İşte Wagner'in yeni lideri, Gaddar ve suç makinesi!

Wagner Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
İşte Wagner'in yeni lideri, Gaddar ve suç makinesi!
Wagner yeni lideri görüntüsüyle bile korku saçıyor

Rusya'da Wagner isyanının ardından paralı asker şirketinin başına kim geçecek sorusu günlerdir dünya gündeminde tartışılıyor. Ukrayna istihbarat kaynaklarına göre şirketin askeri lideri Dmytro Utkin ipleri eline aldı. Utkin için "Nazi hayranı", "suç makinesi" gibi tanımlamalar kullanılıyor.  

Ukrayna istihbarat servisi SZRU'ya yakınlığıyla bilinen Freedom yayın organının alandaki istihbarat bilgilerine dayandırdığı haberine göre Ukrayna'da 25 bin Wagner askeri olmasına karşın isyana yalnızca 8 bin paralı asker katıldı. Geri kalan 17 bin Wagner askeri ise Evgeni Prigojin'le birlikte şirketin tepesinde yer alan diğer kurucu Dmytro Utkin'in emrine uyarak Ukrayna'daki cephe hatlarından ayrılmadılar.

 WAGNER'İN İPLERİNİ ELİNE ALDI

Elde edilen bilgilere göre Utkin, Afrika'daki Wagner birlikleri de dahil olmak üzere tüm Wagner askerlerine “bulundukları cepheleri terk etmemeleri” yönünde bir direktif verdi. Prigojin'in Belarus'dan çıkabileceğini ve geçici olarak Afrika'ya gidebileceğini de iddia eden yayın organında “Progojin eninde sonunda Rusya'ya dönmek zorunda kalacaktır” ifadesine yer verildi. Yayın organına göre şirketin finansal ilişkileri, Kremlin'le bağlantısı ve “medya yüzü” Prgojin ancak şirketin sahadaki tüm operasyonlarını yöneten, Rusya ordusuyla iletişimi kuran ve askeri kararları alan isim Dmytro Utin. İstihbarat sitelerinde ise Utkin'in Wagner'in tüm yönetimini tek başına ele geçirdiği ifade ediliyor.

RUS ORDUSUNDAKİ KODU 'WAGNER'Dİ!

Peki uluslararası istihbarat sitelerine göre Wagner'in başına geçen tam ismiyle Dmytry 'Dmytro' Valerieviç Utkin gerçekte kim? 53 yaşındaki Utkin'in geçmişte Albay rütbesiyle Rusya Genelkurmay Başkanlığı Dış İstihbarat Birimi GRU'da ve Özel Kuvvetler Komutanlığında üst düzey görevlerde bulunduğu biliniyor. Utkin'in GRU'daki kodu ise sonradan Evgeni Prigojin'le birlikte kuracağı paralı asker şirketine ismini de verecek olan 'Wagner.' Utkin'in Rusya'da 'Ordu Üstün Hizmet Madalyası' ve 'Ordu Üstün Cesaret Madalyası' sahibi olduğu da biliniyor.

İşte Wagner'in yeni lideri, Gaddar ve suç makinesi! - Resim : 1
Utkin, operasyonlarda aktif rol oynuyor

Wagner şirketi içindeki adıyla 'Dmytro' Utkin hakkındaki bilgiler ise şu şekilde devam etmekte... Utkin, 1990'larda Elena Şehcerbinina adlı bir kadınla evlendi ve üç çocuk sahibi oldu. Evliliğinden kısa bir süre sonra da eşinin resmi ifadesiyle “kayıplara karışmasının” ardından kayıp insanlar listesine alındı. Aynı tarihlerde Utkin Rusya'da hem ordu hem de istihbarat içinde özel ve gizli operasyonlar yürüten bir Albay olmasına karşın bu bilgi ailesiyle uzun süre paylaşılmadı.

NAZİ HAYRANI VE ACIMASIZ

Utkin'in Nazi Almanyası hayranı olduğu ve vücudunda çok sayıda Nazi dövmesi bulunduğu biliniyor. Utkin'in kendisini Hıristiyanlık öncesi Slav dini mensubu kabul ettiği ve 2016 yılından bu yana kamu önünde hiçbir şekilde gözükmediği de istihbarat kaynaklarından elde edilen bilgiler arasında. Wagner şirketinin askeri kanadının Utkin tarafından toplandığı ve şirketin kuruluşunda yer alanların Utkin'in eski komutanı olduğu Rusya Silahlı Kuvvetler 700. Özel Kuvvetler Birliği ve 2. Özel Kuvvetler Tugayı'na bağlı aşırı sağcı ve acımasız eski askerler olduğu da ifade edilmekte.

İşte Wagner'in yeni lideri, Gaddar ve suç makinesi! - Resim : 2
Utkin, gençliğinden bu yana tam bir suç makinası olarak biliniyor

İKİ KEZ SURİYE'DE SAVAŞTI

Dmytry Utkin daha önce beraberindeki paralı askerlerle birlikte Suriye'de Esad güçlerinin yanında savaştı ve 2013 yılında Moskova'ya döndü. Utkin'in 2015 yılında yeniden Suriye'ye gönderildiği ancak Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarında yüzlerce Wagner askerinin hayatını kaybetmesinin ardından yaşananları protesto ederek Ukrayna'da, Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplara destek vermek amacıyla yeniden Rusya'ya geri döndüğü de ifade ediliyor.

 ABD'NİN AMBARGO LİSTESİNDE

Ukrayna istihbaratına göre ülkedeki Wagner askerlerinin çoğu Utkin'in komutası altında ve bu birliklerin büyük bölümünün “savaş” ve “insanlığa karşı” suçlar işledikleri ifade edilmekte. Utkin'in birliklerinin Ukrayna'da işkence, yargısız infaz, gasp, yağma ve toplu infaz gibi suçlar işledikleri iddia ediliyor. ABD'de de 2017 Haziran ayında atılı bu suçlardan dolayı Utkin'e ambargo uygulanması yönünde bir karar da alındı. Ambargo kararının alınmasını sağlayan raporda Utkin'in Wagner'i “kuralsız bir suç makinesine çevirdiği” ibaresi de yer aldı. 2021 Aralık ayında Avrupa Birliği Konseyi de Utkin'e karşı “önleyici önlemler” alındığını duyurdu. Utkin'e ambargo ve ticari yasak getiren ülkeler arasında Yeni Zelanda ve İngiltere'de bulunuyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna Wagner Rusya Ukrayna