı bir eylemdir. Bu eylem azınlık bir gruba yönelik açık ırkçı bir eylemdir ve inançları temelinde bir etnik grubun kışkırtılmasına yönelik eylemler ülkemizde 1949’dan beri suçtur. Eğer yaşananlar böyle değerlendirilmiyorsa yasalarımız derhal gözden geçirilmeli!”

İsveç'in NATO üyeliği zorda... Arap ülkeleri boykot edebilir! - Resim : 2
Provokasyona imza atan Salvan Momika'nın daha önce Irak'ta silahlı Haşdi Şabi güçleri içinde savaştığı biliniyor. Fotoğraf: İHA

DAHA ÖNCE SİLAHLA VE ÖLÜMLE DE TEHDİT ETMİŞ

Svenska Dagbladet Gazetesi:

“Büyük bir ibadethane önünde Kuran yakan iki kişi hakkında bu kez kanunlar farklı işleyebilir. Soruşturmanın başındaki savcı Tomas Granlund'a göre daha önce Ocak ayında Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakılması eyleminde ‘Kuran yakmanın bir dini sembolü yakma’ amacı taşıdığı kararına varılmıştı. Ancak savcı bu kez bir grubun açıkça nefretle kışkırtılmaya çalışıldığına ilişkin kanıtlar olduğunu ve suçun işlendiğini düşündüğünü açıklamakta. Savcılığa göre gerçekleştirilen protesto “belirli bir grup insanı kışkırtmaya yönelik suç eylemi” teşkil ediyor. Savcılık makamı bu suçun işlendiğini düşünüyor. İsveç'in NATO'ya üyeliğinin karara bağlanmasının beklendiği bir zirve öncesi bu karar ülkenin güvenlik algısının ne denli ön planda olduğunu da ortaya koyuyor.”

Expressen Gazetesi:

“Eylemci Momika savunmasında nefret suçu işlemediğini ileri sürmekte. Müslümanlara her zaman 'sevgili Müslümanlar' diye seslendiğini söyleyen Momika bir yandan da serbest kaldıktan 10 gün sonra bu kez de Irak'ın İsveç Büyükelçiliği önünde Irak bayrağını ve Kuran’ı yakacağını iddia ediyor. Momika'nın daha önce Irak'ta Haşdi Şabi milis grubunun üyesi olduğu ve İsveç’e sığındıktan sonra, 2021 yılında aynı dairede yaşadığı bir adamı bıçakla ve ölümle tehdit ettiği gerekçesiyle gözaltına alındığı da öğrenildi. Momika suçunu kabul etmese bile savcılık suçun işlendiğinin ispatlı şekilde belirlendiği kanaatinde...”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

NATO İsveç Provokasyon Kur'an Salvan Momika türkiye dış politika NATO Zirvesi