İlkokul çocuklarına maske zorunlu değil! Tartışma büyüyor
İngiltere'de bazı öğretmenlerin maske takmayan çocukları evlerine göndermesi gündem oldu. Kimi veliler maske zorunlu olursa çocuklarını okula göndermeyeceklerini söylüyor (!) Türkiye'de durum ne? Doktorlar ne diyor?
Gamze BAL-Can MUMAY/Haberglobal.com.tr
İngiltere çocukların okullarda maske takıp takmaması gerektiğini tartışıyor! Bazı öğretmenlerin maske takmayı reddeden ilkokul çağındaki çocukları evlerine göndermesi ülkede veliler ve sivil toplum örgütleri tarafından büyük tepki ile karşılandı.
Maske takmak ve düzenli olarak test yaptırmak Sağlık Bakanlığı tarafından tavsiye edilirken çocukların maske takmadıkları için eğitimden yoksun kalmasının kanunlarda bir karşılığı yok.
İlkokul öğrencileri maske takmaktan muaf olsa da İngiltere Başbakanı Boris Johnson orta okul çağındaki çocukların zorunlu olduğunu söyledi.
27 Şubat 2021 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüz yüze eğitim açıklamasında, "1 Şubat 2021 Pazartesi günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda, resmî ve özel tüm ana sınıflarında, ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflar ile özel eğitim okul ve sınıflarında 1 Mart 2021 Pazartesi günü itibarıyla yüz yüze eğitime başlanılacağı; ayrıca illerin salgın koşullarındaki durumlarına bağlı olarak il bazlı kararların da alınabileceği kamuoyuna açıklanmıştı. Bu doğrultuda, Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan "İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı Haritası"nın güncellenme takvimi ve Koronavirüs Bilim Kurulunca belirlenen kriterlerin Kabine Toplantısı'nda değerlendirilecek olması nedeniyle 1 Mart 2021 Pazartesi günü eğitim öğretime geçişi planlanan resmî ve özel tüm okullarımızda yüz yüze eğitime ve sınavlara, 2 Mart 2021 Salı günü illerin salgın koşullarına göre başlanılması kararlaştırılmıştır." ifadelerine yer verildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okullarda öğrencilerin ve öğretmenlerin maske takmasının zorunlu olduğunu söyledi. Türkiye’de maskesiz sokağa çıkmak yasak, 900 TL cezası var.
TEST YAP SONUCU ÖĞRETMENİNE BİLDİR
İngiliz okul yönetimleri eğitim öğretimin ilk iki haftasında çocuklardan yanlarında dört test kiti getirmelerini üç kiti okulda bırakmalarını bir kiti ise evlerinde tutmalarını söyledi. Buna rağmen çocuklardan evde haftada iki test yapmaları istendi ve sonuçları öğretmenlerine raporlamaları talep edildi.
Önceki gün açıklamalarda bulunan Eğitim Bakanı Gavin Williamson, “Kamu sağlığı kuralları çerçevesinde, sosyal mesafenin ihlal edilebileceği göz önünde bulundurularak orta okul ve üzerinde maske takmak zorunlu olacaktır” ifadelerini kullandı.
Williamson ilkokul çağındaki çocuklara maske takmasının neden zorunlu olmadığını ise şöyle açıklıyor: Bu bulaşı azaltmak için yapılan bir şey. Çocuklar arasındaki bulaş riski inanılmaz az.
MASKE TAKILIRSA ÇOCUĞUMU OKULA GÖNDERMEM
Fakat bazı aileler çocuklarına maske zorunlu tutulursa çocuklarını okula göndermek istemiyor.
Ülkenin en büyük ebeveynlik derneklerinden UsForThem’den Molly Kingsley, “Çocukların okula dönecek olması harika ama bunun bir bedeli olmamalı, özellikle de böyle ciddi bir bedel” diyerek maske takılmasına son derece karşı olduğunu söylüyor.
Kingsley, “Maskeler test edilmemiş girişimlerdir. Pek çok saygı duyulan akademisyen ve doktor maske takmanın psikolojik etkilerine dikkat çekiyor. Beyin gelişimini bile etkileyebiliyor” değerlendirmesinde bulundu.
STK temsilcisinin verdiği bilgilere göre pek çok veli kararı protesto ederek çocuklarını okula göndermeyecek.
MASKE TAKMAMAK DİSİPLİN SUÇUDUR
İngiltere Eğitim Bakanlığı bir öğrenci maske takmayı reddederse okulların bunu disiplin suçu olarak değerlendirebileceğini fakat çocuğu eğitimden mahrum bırakamayacağını düşünüyor.
Bakanlığa göre okullar çocuklardan test yaptırmalarını isterse öğrencinin bunu da reddetme hakkı var.
Daha büyük öğrenciler için ise böyle bir esneklik yok. Bir hükümet sözcüsü, “Sosyal mesafenin uygun olmadığı alanlarda daha büyükler en azından Paskalya'ya kadar maske takmalı” değerlendirmesinde bulunuyor.
TIP NE DİYOR?
Haberglobal.com.tr'ye konuşan İstinye Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Uzmanı Doç. Dr. Murat Sütçü çocukların neden maske takması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu:
Çocukların maske takması neden önemli?
Covid-19 enfeksiyonlarının bulaşma yollarının en önemli yolu damlacık ve temas. Damlacık yoluyla, çocuk hastaysa maske takmak öksürürken ya da konuşurken tükürük veya salgı yoluyla virüsün yayılmasını engeller. Maskede takılı kalır. İkincisi de, çocuklar ellerini yüzlerine, gözlerine, burunlarına çabuk atarlar. Çocuk başka yollardan virüs aldıysa, maske aracılığıyla bu engellenebilir. Tecrübelerimiz, maske ve sosyal mesafenin gerçekten enfeksiyon riskini azaltmada etkin olduğunu gösteriyor.
Çocuklar virüsü yaymada ne kadar etkili?
Çocuklar virüsü yaymada yetişkinler kadar etkin değil. Semptomu olan bir kişinin virüsü yayacağı mesafe boyu kadar diyebilirsiniz ya da en fazla 2 metre. Çocuklarda bu alan daha kısıtlı tabii. Daha az bulaştırma riski var bu anlamda. Hafif bulgularla atlatıyorlar. Yani öksürük yoluyla daha az yayılmış oluyor. Ancak bu durumun insanları rahatlatmaması lazım. Çünkü çocuklar sosyal mesafeyi tanımıyor. Tenefüste sosyal mesafe ortadan kalkıyor. Birbirine sarılabilirler, hatta maskelerini bile değiştirebilirler. Enfeksiyon riski daha az olsa da bu nedenlerle artıyor. Çcoukların yayma ihtimali de artıyor böylece. Okuldan aldığı virüsü diğer aile bireylerine taşıyabilir.
İstinye Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Uzmanı Doç. Dr. Murat Sütçü
Türkiye'de ve dünyada Covid-19 hastalarının ne kadarı çocuk?
Türkiye'de genel olarak bakılırsa, 5 yaş altı yüzde 1 ise 18 yaş altı yüzde 10 civarındadır. Filyasyon ekibi semptom göstermeyenlere test yapmadığı için 5 yaş altında test az. Dünyada ise ortalama olarak 18 yaş altı için yüzde 10.
*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin bir bölümü The Telegraph gazetesinde Camillia Turner imzasıyla yayımlanan 'Schools told they cannot force pupils to wear masks' (Okullar çocukları maske takmaya zorlayamayacaklarını söylediler) isimli haberden alınmıştır.