İstanbul için peş peşe uyarılar! Turuncu alarm verildi: 'Tam fırtına' geliyor

İstanbul Meteoroloji Genel Müdürlüğü Gündem haberleri
İstanbul için peş peşe uyarılar! Turuncu alarm verildi: 'Tam fırtına' geliyor

İstanbul Valiliği, kentte beklenen kuvvetli fırtınaya karşı uyardı. Meteoroloji'den yapılan açıklamada da 'turuncu' alarm verdi. İzmir için de fırtına uyarısı geçildi. THY de meteorolojik değerlendirmeler sonucunda çok sayıda seferin iptal edildiğini duyurdu.

İstanbul'da yarın sabah saatlerinden itibaren kuvvetli fırtınanın etkili olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kentte beklenen fırtına için 'turuncu' kodlu uyarı verirken, Valilik de vatandaşları 'tam fırtına'ya karşı uyardı.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"18.11.2023 Cumartesi sabah saatlerinden itibaren İstanbul'da rüzgârların kuzey ve kuzeybatı yönlerden fırtına (50-70 km/saat), 19.11.2023 Pazar günü sabah saatlerinde itibaren kuvvetli fırtına (70-90 km/saat), yer yer tam fırtına (90-110 km/saat) şeklinde eseceği tahmin edilmektedir.

Ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır."

İstanbul için peş peşe uyarılar! Turuncu alarm verildi: 'Tam fırtına' geliyor - Resim : 1

THY'DE ÇOK SAYIDA SEFER İPTAL EDİLDİ

THY'den yapılan açıklamada ise, "Yarın İstanbul’da beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle, MADKOM (Meteorolojik Acil Durum Komitesi) kararı uyarınca toplam 40 seferimiz karşılıklı olarak iptal edilmiştir" denildi. 

AKOM'DAN UYARI: EKİPLER 24 SAAT HAZIR OLACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul'a hafta sonu soğuk ve yağışlı havanın geldiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, "İBB Ekipleri, kuvvetli yağış ve fırtına nedeni ile yaşanabilecek su basması ve göllenmelere karşı 24 saat esaslı hazır bekletilecek" ifadelerine yer verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul'a hafta sonu Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı hava geldiğini, sıcaklıkların da fırtına ile birlikte 8-10 derecelere düşeceğini duyurdu. İBB AKOM verilerine göre, İstanbul'a hafta sonu Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı sistemi giriş yapacak. Sistemin etkisi ile rüzgarın yarın öğle saatlerinden itibaren Lodos yönünden, Pazar erken saatlerden itibaren ise Karayelden, kuzey bölgelerde kısa süreli hamlelerle tam fırtına şeklinde etkili olması bekleniyor.

SICAKLIKLARDA ANİ DÜŞÜŞ YAŞANACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Açıklamada, “Kuzeyin soğuk havasını hızlı bir şekilde bölgeye taşıyan sistem nedeniyle Cumartesi akşam saatlerinden itibaren sıcaklıklarda 8-10 derecelere kadar ani düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli sağanak yağmur, Cumartesi 06.00 ile Pazar 20.00 arası beklenirken, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın Cumartesi 10.00 ile Pazar 20.00 arası esmesi öngörülüyor" denildi.

Açıklamanın devamında, "Fırtına ile birlikte kış değerlerine gerileyen sıcaklıklar nedeni ile 2 gün boyunca il genelinde kuvvetli sağanak, 40-60kilogram metrekare, yağmur geçişi yaşanacak. Yağışların, fırtınanın etkili olduğu kuzey bölgelerde metrekarede 80-100 kilogramın üzerine çıkması bekleniyor. İBB Ekipleri, kuvvetli yağış ve fırtına nedeni ile yaşanabilecek su basması ve göllenmelere karşı 24 saat esaslı hazır bekletilecek. Vatandaşlar da ağaç ve direk devrilmesi, tabela ve çatı uçması ile fırtına nedeniyle toplu ulaşımında yaşanabilecek aksaklıklara karşı uyarıldı" ifadeleri yer aldı.

‘ÇOK KUVVETLİ YAĞIŞ’ BEKLENİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Marmara Bölgesi için kuvvetli yağış uyarısı yaptı. MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce yapılan açıklamada, Marmara Bölgesi’nde (İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Yalova) beklenen sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanakların, yarın günün ilk saatlerinden itibaren Trakya kesimi ile sabah saatlerinden itibaren bölge genelinde kuvvetli (21-50 kg/m2), İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova çevrelerinde çok kuvvetli (51-75 kg/m2) olacağının tahmin edildiği bildirildi. Kuvvetli yağışların yarın, akşam saatlerinde, Yalova’da gece saatlerinde, İstanbul’da ise pazar günü, öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklendiği bildirildi. Açıklamada ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

UYARI BİRÇOK BÖLGE EKLENEREK GENİŞLETİLDİ

Batı Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'de yarın fırtına bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Batı Karadeniz'de rüzgarın, yarın öğle saatlerinden itibaren batısında kuzey ve kuzeybatıdan, akşam saatlerinden sonra doğusunda, güney ve güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 kilometre/saat) "fırtına" şeklinde, 19 Kasım Pazar günü ise 8 ila 10 kuvvetinde (75-105 kilometre/saat) "tam fırtına" şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Fırtınanın pazartesi günü, bölgenin doğusunda batı ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 kilometre/saat) eserek akşam saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği öngörülüyor.

Marmara'da da rüzgarın, yarın (öğle saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 kilometre/saat) "fırtına", pazar günü 9 kuvvetinde (90 kilometre /saat) "kuvvetli fırtına" şeklinde esmesi bekleniyor. Marmara denizindeki fırtınanın, pazar akşam saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor.

Kuzey Ege'de ise rüzgarın, yarın sabah saatlerinde güneybatıdan, öğle saatlerinden itibaren Kuzey Ege'nin genelinde kuzeyden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 kilometre/saat) "fırtına" şeklinde eseceği, öğle saatlerinden sonra kuzeyinde akşam saatlerinden sonra güneyinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Güney Ege'de de rüzgarın, yarın sabah saatlerinde kuzeyinde güney ve güneybatıdan, öğle saatlerinden itibaren genelinde batı ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 kilometre/saat) "fırtına" şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın, pazar akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor.

Batı Akdeniz'de de rüzgarın, yarın öğle saatlerinde güney ve güneybatıdan, akşam saatlerinde batısı ile pazar günü günün ilk saatlerinden itibaren genelinde batı ve kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 kilometre/saat) "fırtına", yer yer 9 kuvvetinde (90 km/saat) "kuvvetli fırtına" öngörülüyor.

Doğu Akdeniz'de rüzgarın, yarın akşam saatlerinden itibaren bölge genelinin batı ve güneybatıdan, pazar günü akşam saatlerinde batısı kuzeybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 kilometre/saat) "fırtına", zaman zaman 9 kuvvetinde (90 kilometre/saat) "kuvvetli fırtına" şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Fırtınanın, Batı Akdeniz'de 20 Kasım Pazartesi akşam saatlerinde, Doğu Akdeniz'de ise öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor.

BİR UYARI DA İBB'DEN GELDİ

İstanbul genelinde beklenen olumsuz hava koşullarıyla ilgili bir uyarı da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) geldi. İBB kısa mesaj göndererek vatandaşları meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı uyardı.

İBB'den İstanbullulara gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

"AKOM verisine göre ilçenizde yarın (cumartesi) sabah başlayıp pazar günü öğle saatlerine kadar sağanak yağış ve fırtına etkisini gösterecek. İBB ekiplerimiz teyakkuzda olacak. Olumsuz bir durumda 153 Çözüm Merkezimize ulaşabilirsiniz."

Kaynak: Haber Global TV