Romanya, Gürcistan, Rusya, Ukrayna...Bavul ticareti için geliyorlar

Gündem haberleri
Romanya, Gürcistan, Rusya, Ukrayna...Bavul ticareti için geliyorlar
Dünyanın çoğu ülkesine Yenikapı'daki otogardan otobüs bulmak mümkün. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

Türkiye'den Gürcistan, Batum, Rusya, Ukrayna, Gürcistan'a gitmek isteyenlerin uğrak noktası Aksaray Uluslararası Emniyet Otogarı oldu. Kimisi daha uygun olduğu kimisi de valiz hakkı uçağa göre daha fazla olduğu için bu otogarı tercih ediyor. Otogarın diğer müdavimleri ise bavul ticareti yapanlar...

Tatil sezonunun başlamasıyla birlikte vatandaşlar vize sorunu olmayan ülkelere yoğunlaşmaya başladı. Uçak fiyatları da yükselince kara yolunu tercih edenlerin uğrak mekanı Aksaray Uluslararası Emniyet Otogarı oldu. İsimleri Türkçe olan birçok otobüs firması bazen 24 saatten de uzun sürelerde yolcuları yurt dışına taşıyor.

Otogardan başta Gürcistan olmak üzere, Balkan ülkeleri, Kafkaslar, Bulgaristan, Almanya, Romanya, Batum, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelere ulaşım sağlanıyor. Bu ulaşım yöntemini, çok az kişi turistik amaçlı kullansa da buradaki otogarı genelde halk arasında bavul ticareti olarak bilinen günübirlik alışveriş yapan vatandaşlar kullanıyor. Yolculara 2 valiz hakkı tanınıyor ve 25 kilo civarında eşya taşıyabiliyorlar. Yanlarına da 2 el çantası alma hakları var. Uçakta bu kadar bagaj hakkı olmadığı için görüştüğümüz vatandaşlar, bu yolu ticari amaçlı kullandıkları bilgisini veriyor.

Romanya, Gürcistan, Rusya, Ukrayna...Bavul ticareti için geliyorlar - Resim : 1
Yolculara 2 valiz hakkı tanınıyor. 

GENELDE TEKSTİL ÜRÜNLERİ BAVULLARLA TAŞINIYOR

Bavul ticaretinde genelde taşınan malzemeler ise tekstil ürünleri oluyor. Kimi havlu taşıyor, kimi gözlük kimisi de tişört. “Bunlar ülkenizde mevcut değil mi?” sorusunu yönelttiğimiz bir Gürcistan vatandaşı, “Var ama pahalı. Ben bunları dükkanımda satıyorum ve kar ediyorum” diyor. Gürcistan ise Yenikapı'dan 12 saat sürüyor ve bilet fiyatı 500 TL. Görüştüğümüz yazıhanelerin çoğunda ise bilet rakamları birbirine yakın rakamlar.

15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda da aynı yöntem uygulanıyor. Burada da genelde Almanya'ya giden araçlar bulunuyor ve yolculuk ortalama 30 saat sürüyor. Otogarda dikkatimizi çeken bir başka unsur ise, Türkçe konuşan insanların sayısının çok az olması. Otogarın civarındaki ara sokaklarda da çok sayıda bavul satılıyor.

UÇAK BİLETLERİ PAHALI OLDUĞU İÇİN...

Romanya'ya yolcu taşıyan bir firmada çalışan Kadir Bayram, sınırdan geçişlerde sorun yaşamadıklarını ve taşıdıkları kişilerin genelde Romanya vatandaşları olduğunu söylüyor. Uçak biletleri pahalı olduğu için vatandaşların bu yolu tercih ettikleri bilgisini paylaşan Bayram, “50 kiloya kadar bagaj taşıyanlar olabiliyor” demekte.

Romanya, Gürcistan, Rusya, Ukrayna...Bavul ticareti için geliyorlar - Resim : 2
Kadir Bayram, sınırdan geçişlerde sorun yaşamadıklarını ve taşıdıkları kişilerin genelde Romanya vatandaşları olduğunu söylüyor.

İsmini vermek istemeyen ve yazıhanede çalışan bir Romanya vatandaşı ise Türkiye'den giderken TL aldıklarını ancak dönüşte ulaşımlarda Romanya'nın para birimi ley'i kabul ettiklerini belirtiyor. 1 Rumen leyi ise şu anda 5,22 TL ediyor.

'20 KİŞİ İLE YOLA ÇIKSAK ŞÜKREDİYORUZ'

20 sene şoförlük yapan ve son 5 yıldır da otogarda yazıhane işleten Mustafa Özemre, sınırda bekleme çok yapmadıklarını ve hızlı bir kontrolden geçtiklerini aktarıyor. “Araçlarımız 55 kişilik, her seferimiz de 5-10 kişi eksik çıkıyor. 20 kişi ile yola çıksak şükrediyoruz çünkü bu rakam bizi kurtarıyor” ifadelerini kullanıyor.

Bavul ticaretinin yapıldığı ülkeler arasında şu anda savaş halinde olan Ukrayna ile Rusya da var. Görüştüğümüz yetkililer Polonya üzerinden 24 saate Ukrayna'nın güvenli noktasına vardıklarını anlatıyor.

Romanya, Gürcistan, Rusya, Ukrayna...Bavul ticareti için geliyorlar - Resim : 3
Yılmaz bey ve Rusya vatandaşı olan çalışanı, otobüs yolculuğu hakkında bilgi verdi. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

'GEÇİŞ YOLLARIMIZ GÜRCİSTAN ÜZERİNDEN'

Soyadını vermek istemeyen Yılmaz bey, Rusya ve Ukrayna'ya yolcu taşıdıklarını belirterek, şu bilgileri paylaşıyor:

“Rusya'daki savaş iç piyasayı etkiledi. Avrupa'nın Rusya'ya ambargo uygulamasından dolayı ülkedekiler sıkıntıdalar. Rusya'ya şu anda uçaklar da uygun fiyattan gidiyor ama kara yolunu da tercih edenler var. Rusya sınırda zor bir ülke olsa da turistik amaçlı gidenlere zorluk çıkartmıyorlar. O sınırdan sadece 25 kilo eşya geçirebiliyorsunuz. Avrupa'nın mallarının geçişine Gürcistan'dan pek izin verilmiyor ve geçiş yollarımız da transit olarak Gürcistan üzerinden. Zorlandığımız durumlar elbette oluyor.”

Yılmaz bey, “Ukrayna sınırı Moskova tarafından ele geçirildiğinde bizim ticaret yaptığımız geçiş noktasını etkilemedi. Bizler Gürcistan ve Kafkaslar üzerinden geçerek içeride ikiye ayrılıyoruz. Bir koldan Dağıstan üzerinden Hazar Denizi'ne diğer koldan da Karadeniz'e yakın Rostov kentine kadar gidebiliyoruz” diyerek açıklamalarını noktalıyor.

Romanya, Gürcistan, Rusya, Ukrayna...Bavul ticareti için geliyorlar - Resim : 4
Otogarın arka sokaklarında çanta satan dükkanlar oldukça fazla. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

 [email protected]

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya