İstanbul'da oylar nasıl değişti? Oğan, Özdağ ve İnce etkisi...

28 Mayıs Seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Cumhur İttifakı Millet İttifakı 14 Mayıs Seçimleri Cumhurbaşkanlığı Cumhurbaşkanlığı Seçimi İstanbul 2023 Seçimleri
İstanbul'da oylar nasıl değişti? Oğan, Özdağ ve İnce etkisi...
İstranbul'da 2.turda iki lider arasında kıyasıya yarış yaşandı.

Türkiye'nin en yüksek seçmen sayısına sahip kenti İstanbul'da; Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Muharrem İnce'nin oy potansiyelinin 2. tura etkisi merak ediliyordu. İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yaklaşık yüzde 3.88, Kılıçdaroğlu'na ise yüzde 5.78'lik oy katkısı oluştuğu anlaşıldı.

Toplam 11 milyon 366 bin 352 seçmenin olduğu İstanbul'da 2. turda 9 milyon 982 bin 451 seçmen sandık başına giderken, seçimlere katılım oranı yüzde 87.82 oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu da her ilçede oy oranını arttırma başarısı gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en yüksek oy aldığı ilçeler, Bağcılar, Esenler, Arnavutköy, Başakşehir, Sultangazi, Gaziosmanpaşa olurken, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise en yüksek oy oranına Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Bakırköy, Maltepe ve Adalar'da ulaştı. Türkiye'nin en yüksek seçmen sayısına sahip kenti İstanbul'da 2. turdaki tablo ile Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Muharrem İnce etkisi de ortaya çıkmış oldu. 

ERDOĞAN'A YÜZDE 3.88

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2. turda İstanbul'da aldığı oy oranı, AK Parti'nin oy oranından yüzde 13.88 fazla olarak kayıtlara geçti. Milletvekilliği seçimlerinde AK Parti'nin İstanbul'daki oy toplamı yüzde 34.34 olurken, Cumhur İttifakı'nda yer alan MHP, YRP ve BBP'nin oy toplamı ise yüzde 10.7'de kaldı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 2. turda kent genelinde yüzde 48.22 oy aldı. Böylelikle Erdoğan, 2. turda Cumhur İttifakı'nın oyundan yüzde 3.88 daha çok oy almayı başarırken, bu artış ağırlıklı olarak Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Muharrem İnce etkisi olarak yorumlandı.

KILIÇDAROĞLU'NA YÜZDE 5.78

Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da 2. turda İstanbul'da aldığı oy oranı, hem partisinin hem de Millet İttifakı'nın üzerine çıktı. Kılıçdaroğlu, 2. turda İstanbul genelinde yüzde 51.78 oy oranına ulaştı. CHP'nin 14 Mayıs'taki aldığı oy yüzde 31.87, İYİ Parti'nin oyu yüzde 7.89 olurken, ittifak oyları ancak yüzde 39.76'da kalmıştı. Milletvekilliği seçimlerinde Yeşil Sol Parti'nin mega kentteki oy oranı yüzde 6.24 olurken, muhalefet bloğu toplam oy olarak yüzde 46 şeklinde tabloya yansıdı. Kılıçdaroğlu ise 2. turda kent genelinde oyların yüzde 51.78'ini almayı başarırken, aradaki 5.78'lik fark ise ağırlıklı olarak Oğan, İnce ve Özdağ etkisi olarak göze çarptı.  

İstanbul'da oylar nasıl değişti? Oğan, Özdağ ve İnce etkisi... - Resim : 1
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenler'de yüzde 64.33, Kılıçdaroğlu ise Beşiktaş'ta yüzde 82.52 oy oranına ulaştı. Fotoğraf: AA

ERDOĞAN'IN EN YÜKSEK OY ALDIĞI İLÇELER

İlçeler bazında da 2. turda liderler ile partileri arasında ciddi makas oluştu. Bağcılar'da son seçimde AK Parti'nin oy oranı yüzde 44.31 olurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyu ise yüzde 59.68 bandına ulaştı. Esenler'de AK Parti'ye yüzde 48.02 oy verilirken, Erdoğan'a yüzde 64.33,  Arnavutköy'de AK Parti'ye yüzde 44.33, Erdoğan'a yüzde 63.68 oy çıkarken, Başakşehir'de ise AK Parti'ye verilen oy yüzde 41.65 Erdoğan'a yönelen oylar ise yüzde 54.88 olarak kayda geçti. Benzer şekilde Sultangazi'de yüzde 44.96'lık AK Parti oyuna karşın Erdoğan yüzde 59.67, Pendik'de de yüzde 20.35'lik oranına karşın Erdoğan'ın aldığı yüzde 55.68'lik oy yüzdesi dikkat çekti.

KILIÇDAROĞLU'NUN EN YÜKSEK OY ALDIĞI YERLER

Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise İstanbul'da en yüksek oy oranına Beşiktaş ve Kadıköy'de ulaştı. Kadıköy'de CHP'nin oyu yüzde 58.46, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı ise yüzde 82.44 olurken, Beşiktaş'ta ise CHP yüzde 57.28, Kılıçdaroğlu yüzde 82.52 olarak dikkat çekti. Adalar'da ise CHP'ye verilen oy toplamı yüzde 45.41, buna karşın Kılıçdaroğlu'nun oyu yüzde 74.18 olurken, Bakırköy'de CHP yüzde 49.89, Kılıçdaroğlu yüzde 76.20, Şişli'de CHP yüzde 44.11, Kılıçdaroğlu yüzde 71.27 şeklinde bir tablo oluştu. Söz konusu ilçelerde  Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı ve Yeşil Sol Parti'nin toplam oyundan fazla orana ulaştı. 

 HALKIN YÜZDE 64'Ü SAĞDA KONUMLANIYOR 

Gezici Araştırma Başkanı ve Kamuoyu Araştırmacısı Murat Gezici, İstanbul'daki tabloyu değerlendirirken, "Seçimin ikinci tura kalmasında en büyük neden  İnce, Oğan, ve Özdağ etkisiydi. İstanbul özelinde bu üçlünün oy potansiyelinin Kılıçdaroğlu'na bir miktar daha fazla kaydığı anlaşılıyor. Ancak Anadolu kentlerinde benzer tablo oluşmazken, 3'lü etki dediğimiz oyların büyük kısmı Erdoğan'a yöneldi. İstanbul'daki tabloda özellikle Özdağ'ın etkisinin daha yüksek olduğu anlaşılıyor" dedi.

Gezici, 2. turdaki İstanbul tablosuna ilişkin ayrıca, "Türkiye ve İstanbul'daki halkın yüzde 64'ü kendisini sağ da konumlandırıyor. Muhafazakar-milliyetçiler bu süreçte Erdoğan'ı tercih ederken, milliyetçi-seküler seçmen Kılıçdaroğlu'na yöneldi" diyor. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Erdoğan Kılıçdaroğlu seçimler İstanbul oy oranı cumhurbaşkanlığı