İsteyen kadın kendi soyadını kullanacak: İşte halkın tepkisi, 'Benim soyadım güzel onun için'

anayasa anayasa mahkemesi Kadına yönelik şiddet

Anayasa mahkemesi evli kadınların kendi soyadını dava açmadan kullanabilmesine karar verdi. Karar resmi gazetede yayımlandı ancak 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Kadınlar dava açmaya gerek kalmadan bekarlık soyadlarını kullanabilecek. Kadının evlilikten sonra eşinin soyadını kullanmasıyla ilgili düzenlemenin iptali için bir süre önce Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapıldı. Yüksek mahkeme başvuruyu haklı buldu. Alınan kararla kadınların bekarlık soyadı için dava açmasına gerek kalmayacak. 

Avukat Lerzenur Asan Elik, 'Bu hakka ulaşmak için öncesinde bir prosedür vardı. Ya da daha sonra dava açması gerekiyordu. Bu hakka doğrudan ulaşmak kadın için son derece önemli. Bundan sonraki süreç nasıl olacak tam belirli değil. Bu 9 ay içerisinde ve sonrasında belli olacak. Ama bu hakkı arzu eden kullanır arzu etmeyen kullanmaz.' dedi.

SOYADI KANUNUNA HALKIN TEPKİSİ

Verilen kararda Anayasa'ya göre kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu ifade edildi.
Ancak Anayasa Mahkemesinin verdiği kararı olumlu karşılayanlar da var olumsuz karşılayanlarda.

Haber Global ekibinin sorularını yanıtlayan bazı vatandaşlar, bu duruma olumlu tepkiler verirken bazıları da bu durumu kabullenmeyeceğini söyledi.

İşte başlıca yorumlar;

Bazı vatandaşlar kararı olumsuz karşılarken, 'Türk topluma pek uyacağını düşünmüyorum.' 'İzin vermem.' Benim soyadım dururken neden kendi bekarlık soy ismini kullansın ki.' 'Benim soyadım güzel onun için.' yorumlarında bulundu.

Bazı vatandaşlar da olması gerekenin bu olduğunu vurguladı. 'Çok güzel olması gereken bir şey.' 'Herkesin kendi soyadını kullanması daha mantıklı.' 'Ben eşiminkini kullanmak isterim.', 'Evleniyorsun sonuçta kendine ait bir yuvan oluyor. Bence eşinin soyadı normal.'

Peki bu konu hakkında sizler ne düşünüyorsunuz?

 

Kaynak: Haber Global TV

kadınlar evlilik Kadın Hakları