İstanbul'un ortasında Afrika pazarı... Her şey tropikal
İstanbul'un ortasında Afrika mahallesi kuruldu. Yöresel yiyecekleri Afrika'dan getirtip satıyorlar, kuaför dükkanlarından tropikal meyvelere kadar her ürün burada mevcut. Öyle ki Aksaray'daki bir handa, esnaf da müşteri de Afrikalı. Çoğu günlük işlerde çalışıp yaşamını sürdürüyor.
Türkiye, uzun yıllardır Ortadoğu, Afrika, Asya ülkelerinden gelerek Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenlerin geçiş güzergahında. Bu geçiş güzergahında ise kimileri yaşamak için Türkiye'yi seçiyor. Bunlardan kalabalık bir grup, Aksaray'da yaşamını sürdürüyor. Kendilerine ait kuaför salonlarından dükkanlarına kadar her çeşit ürünü bulabileceğiniz bu mahalle, halk arasında 'Somali Mahallesi' olarak da biliniyor.
AFRİKA'DAN GETİRİLEN ÜRÜNLER SATILIYOR
Öyle ki burada yer alan bir handa neredeyse Türk bulmak imkansız. Handa, çalışanlardan müşterilerine kadar çoğu kişi Afrikalı. Handaki marketlerde de ürünlerin üzerinde İngilizce yazılar yer alıyor, manavlarında Afrika'dan getirilen tropikal meyveler bulunabiliyor.
En dikkat çekici olanı ise muza benzeyen plantain. (kilosu 100 TL)Bu meyve, nişasta içerdiği için genellikle yağda pişirilip yeniyor. Yine yöresel Afrika yemeklerinin vazgeçilmezi olan dev tatlı patatesler kilosu 150 TL'ye, acı kamerun biberin de poşeti 100 TL'den satışa sunuluyor.
TABELALAR İNGİLİZCE
İstanbul'da dönem dönem Rusların, İranlıların etkisi altında kalan han şimdilerde de Afrikalıların uğrak mekanlarından biri haline geldi. Çoğu dükkan sahibi de genelde siyahi kişileri çalıştırıyor. Türk vatandaşı olmadığı için sigortasız ve günlük yükleme, taşıma gibi işlerde çalışan siyahilere ödemeleri de günlük yapılıyor.
"BU HAN SİYAHİLERİN SAYESİNDE AYAKTA DURUYOR"
Yine aynı handa bulunan marketlerdeki ürünlerin çoğunda İngilizce tabelalar mevcut. Siyahi esnafların ise genelde kadın olduğu ve saç malzemeleri satıldığı görülüyor. Geçtiğimiz günlerde han ile ilgili video paylaşan bir Youtuber'i şikayet eden esnaf, “Bu videolar yüzünden kayıt dışı yaşayanlar gelmekten korkuyor. İşlerimiz düştü. Bu han siyahilerin sayesinde ayakta duruyor” diyor.
Yine bir başka esnaf da, “Amerika'ya giden Türkler de kendi esnafından alışveriş yapıyor. Ne var ki buralara geldiniz?” ifadeleriyle haberimize tepki gösteriyor. Bir diğer esnaf da, “Lütfen kötü haber yapmayın bunlar giderse iş yapamayız” diyerek arkamızdan sesleniyor.
"AFRİKALILAR DA PAHALI BULUYOR"
Hanın her yerinde motor giremez tabelaları da var. Caddeden çift yönlü girişi olan han sakinlerini, motorcular bıktırmış görünüyor.
Aksaray'da sadece bu han değil, İnkılap ve Molla Gürani Caddelerinde de Afrikalılar kendilerine yaşam alanı kurmuş durumda. Zaman zaman sokak aralarındaki kavgaları ile bilinseler de esnaf onların ticaretinden memnun. Ürünlerin çoğunda neden fiyat yazmadığını sorduğumuz esnaf, “Sürekli etiketler değiştiği için fiyatlandırma yapamıyoruz. Afrikalılar da fiyatları pahalı buluyor yine de satın alıyorlar” diyor.
KİRALAR ORTALAMA 15 BİN TL
Siyahilerin saat dışında farklı ürünler de sattığı bu handa, kiralar ise ortalama 15 bin TL. Konuştuğumuz esnaflar, aidat olarak dükkan başına 500 TL verdiğini ve bunun da temizlik ile bekçinin parasına zor yetiştiği bilgisini paylaşıyor.
HER 4 GÖÇMENDEN BİRİ...
Göç uzmanları, Türkiye'de her 4 göçmenden birinin Türkiye'ye kalıcı bir hayat için geldiğini belirtiyor. Genellikle büyük şehirlerin salaş semtlerinde bu tarz göçmen gruplar kümelenebiliyor. Kimisi saklanıyor kimisi de kendi etnik grubundan olan kişiler ile kalıcı bir yaşam kurmaya çalışıyor. Kimileri de sık sık haberlere de konu olduğu üzere paralarını yeni bir hayat için umut tacirlerine kaptırabiliyor.
Kaynak: Web Özel